Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko feminismi olla hauskaa? Kyllä voi, vakuuttaa All Male Panel -blogistaan tunnettu Saara Särmä

Tutkija Saara Särmä pitää blogia, jossa naureskellaan miesvaltaisille asiantuntijaraadeille. Välillä hän jää itse kiinni ajatuksesta, että pitää kauniita naisia tyhminä.

Elämä
 
Tohtori Saara Särmä Arka paikka -ohjelman vieraana
Tohtori Saara Särmä Arka paikka -ohjelman vieraana
Anja Snellmanin vieraana ydinasepolitiikan tutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmä

Missä menee hyvän maun raja?
Välilihassa.

Tällaisen vitsin kertoo ydinasepolitiikan tutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Saara Särmä tamperelaisessa kahvilassa. Se, miksi Särmä nyt istuu kertomassa vitsiä, ei kuitenkaan liity ydinaseisiin. Särmä on tutkija ja feministi, joka on viime kuukausina päätynyt kansainvälisiin lehtiin ja keskustelupalstoille bloginsa takia.

Congrats, you have an all male panel! -blogiinsa hän lataa huvittavia kuvia asiantuntijapaneeleista, joiden kaikki osanottajat ovat miehiä, oli aihe sitten sukupuolten tasa-arvo tai teknologia. Kuvan päällä miehekäs David Hasselhoff näyttää peukkua: onneksi olkoon, ei taaskaan yhtään naista mukana.

Onko feminismi Särmälle naurun asia?

Feminismin määrittely on Särmän mielestä hankalaa puuhaa, jossa mennään usein metsään.

"Termeihin liittyy paljon tahallista väärinymmärrystä."

Tämä näkyy Särmän mielestä esimerkiksi silloin, kun keskustellaan naisten oikeuksista julkisuudessa. Feministejä parjataan siitä, että he keskittyvät tasa-arvon sijaan oikeasti vain naisten aseman parantamiseen. Siitä, ettei heitä kiinnosta miesten epätasa-arvoinen asema asevelvollisuudessa tai se, että miehet syrjäytyvät Suomessa naisia useammin. Ikään kuin naisten oikeuksien puolustaminen tarkoittaisi sitä, että muilla asioilla ei ole väliä, Särmä pohtii.

"On ihan hölmöä kiistellä siitä, kenellä asiat ovat surkeimmin ja ketä on sorrettu eniten sen sijaan, että pohditaan, mitä epäkohdille voi tehdä."

Omaksi keinokseen puuttua epäkohtiin Särmä on valinnut huumorin.

Rami Marjamäki

Viime keväänä Särmä latasi blogipalvelu Tumblriin kuvia, joissa enimmäkseen valkoihoiset keski-ikäiset pukumiehet pönöttävät keskustelemassa. Kansainvälistä politiikkaa tutkivalle Särmälle pukumiesten massa on tullut tutuksi päivittäisessä työssä. Akateemisen termienpyörittelyn sijasta Särmä halusi käsitellä ongelmaa naurun kautta. Ideana oli osoittaa, että oli aihe mikä tahansa, julkisissa tilaisuuksissa puhuvat edelleen hyvin usein pelkästään miehet.

Ei mennyt kauaa, kun Twitter ja Facebook sekosivat blogista. Kollegat ja blogin lukijat lähettivät Särmälle viestejä ja kansainväliset mediat kuten BBC, The Guardian ja Al Jazeera halusivat haastatella Särmää. Nyt blogilla on tilaajia yli 6 500 ja Särmä tunnetaan ympäri maailmaa.

Mutta mitä Särmä haluaa blogillaan sanoa?

Näistä en luovu

Varvastossut

"Sukat ja kengät ahdistavat minua. Heti kun mittari näyttää yli 12:ta celsiusastetta, vedän varvastossut jalkaan. Kesäisin minulla on yleensä kynsilakkaa varpaankynsissä. Tällä hetkellä on pinkkiä."

