Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun lihoo, pää ei pysy mukana – "Vaaka näytti 120 kiloa, mutta mielessäni olin 60-kiloinen"

Elämä
 
Pentti Vänskä
Sari Järn tietää, miltä tuntuu, kun lihoo 40 kiloa ja sitten laihtuu 50 kiloa. "Vaa'an mukaan painoin 120 kiloa. Mielessäni olin kuitenkin edelleen 60-kiloinen."
Sari Järn tietää, miltä tuntuu, kun lihoo 40 kiloa ja sitten laihtuu 50 kiloa. "Vaa'an mukaan painoin 120 kiloa. Mielessäni olin kuitenkin edelleen 60-kiloinen." Kuva: Pentti Vänskä

Sari Järn katseli vaatekaupassa ylipainoista naista. Lyhyen hetken mielessä käväisi ajatus: noin ison on varmasti vaikea löytää vaatteita. Sitten Järn tajusi tuijottavansa vaaterekkien välistä omaa peilikuvaansa.

"Olin lihonut parissa vuodessa 40 kiloa, eikä mieli ollut ehtinyt mukaan muutokseen. Kun yhtäkkiä näin itseni ulkopuolisen silmin, en ollut tunnistaa", Järn sanoo.

Oli Järn tietenkin tuntenut kehossaan eron entiseen. Vanhat vaatteet eivät enää mahtuneet päälle, ja joskus muiden mukana käveleminen tuntui raskaalta. Silloin Järn saattoi esittää näppäilevänsä tekstiviestin, jotta sai hetken hengähdystauon.

Kilot olivat tulleet salakavalasti: Järn oli rakastunut ja kokkaili vuorotyötä tekevälle tuoreelle puolisolleen herkkuaterioita puoliltaöin. Ruoka oli laadukasta, mutta annoskoot valtavia.

Mitä enemmän painoa tuli, sitä vähemmän Järnin teki mieli liikkua. Ja sitä enemmän hän söi.

Vaa'an mukaan Järn painoi 120 kiloa. Mielessään hän oli kuitenkin edelleen 60-kiloinen niin kuin kolmisenkymmentä vuotta aiemmin. Järnistä tuntui kuin hänen päälleen olisi puettu sumopainijan puku, jonka ääriviivoja hän ei vielä hahmottanut. Lonkat olivat usein mustelmilla, kun Järn törmäili pöydänkulmiin ja ovenkarmeihin.

Vartalon ääriviivat voivat muuttua nopeastikin, mutta mieli ei, sanoo kehonkuvaan perehtynyt psykologi ja psykoterapeutti Susanna Angl é.

Kehonkuva eli käsitys siitä, miltä oma vartalo tuntuu ja näyttää, muodostuu ihmiselle jo lapsuudessa. Vaikka vartalo muuttuu koko ajan, jonkinlainen pysyvä käsitys säilyy.

"Esimerkiksi itse pidän itseäni edelleen pienikokoisena, vaikka hujahdin pituutta teini-iässä ja tilastojen mukaan olen keskimääräistä pidempi nainen", Anglé sanoo.

Tästä syystä laihtunut siis tarttuu kaupassa edelleen kolme numeroa liian suuriin vaatteisiin ja pyöristynyt ei tunnista kasvojaan valokuvasta.

Anglén mukaan jokainen voi eläytyä kehon nopean muuttumisen aiheuttamaan hämmennykseen miettimällä omaa murrosikäänsä. Naiset muistavat, miltä tuntui, kun tuttuun vartaloon kasvoivat rinnat. Pojat taas usein kasvavat pituutta niin äkkiä, että kompastelevat jalkoihinsa, kun eivät tunne niiden mittasuhteita.

"Mielellä on tarve pysyvyyden tunteeseen, eikä se helposti omaksu uutta kehonkuvaa varsinkaan, jos muutos tapahtuu todella nopeasti", Anglé sanoo.

Niin kävi vantaalaiselle Petri Riikoselle.

