Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ystävien puute on isompi tabu kuin seksin puute"

Yhteisöllisyysaktivisti Pauliina Seppälä haluaisi Suomeen italialaisia piazzoja, joissa olisi leikkiviä lapsia ja iloisia aikuisia. Mutta voiko melusta valittajista ja ankeista ihmisistä tehdä yhteisöllisiä?

Elämä
 
Kimmo Räisänen
Kuva: Kimmo Räisänen

Kuusi vuotta sitten Pauliina Seppälä pelasi lastensa kanssa jalkapalloa Helsingin Punavuoressa. Kaikki perheet potkivat omaan maaliin, erillään toisistaan.

Paikalle saapui joukko ulkomaalaisia – ja tilanne muuttui.

"He pyysivät kaikkia pelaamaan yhdessä. Syntyi hieno matsi."

Seppälä ymmärsi, että ulkomaalaiset voisivat tehdä suomalaisten elämästä paljon hauskempaa. Ja että jos samanlaisia spontaaneja matseja olisi koko ajan, Punavuori voisi olla ihan erilainen paikka.

Hän perusti Facebookiin Refugee Hospitality Club -ryhmän, johon tuli yhden yön aikana satoja jäseniä. Ryhmässä ideoitiin muun muassa taidetyöpajoja turvapaikanhakijoille ja kolattiin yhdessä lunta kadulta.

Se oli Seppälän ensimmäinen yhteisöllisyysprojekti.

Pauliina Seppälän, 43, ansiota on, että pari kertaa vuodessa kaupungit

Pauliina Seppälä

Kuka?

Pauliina Seppälä, 43, on yrittäjä, joka ideoi ja toteuttaa yhteisöllisyyteen ja jakamistalouteen kannustavia projekteja Yhteismaa-nimisen yhdistyksen kautta. Lisäksi hän on työskennellyt toimittajana ja tutkijana. Seppälä on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän asuu Punavuoressa miehensä ja kahden lapsensa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Ollut mukana perustamassa muun muassa Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelua ja ideoinut Siivouspäivän. Tuorein projekti on naapuriapua tarjoava verkkopalvelu Nappi Naapuri.

Mistä ei tunneta?

"90-luvulla vedin monta vuotta aerobic-tunteja ja olin todellinen fitness-tyyppi."

muuttuvat suuriksi kirpputoreiksi. Hän on nimittäin keksinyt Siivouspäivän, jolloin kuka tahansa voi laittaa kirppispöydän pystyyn kadulle.

Seppälä on myös ideoinut Mesenaatti-yhteisörahoituspalvelun, jonka kautta pääsee rahoittamaan erilaisia hankkeita.

Hänen tuorein projektinsa on naapuriapua tarjoava verkkopalvelu Nappi Naapuri. Se on karttapohjainen sosiaalinen media, jonka käyttäjät voivat keskustella naapureidensa kanssa ja auttaa toisiaan. Joku saattaa tarjota ompelukonettaan lainaan, toinen kysellä lenkkiseuraa.

Seppälä kutsuu itseään yrittäjäksi, tuottajaksi ja miksi milloinkin. Rahat projekteihin on käärittävä itse. Nappi Naapurin rahoitukseen Seppälä lähetti yli tuhat henkilökohtaista viestiä tutuilleen ja pyysi heitä rahoittamaan ideaansa Mesenaatissa. Heistä noin 300 lähti mukaan, yksi 2 000 euron lahjoituksella.

Muutama vuosi sitten Seppälä pyöritteli mielessään tutustu.fi-palvelua, joka olisi ollut Tinder-deittisovelluksen kaltainen palvelu kavereiden etsimiseen.

"Ajatellaan, että ystävystymisen pitäisi tapahtua luonnostaan. Yksinäisyyttä hävetään ja luullaan, että se johtuu itsestä. Useimmiten syyt ovat kuitenkin muualla: jos vaikka erossa kaverit katoavat kumppanin mukana tai on muuttanut monta kertaa."

Tutustu.fi ei toteutunut. Tarvetta palvelulle voisi kuitenkin olla maassa, jossa on yli miljoona yksin asuvaa.

Tosin yksinäisyyden tunteista ei aina paljon huudella.

"Ystävien puute on isompi tabu kuin seksin puute."

Erikoista kyllä, Seppälä ei itse ole luonteeltaan kovin yhteisöllinen.

"Inhoan palavereita ja isoja tapahtumia."

