Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin selviät lomasta brittien kanssa: hymyile, hymyile ja hymyile

Kun on ainoa suomalainen parinkymmenen britin seurassa, iskee ulkopuolisuuden tunne

Elämä
 

Lomat ovat mukavia ja britit ovat mukavia, mutta jos viettää lomaviikon ainoana suomalaisena parinkymmenen syntyperäisen Brittein saarten asukkaan kanssa, voi iskeä paniikki.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö britit tekisi kaikkensa pitääkseen hyvää huolta seurueen ainoasta ulkomaalaisesta. Kyse on siitä, että vähemmistössä iskee ulkopuolisuuden tunne. Sitä haluaa hypätä lentokoneeseen ja kiitää Saimaan rannalle tuijottamaan järvenselkää – yksin, hiljaa ja mieluiten sateessa. Sitä haluaa olla yksin missä vain, vaikkapa vaatekomerossa.

Olen hionut vuosia strategiaani selviytyä brittien kanssa. Osa keinoista saattaa tepsiä muihinkin kansallisuuksiin.

Yksi: Hymyile koko ajan. Suomessa ei tarvitse hymyillä, vaan arki ja juhla vedetään naama peruslukemilla. Hymyttömyys ei kelpaa brittien seurassa. Ne luulevat, että sinulla on ongelma.

Opin tämän jo pikkutyttönä kielikurssilla Eastbournessa. Perheen äiti kysyi usein huolestuneena, että "Annamari, are you OK?" No totta ihmeessä olin OK, kun luin uutta dekkaria ja söin suklaata. Brittiäidin mielestä jotain oli kuitenkin vinossa, kun en hymyillyt.

Hymyily ei tarkoita sitä, että pitäisi irvistetellä. Pieni – mutta jatkuva – suupielien kohotus riittää. Se on myös hyvää naamajumppaa. Kun hymyilee, saa olla rauhassa.

Kaksi: Muista Suomi-brändi. Useimmille ulkomaalaisille olet ensimmäinen suomalainen, jonka he ovat tavanneet. Voit antaa suomalaisuudelle sen merkityksen minkä haluat. Olet heille Suomi – eli tärkeä Suomi-kuvan rakentaja. Tämä luo lomaan älyllistä haastetta, mikä auttaa selviytymään. Itse tähtään aina erinomaiseen Suomi-brändiin. Tämä ei tarkoita, että pitäisi olla imelä tai kehuskella saavutuksilla. Päinvastoin. Hallittu omituisuus on jopa paikallaan.

Kolme: Pelaa erilaisuudella. Ainoana ulkomaalaisena saat olla erilainen. Itse esimerkiksi en voi osallistua yhteisiin auringonpalvojaisiin, koska vaalin herkkää hipiääni varjossa. En myöskään voi osallistua small talk -pulinaan, koska syvällisenä suomalaisena ihailen hiljaa paikallista arkkitehtuuria. Etenkään en voi ottaa vastuuta keittiöhommista, koska Suomessa feministi-isoäidit ja -äidit pitivät tyttärensä pois keittiöstä.

Neljä: Etsi liittolaisia. Isossa ryhmässä on usein muitakin, jotka tuntevat ulkopuolisuutta. Vaikka kaikki puhuisivat äidinkielenään englantia, joukossa on aina joku skotti, walesilainen tai irlantilainen, jolla on jotain hampaankolossa. Heille voi tarjota ymmärtävän olkapään: "Älä välitä. Ovathan ne vähän omituisia, mutta kyllä sinä selviät." Saat oman joukkueen.

Viisi: Älä ota itseesi. Kun puhuu muuta kuin äidinkieltään, menettää vähintään puolet persoonallisuudestaan. Ja se on aina se fiksumpi puoli. Tulee hidas ja tyhmä olo, eikä kukaan ymmärrä vitsejä. Tästä ei saa loukkaantua. Itsensä liian vakavasti ottava suomalainen olisi briteille liian suuri rangaistus.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!