Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä saa juoksemaan 600 kilometriä tai nauttimaan yli 10 tunnin triathlonista?

Kun on juossut 600 kilometriä, mieli on tyyni ja olo euforinen.

Elämä
 
Ville Männikkö
Aku Kopakkala haaveilee juoksemisesta maailman ympäri. Vaimo kuitenkin vastustaa suunnitelmaa.
Aku Kopakkala haaveilee juoksemisesta maailman ympäri. Vaimo kuitenkin vastustaa suunnitelmaa. Kuva: Ville Männikkö

Takana oli viisi päivää ja noin 500 juostua kilometriä. Aku Kopakkalaa harmitti. Hän kilpaili Englannin Oxfordissa kuuden vuorokauden ultrajuoksussa kesällä 2013, ja alku oli mennyt huonosti: järjestäjien tarjoama ruoka oli saanut Kopakkalan vatsan sekaisin, ja hän joutui jatkuvasti pysähtymään bajamajassa. Juoksija oli selvästi jäljessä omasta ennätyksestään.

Sitten Kopakkala päätti lopettaa murehtimisen vatsasta ja tuloksestaan. Askel askeleelta juoksu muuttui kevyemmäksi. Ei ollut mennyttä, ei tulevaa, vain juokseminen tässä ja nyt. Olo oli epätodellisen riemukas. Kopakkalan vauhti kiihtyi.

Juoksijat kiersivät 400 metrin rataa. Kopakkala pyyhälsi radalla jatkuvasti maailman parhaiden ultrajuoksijoiden ohitse. Lopulta kuudessa päivässä kertyi yhteensä 644,9 kilomeriä. Se oli paitsi juoksijan oma ennätys myös uusi Suomen ennätys.

Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia (42,195 kilometriä) pidempiä juoksumatkoja. Moni kilpailuista on aikaperusteinen, joissa juostaan mahdollisimman paljon esimerkiksi 24 tunnin aikana.

Lajin suosio on kasvanut nopeasti. Kymmenen vuotta sitten Suomessa järjestettiin vain muutama ultrajuoksu, mutta tämän vuoden kalenterissa on jo 17 kilpailua. Samalla harrastajien määrä on moninkertaistunut. Nyt heitä on Suomessa 300–400, arvioi ultrajuoksuseura Endurancen puheenjohtaja Arto Ahola.

Myös hiihdossa ja pyöräilyssä järjestetään 24 tunnin kilpailuja.

Triathlon on ollut trendilaji jo useita vuosia. Lajissa on myös lyhyehköjä kisoja, mutta monen triathlonistin haaveena on täysmatka, johon kuuluu 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja lopuksi maratonjuoksu. Tällä hetkellä täydellä matkalla kilpailevia suomalaisharrastajia on noin 300.

Mikä saa yhä useamman osallistumaan pitkään fyysiseen rääkkiin?

Aku Kopakkala juoksi ensimmäistä kertaa maratonia pidemmän matkan 12 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on osallistunut noin 50 ultrajuoksuun.

Kopakkala on ammatiltaan psykologi. Ultralajien suosion syy on hänestä niiden yksinkertaisuus.

"Yhteiskunnan muuttuminen yhä monimutkaisemmaksi ahdistaa ihmisiä. Ultrajuoksu on yksinkertaista, ja siihen tulee keskittyneeksi täysin. Elämä on tässä ja nyt, tv:tä katsellessa se on toisaalla."

Kopakkala juoksee mieluiten kuuden vuorokauden mittaisia kilpailuja.

"Monipäiväinen kisa edellyttää luopumista tilapäisesti menneisyydestä, tulevaisuudesta ja radan ulkopuolisesta. Säännöt ovat helpot: vasen, oikea. Juokseminen muuttuu meditatiiviseksi."

Urheilupsykologiassa täydellisen keskittymisen tilasta käytetään nimitystä flow.

"Ajantaju muuttuu, ja voi tuntea ykseyttä luonnon kanssa. Flow'n voi saavuttaa monessa asiassa, mutta usein se liittyy samanlaisena toistuvaan fyysiseen suoritukseen", sanoo Jyväskylän yliopiston liikuntapsykologian professori Taru Lintunen.

