Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletko huono häviäjä? Opit sen ehkä vanhemmiltasi

Jotkut suuttuvat rajusti hävitessään. Psykologian tutkija Emilia Lahti selittää, miksi niin on.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Jukka Gröndahl HS
Aina ei peli kulje, ja sekös harmittaa.
Aina ei peli kulje, ja sekös harmittaa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Sovelletun psykologian tutkija Emilia Lahti:

"Häviön herättämät kielteiset tunteet ovat osittain opittuja, osittain geneettisiä. Ihmisaivot ovat erikoistuneet pitämään meidät elossa. Aivojen vanhimmassa osassa, niin sanotuissa liskoaivoissa, menestys ja häviäminen liittyvät molemmat perusselviytymiseen. Epäonnistuminen laukaisee aivojen hälytysjärjestelmän, jolloin sympaattinen hermosto aktivoituu ja kehon stressitaso nousee. Tämä voi aiheuttaa kiihtymystä ja epämukavia tunteita.

Onneksi ihmisellä on kyky säädellä tunteitaan. Tämä taito kehittyy harjoittelemalla. Pieni lapsi voi useinkin poistua koripallopelistä rähisten, kun taas aikuinen on yleensä oppinut hallitsemaan itseään ja toimimaan ympäristön odotusten mukaisesti.

Tunnesäätelyn kannalta tärkeää on, miten tulkitsemme epäonnistumista. Voimme nähdä häviön yksittäistapauksena – tai osoituksena omasta huonoudestamme. Negatiivinen selitysmalli kärjistää tunteita ja saattaa saada meidät käyttäytymään lapsenomaisesti.

Omaksumme epäonnistumista koskevat selitysmallimme paljolti perheeltä ja muulta lähipiiriltä. Jos muut ihmiset ympärillämme suhtautuvat häviöön rennosti, meidän on itsekin helpompi hallita siihen liittyviä tunteita."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!