Feminismi

"Sukupuoliskarppi maailman arvioiminen ylipäätään ja tasa-arvon puolustaminen. Niistä en kyllä koskaan luovu."

Kirsikkatuotteet

"Tykkään lähes kaikesta, missä on kirsikkaa. Jogurteista, mehuista, hilloista, karkeista. Cocktail-kirsikoista en niin välitä, mutta drinkkiin nekin sopivat. Harmi vaan, että Suomessa kirsikkatuotteiden valikoima on hirveän huono."

Tiedostakaa oma asemanne. Se on asia, jota jokaisen tulisi Särmän mielestä harjoitella. Tähän hän havahtui jo koulussa: Yläasteella vierustoverina istunut poika heitettiin häirinnän takia luokasta ulos, vaikka Särmä oli se, joka hölisi.

"On ihan tavallista, että kiltit kympin tytöt laitetaan raggaripoikien viereen, jotta pojat käyttäytyisivät. Ennakkoasenteet luodaan jo pienestä pitäen. Siinä ei ole mitään järkeä."

Särmä muistaa myös kesätyön tehtaassa, jossa hänen silloinen poikaystävänsä sai miehenä "tuottavuuslisää", koska teki hommia, joita pidettiin vaativampina kuin naisten töitä, vaikka Särmän mukaan näin ei ollut. Ja ne hetket yliopistolla, kun professorit ovat kyselleet tutkimuksen etenemisestä vain miespuolisilta jatko-opiskelijoilta Särmän seisoessa vieressä.

Kriittisenä tutkijana Särmä muistaa tiedostaa oman asemansa tässäkin.

"Ehkä on naisten oma vika, etteivät he pidä kovempaa ääntä. Ehkä naisten pitäisi hakeutua hanakammin korkeisiin asemiin ja miesvoittoisille aloille. Ehkä syy onkin naisten asenteissa", hän pohtii.

Särmälle feminismi tarkoittaakin nimenomaan tasa-arvoa sukupuolesta riippumatta. Siihen liittyvät sekä miesten, naisten että sukupuolensa määrittelemättä jättäneiden oikeudet. Ketään ei pitäisi kohdella alentavasti sen perusteella, mitä jalkojen välissä on.

Juuri ennakkoasenteiden vuoksi Särmä on yrittänyt suhtautua asioihin huumorin kautta. Hän on huomannut, että hauskaan feministiin on helpompi suhtautua kuin äkäiseen.

"Nuorempana en halunnut kiukkuisen feministin roolia. Nykyään en välitä, vaikka minulle sellainen annettaisiin."

Saara Särmä

Kuka?

Saara Särmä, 40, on Forssassa syntynyt apurahatutkija, yhteiskuntatieteiden tohtori ja feministi. Hän opettaa kansainvälistä politiikkaa Tampereen yliopistossa ja on tehnyt väitöskirjansa Pohjois-Korean ja Iranin ydinasevarusteluun liittyvistä pilakuvista. Hän asuu Tampereella miehensä ja kissansa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Perustanut blogipalvelu Tumblriin blogin Congrats, you have an all male panel!, jonne ladataan kuvia paneeleista, joiden kaikki asiantuntijat ovat miehiä. Toteuttaa myös feministisiä tempauksia kirjailija Rosa Meriläisen kanssa heidän yhteisen ajatushautomonsa Hatun kautta.

Mistä ei tunneta?

"Harrastin 12-vuotiaana freestyle-balettia eli laskettelua, jossa tehdään suksilla kuvioita. Osallistun jopa SM-kisoihin. Aikoinaan laji oli mukana olympialaisissakin, mutta sitä ei taida olla enää olemassa."

Silti Särmää harmittaa se, että tunteiden näyttäminen yhdistetään helposti siihen, että ihminen on jotenkin vaikea.

