Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorimman lapsen muutto kotoa pelottaa – millainen minusta tulee?

Kun kuopus lähtee kotoa, minusta tulee jollain lailla eri ihminen kuin ennen, kirjoittaa Suvi Ahola

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tavallaan olen jo ihan tottunut tähän.

Lapset ovat lähteneet kotoa yksi toisensa jälkeen, muuttokuormia on purettu, huonekaluja koottu ja verhoja ripustettu ikkunoihin eri puolille Suomea.

Neuvon jo tottuneesti, miksi ruokalautaseksi kannattaa valita laakea kulho, samalla kertaa syvä ja matala. Se kun sopii salaateille, keitoille ja spagetille. Kattilaankin on hyvä ostaa heti lävikköosa, jota voi sitten käyttää siivilänä.

Silti nuorimpani itsenäisen elämän suunnittelussa on jotain erilaista.

Voi olla, että siihen menee vielä aikaa. Opiskelua ammattioppilaitoksessa on puoli vuotta jäljellä. Toisaalta poika on jo pitkään asunut viikot asuntolassa, puoliksi kodista irrallaan. Tilanne ei siis ole niin akuutti ja selvä kuin vanhemmilla lapsilla, jotka vain muuttivat toisiin kaupunkeihin ja jäivät sille tielle.

Sekin on mahdollista, ettei kuopukselle löydy ihan heti sopivaa kotia. Helsingissä kaupungin vuokra-asuntoihin on jonoa, eikä erityisnuoren työllistyminen ole yksinkertaista.

Itsenäiseksi hän kuitenkin haluaa, se on aivan selvää. Lopullisesti pois vanhempien nurkista, omaan elämään. Vaikka varsinaiseen muuttoon voi olla vielä pitkä aika, lähtö on jo alkanut, eikä siltä tieltä palata enää takaisin.

Ymmärrän ja hyväksyn tämän täysin. Siksi ihmettelen, miten suurelta tuleva muutos tuntuu. Vähän haikealtakin, toki, mutta ennen muuta peruuttamattomalta.

Se kertoo tietysti siitä symbioosista, jossa olen kuopukseni kanssa elänyt, paljon pitemmälle aikuisuuteen kuin vanhempien lasteni kanssa.

Kokonaan tämä suhde ei ikinä katkea, ja varmasti seuraan vastaisuudessakin aika tarkkaan, miten poika kämpässään viihtyy. Ehkä en sentään istuta keväällä hänen ikkunansa alle orvokkeja, kuten nuoren miehen äiti Susanna Helken ja Virpi Suutarin Joutilaat-dokumenttielokuvassa aikoinaan.

Enemmän kokemani lopullisuuden tunne kertookin ehkä siitä, että perheessä kaikki lähdöt vaikuttavat kaikkiin. Kun ryhmän rakenne muuttuu, jäsenetkin muuttuvat.

Kun kuopus lähtee kotoa, minusta tulee jollain lailla eri ihminen kuin ennen. Millainen? Yksinäisempi? Irrallisempi? Välinpitämättömämpi?

En yhtään tiedä, ja se kai tässä eniten pelottaa.

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija, jolla on kolme aikuista lasta, lapinkoiraja liian vähän kirjahyllyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!