Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestyvä konsultti ei enää kutsu ketään hulluksi: sairastui itse

Aiemmin Isa Merikallio kaahasi pyörällä ilman kypärää liikenteen seassa ja meni naimisiin lyhyen seurustelun jälkeen. Nyt hän osaa painaa jarrua, kun hypomania lähtee viemään häntä.

Elämä
 

"Se on oikeasti hullu. Se syö jotain lääkkeitäkin", sanoi konsultti Isa Merikallion ystävä yhteisen tuttavan avovaimosta.

Merikallio nyökkäsi ja oli tyytyväinen, kun pari erosi. Hulluistahan kannatti pysyä erossa, ettei joutunut vaikeuksiin.

Merikallion kuva mielen ongelmista oli stereotyyppinen: oli terveitä ja hulluja. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, hän tietää, miksi ajatteli niin.

Näistä en luovu

Suklaa

"Yritin lähes kolmekymmentä vuotta luopua päivittäisestä suklaan syömisestä, kunnes luovutin. Syön suklaata noin sata grammaa päivässä ja olen pysynyt hyvin terveenä."

Yhdyssanavirheiden tarkkailu

"Minulla on yhdyssanafetissi. Onneksi taipumukseen löytyy vertaistukea sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi Facebookin Yhdyssana on yhdyssana -ryhmästä."

Meri

"Oleskelen yksin merellä tai meren äärellä lähes päivittäin. Kaipaan konkreettista horisonttinäkymää mielenrauhan ja luovuuden lähteeksi."

"Kaikki, josta meillä ei ole riittävästi tietoa, vaikuttaa uhkaavalta."

Merikalliolla itsellään diagnosoitiin talvella tyypin 2 kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Noin 15 vuotta sitten kolmekymppinen Merikallio paiski töissä johtajana ja menestyi maastopyöräilykisoissa. Kuitenkin hänen sairautensa oli jo puhjennut.

Kun Merikallio miettii asiaa jälkikäteen, hänen mielestään elämässä ei tapahtunut tuolloin mitään poikkeavaa. Yksi punainen valo olisi tosin pitänyt huomata.

Se paloi keväällä Helsingissä Hämeentien risteyksessä, josta Merikallio pyyhälsi urheilupyörällä kolmeakymppiä. Sivulta tuli auto, ja Merikallio paiskautui pää edellä kohti tuulilasia.

Kypärää ei ollut päässä, tietenkään. Veri virtasi, mutta Merikallio ei menettänyt tajuntaansa eikä tuntenut kipua. Adrenaliini ja endorfiini eivät tuntuneet hävinneen mihinkään.

Seuraavalla viikolla Merikallio oli treffeillä törmäyspaikalla auttaneen miehen kanssa. Mies kertoi kuuluvansa tunnettuun moottoripyöräjengiin.

Se ei haitannut. Kuten eivät luodinreiät jengiläisten autoissa tai se, että pikatreffejä varten piti lentää Kööpenhaminaan.

Isa Merikallio

Kuka?

Isa Merikallio, 47, on strategiakonsultti, yritysjohdon valmentaja ja tietokirjailija. Hän asuu Espoossa kahdeksanvuotiaan tyttärensä kanssa.

Mistä tunnetaan?

Merikallio työskentelee konsultointiyhtiö Rederassa sekä itsenäisenä johtajuusvalmentajana. Hänellä on SM-mitaleja triathlonista, freestyle-hiihdosta sekä maasto- ja cyclocross-pyöräilystä.

Mistä ei tunneta?

"Juoksen välillä ilokseni työpalaverista toiseen työvaatteissa, vaikkei olisi mikään kiire. Rakastan spontaaneja juoksupyrähdyksiä, joissa ei tarvita kelloa ja trikoita."

Elämässä oli vauhtia – mutta jouluun mennessä se oli jo hiipunut. Poikaystävä istui vankilassa, ja Merikallio ahmi masentuneena suklaajoulupukkeja asunnossaan.

Pyhien jälkeen hän irtisanoutui kansainvälisestä markkinatutkimusyrityksestä ja luopui yhtiön osakkuudesta ilman korvausta.