Tyypillisiä motiiveja osallistua pitkiin kestävyyskilpailuihin ovat myös omien rajojen koettelu ja kilpailunhalu.

"Meillä on usein aika hiirulaiskuva siitä, mihin pystymme", Aku Kopakkala sanoo.

Koululiikunnassa hän oli luokan huonoimpia. Numero oli viisi tai kuusi. Nyt hän on 57-vuotiaana lajissaan lähellä maailman kärkeä.

Ikä tosin saattaa superpitkillä matkoilla olla jopa etu. Osa maailman parhaista kuuden vuorokauden juoksijoista on yli 60-vuotiaita.

Kopakkalan mielestä satojen kilometrien mittaisissa ja monta päivää kestävissä juoksutapahtumissa ei ole mitään äärimmäistä tai kummallista.

"Ihmisen keho on rakennettu liikkumaan päivittäin parikymmentä kilometriä. On epäluonnollisempaa istua koko päivä tietokoneen ja tv:n ääressä kuin juosta aamusta iltaan."

Ultramatkoilla tosin juostaan selvästi enemmän kuin vain parikymmentä kilometriä päivässä. 24 tunnin juoksutapahtumissa kaikki osallistujat eivät pysähdy edes syömään, saati nukkumaan. Monen päivän koitoksissakin lepo jää vähälle.

Kopakkala nukkuu kisoissa yleensä neljä tuntia yössä – ja näkee unia juoksemisesta. Kerran hän on todistanut kuuden päivän kilpailua, jossa kaksi kärkijuoksijaa liikkui 144 tuntia radalla pysähtymättä lepäämään.

"Mutta en tiedä, nukkuivatko he juostessaan."

Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian professorin Hannu Itkosen mielestä osasyy pitkien kestävyyssuoritusten suosioon on halu mitata kaikkea.

"Elämme mittaamisen aikakautta. Mittaamme tarkasti ajankäyttöä niin töissä kuin vapaa-aikana. Mittaamiseen on myös kehitetty huipputeknologiaa", Itkonen sanoo.

"Lopulta mittaaminen muuttuu sosiaaliseksi, kun omista tuloksista kerrotaan sosiaalisessa mediassa."

Myös perinteinen sosiaalisuus kannustaa ihmisiä pitkiin kestävyyssuorituksiin.

"Aärisuoritusten ympärille muodostuu samanmielisten heimoja. Kilpailemiseen liittyy usein myös miellyttävää oheistoimintaa: matkustelua ja tutustumista vieraisiin kulttuureihin."

Peter Grönholm on harrastanut triathlonia 1980-luvun lopulta lähtien. Viime vuosina lajin suosio on kasvanut nopeasti. "Suosituimmat kilpailut täyttyvät minuuteissa", hän kertoo.
Peter Grönholm on harrastanut triathlonia 1980-luvun lopulta lähtien. Viime vuosina lajin suosio on kasvanut nopeasti. "Suosituimmat kilpailut täyttyvät minuuteissa", hän kertoo.

Juuri lajin sosiaalisuus on tartuttanut Peter Grönholmiin, 63, "triathlon-taudin". Grönholm on suorittanut 13 kertaa triathlonin täysmatkan – siis 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua.

Kun hän muistelee parhaita kilpailuitaan puheessa vilisevät luxemburgit, abudhabit, Englannin kiertäminen bändiautolla ja palkintokaljat.

"Kaikkien harrastusten ympärille syntyy aika homogeeninen joukko, oli kyse sitten kiiltokuvien keräilystä, mattojen kutomisesta tai triathlonista", Grönholm sanoo.

"Työkavereita lukuun ottamatta lähes kaikki kaverini harrastavat triathlonia, joten viiteryhmä on vääristynyt. Yleisesti pidämme itseämme huonokuntoisina, jos emme jaksa kunnolla ainakin puolikasta triathlonia."

Pitkien – Grönholmilla yli 10 tuntia kestävien – kilpailujen aikana myös entuudestaan tuntemattomien kesken tulee yhteenkuuluvaisuuden tunne.

