Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Yksin itkeminen ei paranna mielialaa

Läheisen ystävän kanssa itkeminen auttaa, mutta jos tukea ei heru, ei olo parane kyynelehtimällä

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1 Itku on tehokasta viestintää. Ihmiset tekevät kasvonilmeiden perusteella nopeita, vaistomaisia tulkintoja toisen tunnetilasta. Kyyneleet taas helpottavat ja nopeuttavat surullisten kasvojen erottamista neutraaleista, todettiin Evolutionary Psychology -lehdessä julkaistussa hollantilaistutkimuksessa. Koehenkilöt tulkitsivat kyynelehtivien ihmisten myös tarvitsevan enemmän toisten tukea.

2 Kyvyllä itkeä on merkitystä myös omien tunteiden hahmottamisessa. Esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymästä kärsivillä ihmisillä, joilla kyynelrauhasten toiminta on heikentynyt, on selvästi muita useammin vaikeuksia tunnistaa tunnetilojaan.

3 Moni uskoo itkun helpottavan oloa, mutta puhdistavasta vaikutuksesta ei ole yksiselitteistä näyttöä. Journal of Personality Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa opiskelijanaisista vain 30 prosenttia koki mielialansa parantuneen itkemisen jälkeen. 60 prosenttia ei huomannut mitään muutosta ja 9 prosenttia tunsi itsensä vain surkeammaksi.

Tutkimuksen mukaan asiaan vaikuttaa sekä itkun syy että se, kenen edessä kyyneliään vuodattaa. Esimerkiksi läheisen ystävän kanssa itkeminen auttoi. Jos taas reaktiotaan joutui häpeämään eikä saanut tilanteessa ymmärrystä ja tukea, olo ei kyynelehtimällä parantunut.

4 Lapsen saaminen, urheilusaavutus tai pitkään odotettu helpottava uutinen avaa monen kyynelhanat. Miksi ihminen sitten reagoi negatiivisesti myös positiivisiin tilanteisiin? Se voi auttaa palauttamaan tunnetilan ääripäästä keskitilaan, kertoo Yalen yliopiston viime vuonna julkaistu tutkimus. Ilosta itkeminen siis tasoittaa ylitsevuotavan suuren tunnekuohun.

Lähteet:
http://www.apa.org/monitor/2014/02/cry.aspx
http://www.epjournal.net/articles/emotional-tears-facilitate-the-recognition-of-sadness-and-the-perceived-need-for-social-support/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22512787
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092656611000778
http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/tears-of-joy-may-help-us-maintain-emotional-balance.html

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!