Pyöräonnettomuuden jäljiltä lasinsiruja poimittiin Merikallion päästä vuoden ajan. Suurimmaksi osaksi hänen elämänsä jatkui silti tasaisena. Hän sai lapsen ja työskenteli perustamassaan konsultointiyrityksessä.

Viime syksynä tuli kuitenkin stoppi. Merikallio oli muuttanut erilleen aviomiehestään, jonka kanssa oli mennyt naimisiin paria kuukautta aiemmin.

Rahaongelmatkin vaivasivat. Merikallion yrityksen varat olivat vähissä, ja hänellä oli lainaa kahdesta asunnosta: omasta ja miehen kanssa yhdessä ostetusta. Lisäksi 75-vuotias äitikin oli joutunut rahavaikeuksiin.

Merikallio kärsi univaikeuksista ja stressistä. Ensidiagnoosiksi hän sai masennuksen. Myöhemmin diagnoosi tarkentui tyypin 2 kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi.

Tieto sairaudesta järkytti Merikalliota: hänet oli nyt lokeroitu hulluksi. Eihän se sopinut bisnesammattilaiselle!

Tyypin 2 kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä masennus muistuttaa usein perinteistä depressiota. Merikallio arvioi, etteivät hänen masennuskautensa ole juuri edes näkyneet ulkopuolisille.

Kakkostyypissä mania on lievempää kuin ykköstyypissä eli maanis-depressiivisyydessä. Kakkostyypin maniaa kutsutaan hypomaniaksi, ja sen tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi toimeliaisuuden lisääntyminen, puheliaisuus, unen tarpeen väheneminen ja seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen. Usein hypomaniaan liittyy myös ärtyneisyyttä, keskittymisvaikeuksia, rahan tuhlausta ja alkoholin käytön lisääntymistä.

Merikalliolle hypomania on tarkoittanut lähinnä iloisia ja energisiä kausia. Niiden aikana hän on vastannut pitkälti ajan ihanteita: tehnyt pitkiä työpäiviä ja menestynyt monissa urheilulajeissa.

Eihän sellaista pidetä sairautena, päinvastoin.

Diagnoosin saatuaan Merikallio jatkoi töiden tekemistä ja yritti käyttäytyä korostetun normaalisti eli tavallista rauhallisemmin ja konservatiivisemmin.

Se ei toiminut. Tuttavat kysyivät, onko hänellä kaikki hyvin.

Merikallio päätti kertoa, miten asia on. Eikä hän kertonut sairaudesta vain läheisilleen vaan myös kollegoilleen ja asiakkailleen.

Moni oli ihmeissään.

"Eräs asiakkaani kysyi, että jos sinä olet mielenvikainen, mitä me kaikki muut olemme. Minulla oli maine ehkä poikkeuksellisenkin terveenä: hyvä kunto ja hyvä itsetunto, osasin myös johtaa itseäni."

Merikallio on huomannut, että uutisen jälkeen moni on tarkkaillut häntä.

"Heilutanko jatkuvasti jalkojani? Pälyilenkö?"

Ei hän heiluta eikä pälyile. Päinvastoin: Merikallio sanoo olevansa aiempaa rennompi.

Diagnoosi oli hänelle lopulta helpotus. Mielen ymmärtäminen on ollut aina Merikallion intohimo, ja nyt hän ymmärtää paremmin omaa mieltään.

Merikallio uskoo, että vastaisuudessa hän osaa painaa jarrua silloin, kun hypomania on viemässä häntä liian suurille kierroksille. Enää hänen ei tee mieli kaahata urheilupyörällä autojen seassa ilman kypärää. Tai mennä naimisiin kuuden kuukauden seurustelun jälkeen, kuten hän teki viime kesänä – vain päätyäkseen eroon alle vuodessa.

Noin joka kolmas suomalainen kärsii jossain vaiheessa mielenterveyden häiriöstä. Silti mielen ongelmat ovat yhä tabu.

