Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhoillis­lestadiolainen nais­pappi puolustaa homoja ja ehkäisyä

Meri-Anna Hintsala on vastoin liikkeen oppeja ryhtynyt papiksi ja puolustanut sekä ehkäisyä että homojen oikeuksia. "Välillä on ollut juuriharjalla pesty olo."

Elämä
 
Arka Paikka: "Homoseksuaalisuus on ihan tavallisten ihmisten elämää"
Arka Paikka: "Homoseksuaalisuus on ihan tavallisten ihmisten elämää"
Pappi ja tutkija Meri-Anna Hintsala on ravistellut vanhoillislestadiolaista liikettä puolustamalla homoja ja ehkäisyä.

Tänään torstaina Meri-Anna Hintsala saa kymmeniä sähköposteja. Näin käy joka kerta, kun hän puhuu julkisuudessa. Vanhoillislestadiolaisen Hintsalan ajatukset eivät nimittäin ole lestadiolaisliikkeessä kaikkien mieleen. Hän puolustaa ehkäisyä, naispappeutta ja homojen oikeuksia.

Osa palautteesta on kannustusta. Aiempien haastattelujen jälkeen Hintsalaa ovat kiittäneet esimerkiksi lestadiolaiset naisteologit.

Jotkut heistä ovat Hintsalan esimerkin innoittamina alkaneet harkita pappeutta.

Meri-Anna Hintsala

Kuka?

Meri-Anna Hintsala, 32, on pappi ja Kirkkohallituksen viestintäsuunnittelija. Tällä hetkellä hän on tutkimusvapaalla ja työskentelee Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa Ruumiillistunut uskonto -tutkimushankkeessa. Hintsala asuu Espoossa puolisonsa ja heidän kolmen lapsensa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Hintsala on tiettävästi Suomen kolmas lestadiolaistaustainen nainen, joka on vihitty papiksi. Hän on tutkinut lestadiolaisten verkkokeskusteluja ja kritisoinut liikkeen ehkäisykieltoa.

Mistä ei tunneta?

"Harrastin nuorena vapaapalokuntaa. Siinä kiehtoi auttaminen, vaara ja riski, mutta myös oranssi palohaalari, joka näytti hyvältä mustien kiiltonahkasaappaiden kanssa."

Hyvää palautetta on tullut myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvilta lestadiolaisilta, joiden kokemuksia Hintsala tutkii väitöskirjaansa varten.

"Moni on kertonut, että he ovat rohkaistuneet kertomaan identiteetistään lähipiirilleen", Hintsala sanoo.

Mutta sitten on palautteen toinen puoli: Niissä viesteissä Hintsala on lestadiolaisten maineen lokaava änkyräfeministi, joka "aina jaksaa jauhaa samoista asioista".

Vihaisimmat ovat sanoneet Hintsalan lähteneen pois Jumalan valtakunnasta.

Se on pahinta, mitä lestadiolaiselle voi sanoa. Näillä sanoilla lestadiolainen suljetaan pois yhteisöstään.

Meri-Anna Hintsalalla on 13 sisarusta. Hintsalan lapsuudessa perhe kävi kolmesti viikossa kuuntelemassa saarnoja seuroissa ja kokoontui veisaamaan Siionin lauluja.

Hintsala oli sisaruksista vanhin, ja hän huolehti usein pienemmistä lapsista. Kesäisin hän sai leikkiseuraa samanikäisistä enoista.

Toisenlainen maailma avautui Elimäen kirjastossa. Hintsala ahmi kaikenlaista kirjallisuutta. Välillä hän oli niin kirjojen lumoissa, että luki jopa pyöräillessään: toinen käsi piti kiinni ohjaustangosta, toinen kirjasta.

Eniten Hintsalaa kiinnostivat romaanit sorrettujen kokemuksista ja naisten oikeuksista.

"Naisten ja tyttöjen alisteisuus muissa kulttuureissa suututti. Ajattelin kuitenkin, että omassa kulttuurissani naiset myöntyivät vapaaehtoisesti osaansa suurperheen kotiäiteinä."

Kirjojen lisäksi myös koulu antoi uusia näkökulmia yhteisön opetuksiin, esimerkiksi seksistä. Silloin harvoin, kun lestadiolaisten nuorisoilloissa puhuttiin seksistä, sävy oli yleensä tuomitseva: Itsetyydytys oli syntiä. Seksi avioliiton ulkopuolella oli syntiä. Homoseksuaaliset suhteet olivat syntiä.

Koulussa näkökulma oli toinen, ja se tuntui Hintsalasta luotettavammalta.