Useimmiten hänet löytää sängystä pyjama päällä ja tietokone sylissä. Seppälä ei myöskään ole yhtä suurta perhettä naapuriensa kanssa, eikä oikeastaan edes tunne ketään heistä.

"Enemmänkin olen aina ollut tosi tyytymätön tyyppi. Yritän aina kuvitella jotain, mitä ei ole, mutta voisi olla. Jos olen lomalla kivalla rannalla, mietin heti, että vähän matkan päässä saattaisi olla parempi. Tai ajattelen, että onpa tylsä naapurusto, eikä kaduilla tapahdu mitään. Sitten yritän keksiä, mitä asialle voisi tehdä."

Seppälä on kuitenkin yhteisöllisyyden hengessä ehdottanut vanhemmilleen, että he muuttaisivat vanhana kaikki samaan jättiasuntoon.

"Idea ei saanut kannatusta", hän naurahtaa.

Jos Seppälä ei itsekään ole tämän yhteisöllisempi, millaista yhteisöllisyyttä hän sitten kaipaa?

Kevyttä. Italialaista piazzaa eli aukiota, jonne ihmiset kokoontuvat huolettomasti, aikuiset juovat viiniä ja lapset juoksentelevat keskenään. Kaupunkia, jossa vastaantulijat hymyilevät toisilleen ja yllättäen voisi jäädä juttelemaan tai auttaa naapuria ilman lupauksia tulevasta.

Seppälän mielestä suomalaiset ovat turhan ankeita ja tylsiä. Sosiaalisuus tarkoittaa tarkkaan valittuja ja mahdollisimman paljon omaa itseä muistuttavia sydänystäviä. Naapureihin ei haluta tutustua siinä pelossa, että nämä ovatkin hankalia ihmisiä.

"Mieluummin ollaan yksin ja masentuneita kuin otetaan riski, joka kuuluu kaikkeen normaaliin kanssakäymiseen. Vältellään muita, haaveillaan täydellisestä ystävästä ja halveksutaan vääränlaisia tyyppejä."

Tarvittaisiin enemmän spontaaniutta, myös vakiintuneisiin ystävyyssuhteisiin.

"Jos joku tulee kylään, pitääkö sen aina olla iso tapaus johon kuuluu siivoamista ja ruuanlaittoa? Pitääkö tapaamiset ystävien kanssa merkitä kalenteriin viikkojen päähän? Yksinäisyys iskee usein yllättäen, ja silloin merkintä kalenterissa ei lohduta."

Seppälän mielestä yhteisöllisempi asenne ratkaisisi myös ikääntyvän väestön

Pauliina Seppälä: Näistä en luovu

Tiimityö

"Yksinäinen puurtaminen toimittajana ja tutkijana oli niin uuvuttavaa, että en halua enää koskaan tehdä mitään yksin. Yhteistyön kautta voin tehdä omaa juttuani, mutta kaikki ei ole pelissä jos epäonnistuu, vaan yhteisöllisyys kannattelee."

Sosiaalinen media

"Tähän pitää lisätä myös pyjama ja oma sänky. Siellä saan olla täysin omassa maailmassani, rentona mutta samalla tosi tuottelias ja yhdistettynä maailmaan. Kaikki ideani ovat lähteneet käyntiin sosiaalisen median kautta."

Cocktailit

"Täysin sääntöjen vastaisesti juoksulenkin jälkeen palkitsen itseni drinkillä, johon tulee jäämurskaa, tequilaa tai giniä ja sitruunaa. Drinkki tekee juoksemisesta luksusta, ja siitä syntyy ihan paras runner's high."

tuomat haasteet. Hoitajien palkoissa säästettäisiin, jos naapurit hoitaisivat osan hommista.

"Kotihoidon sijaan minä voisin tehdä samassa talossa asuvan vanhuksen ruokaostokset omien ostosteni lomassa."

Eikö tämä ole aika iso vastuu?

"Ei silloin, jos samassa talossa on vaikka kymmenen tyyppiä, jotka auttavat. Ihmiset haluavat auttaa pelkästä auttamisen ilosta niin kauan, kun se ei ole taakka."

Seppälä antaa esimerkin: työskennellessään hetken sosiaalialalla hän huomasi, että virallisia reittejä pitkin pieniinkin asioihin tarvitsee suuret budjetit ja apurahat. Kun Refugee Hopitality Club kasvoi ja alkoi saada lahjoituksia, piti perustaa yhdistys ja pankkitili.

