Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaat ideat syntyvät yksin, ryhmässä peesaillaan muita

Miksi kannattaisi viettää välillä aikaa yksin? Tässä neljä syytä.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Aivoriihet ovat suosittuja, mutta parhaat ideat saattavat syntyä yksin. Eri tutkimuksissa on havaittu, että ideoiden määrä ja laatu huononee sitä mukaa, kun ryhmäkoko kasvaa. Ryhmässä alkaa helpommin myötäillä muita tai pelätä vaikuttavansa tyhmältä. Susan Cain arvosteleekin kirjassaan Hiljaiset – introverttien manifesti tiimityöskentelyn nostamista kaiken yläpuolelle. Isoihin saavutuksiin yltäneet luovat yksilöt ovat usein työskennelleet itsenäisesti. Keskittyminen ja luovuus vaativat rauhaa.

 

2. Ihmiset kaipaavat eri määriä omaa aikaa, mutta seurallisimmankin kannattaa opetella olemaan välillä itsensä kanssa. Yksin voi syventyä ajatuksiin, ratkoa ongelmia ja pohtia, kuka on ja mitä haluaa. Yksinolo saa myös arvostamaan muiden seuraa, kirjoittaa psykologi Sherrie Bourg Carter Psychology Todayssa.

 

3. Jo pieni lapsi voi tarvita hetkittäin yksinoloa. Tämä ei aina saa ymmärrystä päiväkodissa, totesi Paula Eerola-Pennanen kahden vuoden takaisessa väitöskirjassaan. Tutkijan mukaan lasten toive omasta rauhasta tulisi ottaa vakavasti, koska pitkän ajan viettäminen isossa ryhmässä on suuri vaatimus kenelle tahansa.

 

4. Yksinkin kannattaa huvitella. Ihmisiä kainostuttaa mennä ravintolaan, näyttelyyn tai elokuviin ilman seuralaista, sillä he pelkäävät vaikuttavansa oudoilta, havaittiin tänä keväänä Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Toiset eivät kuitenkaan arvioi heitä kuten he luulevat. Ulos uskaltautuneet myös nauttivat enemmän kuin odottivat.

 

Lähteet:
Susan Cain: Hiljaiset. Introverttien manifesti. Avain 2012.https://www.psychologytoday.com/blog/high-octane-women/201201/6-reasons-you-should-spend-more-time-alone
https://www.jyu.fi/ajankohtaista/arkisto/2013/04/tiedote-2013-04-04-09-49-47-520151
http://jcr.oxfordjournals.org/content/jcr/early/2015/05/28/jcr.ucv012.full.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22710744

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!