"Ajattelin jo silloin, että seksuaalisuus on ensisijaisesti tiedon ja identiteetin, ei hengellisyyden alueelle kuuluva asia."

Vaikka nuorisoiltojen moraalisaarnat tuntuivat välillä kyseenalaisilta, Hintsala koki lestadiolaisuuden yhä hengelliseksi kodikseen eikä kapinoinut. Vielä tuoreena ylioppilaana Hintsala ajatteli seuraavansa yhteisönsä perinteistä polkua: kotiäitiys suurperheessä ja vapaaehtoistyötä lestadiolaisten rauhanyhdistyksissä.

Liisa Takala
Vanhoillislestadiolainen Meri-Anna Hintsala on pappi ja tutkija. Nyt hän tekee väitöskirjatutkimusta, jossa käsitellään muun muassa seksuaalivähemmistöjen edustajia liikkeessä. "Perheenjäsenelle, joka kertoo homoudestaan, saatetaan sanoa, että 'ole vain mikä olet, kunhan et tee sitä numeroa'. Se ei ole aitoa hyväksymistä."
Vanhoillislestadiolainen Meri-Anna Hintsala on pappi ja tutkija. Nyt hän tekee väitöskirjatutkimusta, jossa käsitellään muun muassa seksuaalivähemmistöjen edustajia liikkeessä. "Perheenjäsenelle, joka kertoo homoudestaan, saatetaan sanoa, että 'ole vain mikä olet, kunhan et tee sitä numeroa'. Se ei ole aitoa hyväksymistä."

Vanhemmat kuitenkin kannustivat häntä opiskelemaan.

"Isä sanoi pilke silmäkulmassa, että kannattaa opiskella niin paljon, ettei tarvitse työskennellä ulkona."

Hintsala aloitti teologian opinnot – voisihan opinnot aina keskeyttää perheen perustamisen vuoksi.

Näistä en luovu

Erilaiset juoksureitit

"Haluan aina juosta hieman erilaisen lenkin. Onneksi polkujen täyttämässä lähimetsässäni riittää reittivaihtoehtoja."

Kirjapinot

"Ne ovat lupaavia, sillä jokainen kirja on mahdollisuus löytää jotain uutta."

Pakuritee

"Juon kaksi kertaa päivässä pakuriteetä, jota puolisoni hauduttaa hiljaa ja huolella."

Opiskelu kuitenkin imaisi Hintsalan mukaansa. Hän luki itsensä maisteriksi neljässä vuodessa, vaikka sai opiskeluaikana kaksi lasta.

Sitten Hintsala aloitti gradun teon. Se muutti hänen tulevaisuutensa suunnan.

Opinnäytteen aiheena olivat lestadiolaisäitien suljetut nettikeskustelupalstat, joiden jäsen Hintsala itsekin oli ollut.

Niiltä hän etsi kokemuksia muun muassa jaksamisesta suurperheen äitinä. Hintsala keräsi äitien kokemuksia myös haastattelemalla.

"Kysyin äideiltä, miten he näkivät oman tulevaisuutensa. Eniten nousi esiin väsymystä ja ahdistusta. Moni äiti purskahti itkuun."

Hintsala päätti, ettei hänestä tulisi suurperheen äitiä. Sen sijaan hänestä tuli yksi ensimmäisistä vanhoillislestadiolaisnaisista, joka vastusti julkisesti liikkeen ehkäisykieltoa.

"Ajattelin, että jos kukaan muu ei puhu äitien kokemuksista, minun täytyy ottaa asia esiin."

Sen jälkeen lestadiolaisten suhtautumisesta ehkäisyyn on puhuttu paljon. Keväällä 2009 Ihmisoikeusliitto totesi, että ehkäisykielto rikkoo ihmisoikeuksia.

Hintsala sanoo, että julkisen kritiikin takia liikkeen johto on ollut viime vuosina varovainen ehkäisyä koskevissa kannanotoissaan.

"Vanhaa opetusta, jonka mukaan ehkäisy kaikissa muodoissaan on syntiä, ei ole kuitenkaan kumottu, vaikka ihmiset käytännössä toimivat usein toisin."

Toisen kerran Hintsala valitsi oman tiensä, kun hänet vihittiin papiksi. Vaikka Suomen runsaat 100 000 vanhoillislestadiolaista kuuluvat luterilaiseen kirkkoon, liike vastustaa naispappeutta.

Kun tieto Hintsalan lähestyvästä pappisvihkimyksestä levisi yhteisössä, moni yritti saada hänet muuttamaan mielensä.