"Lopuksi homma kaatui siihen, että ketään ei kiinnostanut pyöritellä papereita."

Nykyajalle on tyypillistä, että apua tarvitessa käännytään valtion puoleen. Ennen turvauduttiin toisiin ihmisiin.

"Yhteiskunta järjestää kodinhoitajan ja lastenrattaat, vaikka voisimme auttaa ja kierrättää oman naapuruston parissa. Samalla vähenisi yksinäisyys."

Seppälä kannustaa oma-aloitteisuuteen myös siinä, miten kaupunkia tehdään viihtyisäksi.

"Helsingissä on aivan liian vähän penkkejä. Sen sijaan, että syyttäisin kaupunkia asiasta, voin itse viedä penkin ulos ja pienellä teolla tehdä tilan viihtyisämmäksi."

Jos ihmisten elämässä olisi nykyistä enemmän yhteisöllisyyttä, myös ydinperhe avautuisi. Se on Seppälän mukaan liian raskas rakennelma sekä lapsille että vanhemmille.

"On ihan älytöntä, miten usein lapsilla on tylsää. Aikuisten pitää koko ajan leikkiä tai keksiä tekemistä."

Seppälällä on 4- ja 10-vuotiaat lapset. Vanhemman lapsen päiväkodissa rakennettiin yhteisöä kutsumalla mummot ja kummit mukaan tapahtumiin. Retkirahoja kerättiin järjestämällä juhlia, eivätkä vanhemmat voineet rahalla korvata osallistumistaan varainkeruutyöhön.

"Lapset nauttivat siitä, että kaikki puuhasivat jotain yhdessä. Silloin he myös tarvitsivat vanhempiaan vähemmän."

Saman helppouden Seppälä on huomannut syntyvän jouluisin, kun paikalla on paljon aikuisia ja lapset leikkivät keskenään.

"Niissä hetkissä sosiaalisuus kannattelee itseään niin, että kukaan ei huomaa, jos joku menee hetkeksi olemaan itsekseen. Miksei aina voi olla sellaista?"

Naapuriapuun kannustava Nappi Naapuri keräsi yhteisörahoituksen kautta lähes 30 000 euroa.

Kun palvelu avattiin hiljattain, käyttäjiä kuitenkin liittyi hitaasti ja aikaa on käytetty teknisten vikojen korjaamiseen.

Nyt käyttäjiä on vähän yli tuhat. Seppälän mukaan tarvittaisiin kymmeniä tuhansia käyttäjiä, ennen kuin voitaisiin puhua sosiaalisesta muutoksesta.

Seppälä uskoo silti, että yhteisöllisyys lisääntyy. Tärkeänä tekijänä on sosiaalinen media.

"Esimerkiksi kierrätysryhmät Facebookissa ovat vilkkaita."

Yksi este yhteisöllisyyden tiellä on Seppälän mukaan lähes jokaisesta naapurustosta löytyvä pieni mutta aktiivinen valittajien joukko, joka osaa olla myös itsekäs. Otetaan esimerkiksi kerrostalojen sisäpihat. Seppälän mukaan autot ja roskikset ovat vallanneet sen ainoan tilan, joka on asukkaiden oleskelutilaa.

"Edellisessä asunnossani sisäpihalla oli viisi autoa, ja ne kaikki kuuluivat taloyhtiön hallituksen jäsenille. Muut asukkaat eivät halua hallitukseen, mutta vain sitä kautta asian voisi muuttaa."

Valittajien takia Seppälä uskoo, että italialaisia piazzoja on vaikea saada Suomeen.

"Ne, jotka valittavat kahviloiden terassien melusta, laittavat palautteen rakennusvirastoon. Ne, joiden mielestä kahvila on kiva, tuskin näin tekevät. Valittajat voittavat ja ankeus jatkuu."

Silti Seppälä pitää suuret suunnitelmansa – ilman niitä hän ei saisi mitään aloitettua.

"Usein petyn aluksi, kun ideat eivät heti muuta maailmaa. Mesenaatin perustamisen jälkeen kävelin kaupungilla ja mietin, että mitä Stockmann ja Gina Tricot vielä tekevät täällä! Miksi kaikki ihmiset eivät kuluttamisen sijaan käytä aikaansa erilaisiin hankkeisiin ja rahojansa toistensa projekteihin?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!