"Pelkäämme valtavasti sitä, että entä jos emme toimikaan tietoisesti. Uskomme voivamme vaikuttaa paljon suurempaan osaan elämästämme kuin mihin todellisuudessa pystymme."

Teorian tasolla Merikallio on tiennyt tämän jo pitkään. Onhan hän puhunut paljon asiakkailleen esimerkiksi kulutuskäyttäytymisen tiedostamattomuudesta.

Yksikään yritys ei ole luopunut Merikallion konsulttipalveluista, vaikka hän kertoi diagnoosistaan. Sen sijaan jotkut asiakkaat ovat ottaneet puheeksi sen, että epäilevät itse kärsivänsä samasta sairaudesta.

Kaksisuuntaisia eli bipolaarisia ihmisiä arvioidaan olevan 1–2 prosenttia väestöstä. Yleisyyttä on kuitenkin hankala arvioida, koska Merikallionkin sairastamaa kakkostyyppiä on hankala erottaa temperamenttiin liittyvästä mielialan vaihtelusta. Siksi moni kärsii häiriöstä tietämättään. Sairauden tunnistamattomuus voi johtaa alkoholismiin, ihmissuhdekriiseihin ja jopa itsemurhaan.

Kesäkuussa Merikallio julkaisi netissä omaelämäkerrallisen kirjan Puoli vuotta ennen tuomiota. Esimerkillään hän haluaa kannustaa puhumaan enemmän mielenterveysongelmista. Se kannattaa esimerkiksi siksi, että lievemmät mielensairaudet tunnistettaisiin paremmin.

Mutta onko se silti fiksua? Näinä päivinä kuka tahansa voi saada kutsun yt-neuvotteluihin, eikä avoin kertominen mielenterveysongelmista välttämättä paranna asemaa työpaikalla.

"Se on iso riski", Merikallio myöntää.

"Kannattaa ensimmäisenä kertoa jollekin luotettavalle kollegalle. Toivoisin, että johtajat loisivat työpaikoille ilmapiirin, että on hyväksyttävää kertoa vaikeuksistaan – oli diagnoosi tai ei. Työkaverien pitäisi voida myös avoimesti sanoa siitä, jos kollegan mielenterveysongelmat tuottavat ongelmia työyhteisössä. Nyt asioista puhutaan liikaa vain selän takana."

Vaikeinta Merikalliolle on ollut kertoa sairaudesta kahdeksanvuotiaalle tyttärelle.

"Mielialahäiriöiden selittäminen lapsen kielellä ei ole aivan helppoa. Vertaus diabetekseen toimii aika hyvin. On vakavampaa diabetesta, jossa jatkuva ruokailun tarkkailu ja lääkitys ovat välttämättömiä, ja on lievempää, jonka pelkkä elintapamuutos voi auttaa pitämään kurissa."

Mitä Merikallio ajattelisi nyt, jos kuulisi jostakusta puhuttavan "oikeasti hulluna", kuten hänen ystävänsä kuvaili tuttavan avovaimoa viisi vuotta sitten?

"Se itkettäisi ja naurattaisi yhtä aikaa. Niin pielessä tuo luokittelu on. Nyt ymmärrän, että mielenterveys on – aivan kuten fyysinenkin terveys – jana tai liukuma. Ei ole luokkia 'terveet' ja 'sairaat' eli 'hullut'. Mielenterveys vaihtelee. On vain ajan kysymys, milloin mielenterveyden häiriö koskettaa itseä tai hyvin läheistä ihmistä."

Missä Merikallio nyt on omalla janallaan?

"Neljä viime kuukautta on ollut tasaisia."

Merikallio on vähentänyt töiden määrää ja käy psykoterapiassa. Hän ulkoilee paljon ja pyrkii syömään terveellisesti. Mielialalääkkeitä hän ei ole syönyt viime syksyn jälkeen: ne saivat olon liian tokkuraiseksi.

"Itse asiassa nyt kun olen 'virallisesti hullu', olen mieleltäni terveempi kuin aiemmin, jolloin olin terveiden kirjoissa."

 

Lääketieteellisenä asiantuntijana jutussa on ollut psykiatri Matti Huttunen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!