Liisa Takala
Petri Riikosella oli ison miehen identiteetti. Sitten hän laihtui 40 kiloa ja huomasi, etteivät ohikulkijat enää väistäkään häntä kadulla.
Petri Riikosella oli ison miehen identiteetti. Sitten hän laihtui 40 kiloa ja huomasi, etteivät ohikulkijat enää väistäkään häntä kadulla.

Riikosella oli ison miehen identiteetti. Hartiat olivat leveät kuin ladon ovet. Ihmisjoukossa kävellessään Riikonen tottui siihen, että muut väistivät häntä. Ylipaino on ylivoimaa, oli Riikosen motto.

Hän oli ollut kookas lapsesta saakka. Se tuntui niin tutulta, ettei Riikonen koskaan ajatellut painostaan sen kummempia.

Kun Riikonen oli 28-vuotias, vaaka näytti 121 kiloa. Silloin hän huolestui terveydestään. Suvussa oli sydänsairauksia, ja vaikka Riikonen pelasi kaukalopalloa ja muita pallopelejä, ei hänen ruokavaliostaan ollut sairauksia ehkäisemään.

Riikonen liittyi paikallisen Finnbody-kuntosalin painonhallintaryhmään yhdessä vaimonsa kanssa. Ryhmän oli tarkoitus toimia kolme kuukautta.

Ensimmäisen laihdutusviikon aikana paino putosi viisi kiloa. Se innosti. Riikonen laittoi ruokavalionsa uusiksi ja alkoi urheilla päivittäin.

Kolmen kuukauden kuluttua hän painoi 81 kiloa. Kehosta oli kadonnut 40 kiloa.

"Aiemmin koin itseni raavaaksi mieheksi. Massa antoi turvaa ja herätti katu-uskottavuutta, vaikka olenkin kiltti mies. Nyt minä olinkin yhtäkkiä se, joka sai väistellä muita."

Vaatekaupassa Riikonen vei sovituskoppiin edelleen XXL-kokoisia paitoja. Kun niiden sisälle hukkui, Riikonen haki XL:n ja sitten L:n. Vasta M oli sopiva.

"Itseluottamus kasvoi, kun tavalliset vaatteet mahtuivat ensimmäistä kertaa elämässä päälle. Silti mieli ei ehtinyt mukaan. Uuteen kokoon piti tottumalla totutella."

Niin piti muidenkin. Vaikka lähipiiri tuki Riikosta, ihan kaikki eivät olleet iloisia hänen puolestaan. Eräs puolituttu ilmoitti, että Riikonen oli ylpistynyt laihduttuaan.

"Ehkä se, että kerroin innoissani uusista elämäntavoistani, tuntui hänestä ylenkatsomiselta", Riikonen sanoo.

Paino ja sen muuttuminen ei suinkaan ole henkilökohtainen asia. Nykyisessä kulttuuristamme kehon ulkoiset mitat ovat arvostuksen ja arvostelun kohde.

"Painolla on erilainen merkitys kuin vaikka silmien värillä tai pituudella siksi, että siihen voimme osittain vaikuttaa itse", sanoo psykoterapeutti Susanna Anglé.

Anglén mukaan lihomiseen liitetään usein ajatus, ettei ihminen hallitse itseään ja nautiskelunhaluaan. Ja nautiskelunhalua on aina haluttu rajoittaa.

"Nykyään syömiseen ja ruokaan liittyy samanlaista moraalista paheksuntaa ja tarkkailua kuin aikanaan seksuaaliseen vapautuneisuuteen."

Toisaalta myös laihtunutta saatetaan paheksua. Aluksi ylipainoista kannustetaan laihduttamaan, mutta kun vartalo oikeasti hoikistuu ja laihduttaja kieltäytyy kahvitauolla pullasta, ilkeä kommentointi alkaa.

Anglén mukaan herkuista kieltäytyminen voi muista tuntua siltä, että laihduttaja asettuu heidän yläpuolelleen.