"Usein triathlon menee maratonissa taapertamiseksi. Kilpailijat tsemppaavat toisiaan."

Grönholm on keskeyttänyt täysmatkan kilpailun kolmesti. Kerran pyörä hajosi, kerran hän pyörtyi. Kerran syynä oli väsymys. Väsymyksen takia keskeyttäminen harmitti häntä pitkään.

"Joskus voi laittaa itsensä koville. Aina ei tarvitse selvitä helpoimmalla elämässä", projektipäällikkönä työskentelevä Grönholm sanoo.

Aku Kopakkalan ensimmäinen kuuden vuorokauden kilpailu jäi hieman vajaaksi, kun järjestäjät komensivat kokemattoman hoipertelijan pois radalta viimeisenä päivänä.

"En tiennyt, kuinka paljon harjoittelua olisi vaadittu. Pohjelihakset eivät olleet tottuneet rasitukseen, ja vasempaan jalkaani alkoi muodostua kuolio."

Nykyisin Kopakkala valmistautuu monen päivän koitoksiin juoksemalla niiden alla 250–300 kilometriä viikossa. Kopakkala saattaa juosta esimerkiksi Lohjanjärven ympäri, jolloin harjoituslenkille kertyy mittaa noin 70 kilometriä. Triathlonisti Grönholm harjoittelee viikossa noin 15–20 tuntia, loma-aikoina vielä enemmän.

Työn ja urheilun yhteensovittaminen on molempien mielestä helppoa: Treeniä saa työmatkoilla. Grönholm pyöräilee lähes päivittäin 70 kilometriä töihin ja takaisin. Kopakkalan työmatka oli aiemmin 13 kilometriä, jonka hän juoksi molempiin suuntiin.

"Siihen meni noin tunti. Bussimatka vaihtoineen olisi kestänyt saman verran.

Runsas harjoittelu ei Grönholmin ja Kopakkalan mukaan ole häirinnyt myöskään perhe-elämää.

Grönholm tosin mainitsee, että lapsuuden pihaleikeissä toinen hänen tyttäristään oli välillä perheen isä, joka lähti lenkille.

"En muista saiko leikin isä moitteita leikkiperheen äidiltä."

Kopakkalan puoliso toimii yleensä miehensä huoltajana kuuden päivän kisoissa. Yhden rajan hän on asettanut miehelleen: ei maailmanympärijuoksua, jota Kopakkala on puolivakavissaan harkinnut.

"Maailman ympäri on juossut vain kaksi ihmistä. Siihen menee noin kaksi vuotta."

Liikuntapsykologian professori Taru Lintusen mielestä terveen liikuntaharrastuksen ja haitallisen riippuvuuden raja menee siinä, pystyykö pitämään tasapainon urheilun, työn ja ihmissuhteiden kesken.

"Hyvä tasapaino on kuitenkin yksilöllinen asia. Urheilija voi sopia lähipiirinsä kanssa, että omistautuu ennen kilpailua täydellisesti suoritukselle."

Yksi varoitusmerkki on Lintusen mielestä se, jos ei pysty pitämään taukoa harjoittelusta loukkaantuneena.

Yleensä valmistautumisesta vaativiin kuntoilusuorituksiin on kuitenkin Lintusen mielestä hyötyä ihmiselle.

"Sitoutuminen pitkäjänteiseen tavoitteeseen kehittää tahdonvoimaa, itsetuntoa ja organisointikykyä."

Ultrajuoksija Kopakkala sanoo tuntevansa pisimpien kilpailujen jälkeen parin kuukauden ajan "keskikokoista euforiaa".

"Ultrajuoksu opettaa myös mielen tyyneyttä."

Moni Kopakkalan kanssakilpailijoista kuuluu intialaiseen Sri Chinmoy -uskonlahkoon, jonka jäsenille juokseminen on keskeinen meditaatiomenetelmä. Kopakkala ei ole harkinnut lahkoon liittymistä.

"Ne olivat juuri Sri Chinmoyn tarjoamat ruuat, jotka saivat vatsani sekaisin Oxfordin kilpailussa. Vatsani ei kestä heidän uskontoaan."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!