Kaksi viikkoa ennen vihkimystä Hintsala sai puhelun Espoon vanhoillislestadiolaisesta rauhanyhdistyksestä. Tulevan kirkonnaisen ei haluttu enää osallistuvan vapaaehtoisena yhdistyksen nuorisotyöhön.

"Välillä on ollut juuriharjalla pesty olo."

Painostuksen muisteleminen saa Hintsalan vaivautuneeksi. Hän korostaa saaneensa myös kannustusta lestadiolaisilta.

"Moni on myös pyytänyt minulta myöhemmin anteeksi puheitaan. Lestadiolaiset ovat pohjimmiltaan rauhaa rakastavaa kansaa. Itsekään en haluaisi suututtaa ketään."

Miksi hän sitten on asettunut yhteisönsä perinteitä vastaan?

"Omien pelkojen voittaminen ja itsensä ylittäminen on huumaavaa. Haluan myös muuttaa asioita. Se vaatii itsensä laittamista likoon. Toivon, että tulevaisuudessa niillä lestadiolaisnaisilla, jotka kaipaavat muutosta liikkeeseen tai kokevat papin työn kutsumukseen, olisi helpompaa kuin minulla."

Seuraava konflikti on jo odotettavissa. Hintsala tekee parhaillaan väitöskirjaa lestadiolaisten nettikeskusteluista. Keskeisenä teemana on paitsi gradussa käsitelty ehkäisy myös toinen arka aihe: seksuaalivähemmistöt.

Väitöskirjan aineisto koostuu noin 400 kirjoituksesta, jotka käsittelevät omaa uskoa sekä sukupuolta ja seksuaalisuutta. Kolmasosa niistä on seksuaalivähemmistöihin kuuluvien lestadiolaisten kirjoittamia.

Monet heistä salaavat suuntautumisensa, toiset taas ovat irtautuneet liikkeestä. Vaikka vanhoillislestadiolaisuudessa ei pidetä homoseksuaalisuutta syntinä, "homoseksuaalisia tekoja" pidetään.

"Perheenjäsenelle, joka kertoo homoudestaan, saatetaan sanoa, että 'ole vain mikä olet, kunhan et tee sitä numeroa'. Se ei ole aitoa hyväksymistä."

Hintsala kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia ja on valmis vihkimään homopareja, jos luterilainen kirkko sallii sen papeilleen.

"Häpeän kuplia pitää puhkoa. Haluaisin, että homoseksuaalisuus ymmärrettäisiin uskonnon maailmassa osana ihmisen monimuotoisuutta, kauniina ja hyvänä asiana, jossa ei ole häpeää."

Tutkijan mielestä häpeä seksuaalisuutta kohtaan uskonnollisissa yhteisöissä johtuu vaikenemisesta.

"Se mitä pelätään eniten, on häpeän kohtaaminen, ei homoseksuaalisuuden kohtaaminen."

Hintsalan vastalääke häpeään on tieto. Siksi hän haluaa tutkijana nostaa esiin tabuaiheita.

"Jokainen on mielestäni sillä tavoin homoseksuaali, että meillä kaikilla on jossakin elämänvaiheessa kokemuksia toisenlaisuudesta."

Hintsalan oma toisenlaisuuden kokemus liittyy lestadiolaisuuteen. Lapsena hän asui monella paikkakunnalla, joissa lestadiolaiset olivat pieni vähemmistö. Nyt hän kokee itsensä välillä vieraaksi lestadiolaisten keskuudessa.

"Lestadiolaisuus on minulle vähän kuin lapsuuden koti, josta on pitänyt aikuistua."

Hintsala ei käy enää säännöllisesti lestadiolaisten seuroissa, mutta noudattaa yhä monia yhteisön perinteitä: hän veisaa Siionin lauluja, kuuntelee lähinnä klassista musiikkia eikä juuri katso televisiota.

"Katson kyllä sarjoja netistä, mutta olohuone on minulle paikka, jossa jutellaan ihmisten kanssa eikä tuijoteta ruutua."

Suurimpaan lestadiolaistapahtumaan Suviseuroihin Hintsala osallistuu yhä vuosittain. Hän on kokenut olevansa yhä tervetullut tapahtumaan huolimatta pappeudestaan ja mielipiteistään. Ja vaikka joku lestadiolainen sanoisi Hintsalan lähteneen pois Jumalan valtakunnasta – siis olevan ei-lestadiolainen –, sekään ei enää juuri satuta Hintsalaa.

"Ei kukaan muu voi määritellä, olenko lestadiolainen vai en."

 

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!