"Jos herkkujen syömisestä tulee huono omatunto, halutaan, että muutkin syövät niitä, jotta ollaan samassa veneessä. Näinhän käy myös, kun joku lopettaa ryyppäämisen. Vanhat ryyppykaverit houkuttelevat juomaan, koska toisen hyvinvointi herättää kateutta", Anglé sanoo.

Laihtuminen voi olla kriisi myös parisuhteelle. Oman rakkaan uusi ulkomuoto saattaa nimittäin tuntua uhalta.

"Puoliso voi miettiä, että mitä jos laihtunut kumppani kiinnostuu nyt muista tai muut hänestä", Anglé sanoo.

Sari Järnin puoliso ei kertaakaan maininnut hänen lihomisestaan tai vihjaillut laihduttamisesta. Itse asiassa Järn oli uuden suhteen myötä ensimmäistä kertaa rohkaistunut kulkemaan kotona alasti ja antoi kumppaninsa koskea vatsamakkaroihinsa, joita oli ennen hävennyt.

Kevättalvella 2011 Järn kuitenkin säikähti. Hän oli matkalla töistä kotiin, kun ylämäessä hänet ohitti rollaattorin kanssa kävellyt kumarainen mummo. Niin hitaasti hän oli kävellyt.

"Siinä vaiheessa ulkonäöllä tai kiloilla ei ollut minulle väliä. Tajusin, että terveyteni on vaarassa."

Järnin lihomisesta ei koskaan puhuttu kotona, ystävien kanssa tai työterveyslääkärissä. Se oli asia, jota ei ollut olemassa.

Terveyskeskuskäynnillä Järn uskaltautui puhumaan huolestaan. Lääkäri ehdotti lihavuusleikkausta.

Puolitoista vuotta myöhemmin Järn veti jalkaansa vanhat farkut, joihin hän ei ollut mahtunut vuosiin. Puolessa vuodessa hän oli laihtunut yhteensä 50 kiloa, ensin laihduttamalla ja sitten leikkauksella.

Peiliin katsoessaan Järn näki pitkästä aikaa tutun ihmisen.

"Koin helpotusta, että olin saanut itseni takaisin."

Uuteen ulkomuotoon liittyi ilon lisäksi myös surua.

"Jouduin myöntämään, että elämässäni oli ollut vuosia asia, joka oli ei-toivottu, vaikka en sitä halunnutkaan tunnustaa."

Joskus reipas laihtuminen aiheuttaa todellisen kriisin. Ilmiö on tuttu kauneusleikkauksista. Hörökorvista kärsivä ihminen saattaa ajatella, että elämän muutkin ongelmat ratkeavat sillä, että korvat eivät enää hörötä.

"Ylipainoinen taas voi haaveilla, että laihtuminen poistaa ongelmat myös muilta elämänalueilta. Kuvitellaan, että ehkä minusta tulee pidetympi tai ehkä saan paremman työpaikan", Susanna Anglé sanoo.

Joskus käy niin, ettei painon lisäksi muutu mikään muu. Se saattaa olla raju pettymys. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että itse paino vaikuttaa elämänlaatuun paljon vähemmän kuin kokemus ylipainosta. Jos ylipainon mukana tullut huono itsetunto on vaikuttanut ihmissuhteisiin ja työelämään, eivät asiat välttämättä muutu kertaheitolla paremmiksi, vaikka kilot karisisivat.

Toisaalta joskus käy niinkin, että kaikki muuttuu. Kuten Sari Järnillä.

Aikaisemmin Järn ajatteli, ettei voi vaihtaa alaa, koska pelkäsi, ettei saa uutta työpaikkaa. Leikkauksen jälkeen Järn tunsi saaneensa uutta energiaa ja rohkeutta. Hän vaihtoi lehtitalon informaatikon työn kirjastonhoitajan tehtäviin. Järn toteutti myös haaveensa ja ryhtyi kirjailijaksi.

"Vaikka koen, että minulla on nyt sellainen vartalo, johon kuulun, en silti ajattele, että olisin muuttunut vahvemmaksi tai paremmaksi. Hyväksyn edelleen pehmeyden itsessäni."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!