"Kertooko temperamentti tunteiden näyttäjän heikkoudesta vai onko toisen osapuolen asenteessa korjattavaa", Särmä pohtii.

Toki myös huumorissa on haittapuolensa. Särmän mielestä etenkin työpaikalla pitää olla varovainen siinä, mistä vitsailee. Jos on valta-asemassa toiseen nähden, naurun suuntaa kannattaa miettiä tarkkaan. Valtasuhteita pönkittävä huumori ei ole hauskaa. Siksi pomon ei esimerkiksi pitäisi tytötellä tai pojitella alaisiaan.

"Vitsin ymmärtäminen riippuu aina vastaanottajasta. Huumori on hyvää, kun se on hauskaa. Jos ei naurata, jokin on mennyt pieleen", Särmä sanoo.

Hyvä esimerkki huumorin vaikeudesta nähtiin viime keväänä jääkiekon MM-kisojen aikaan.

Panimoyhtiö Sinebrychoff julkaisi Facebook-sivuillaan kuvan, jossa vastustajamaan jääkiekkotähden ylle oli kuvamanipuloinnin avulla puettu hame. Tarkoituksena oli ilmeisesti osoittaa, että mieskiekkoilija liikehtii kuin ballerina tai on muulla tapaa tyttömäinen.

Nousi kohu.

Osa kuvan nähneistä koki, että kuva loukkaa naisia, koska se antaa olettaa, että tytöt ovat heikkoja. Osa oli sitä mieltä, että kyseessä oli harmiton vitsi, josta nostettiin turha äläkkä. Moni pohti, ottavatko feministit huomioon sen, että kaikki mediassa ja julkisissa keskusteluissa käytetyt ilmaukset eivät ole tarkoitettu loukkaamaan?

"Vaikka jotakin ei näe tai koe itse, se ei tarkoita ettei sitä ole olemassa", Särmä sanoo.

Hamekohun esille nostaneet saivat niskaansa täyslaidallisen haukkuja ja vihapuhetta. Se ei ollut ensimmäinen kerta. Feminismin aiheuttama suuttumus keskustelupalstoilla hämmentää Särmää.

"Joku saattaa sanoa feministikirjoittajalle, että hän on liian ruma pantavaksi, mutta pitäisi raiskata."

Särmälle näin ei ole koskaan sanottu. Oman osansa kritiikistä hän on silti saanut. Miespaneelikuvia kritisoineet ovat huomauttaneet, että lähes kaikki tasa-arvoasiantuntijat Suomessa ovat naisia. Mitä Särmä ajattelee tästä?

Se on totta, Särmä myöntää. Mutta isossa kuvassa naiset ovat asiantuntijoina edelleen vähemmistössä.

Särmä uskoo, että tällaisiin asioihin takertuvat haluavat todellisuudessa osoittaa, että feministit ovat ennakkoluuloisia ja unohtavat tasa-arvokeskusteluissaan aina jonkun vähemmistön tai väärinymmärretyn asiat.

"Onko olemassa ketään, joka pystyisi kaikkeen", Särmä kysyy.

Tasa-arvon puolesta työskentely ei hänen mukaansa tarkoita sitä, että pitäisi pyrkiä täydellisyyteen. Kaikilla on ennakkoluuloja ja stereotyyppisiä käsityksiä jostakin.

"Saatan huomata, että ärsyynnyn esimerkiksi kauniista kimeä-äänisistä naisista, koska oletan, että he ovat tyhmiä. Olen myös pojitellut miespuolisia kollegoitani yliopistolla", hän sanoo.

Särmän mielestä täydellisyydentavoittelua tärkeämpää on tiedostaa omat ennakkoluulonsa ja sitä kautta opetella empaattiseksi muita kohtaan.

Mitä Särmä aikoo seuraavaksi?

No ainakin hän jatkaa bloginsa pitämistä ja haaveilee Suomen feministisestä puolueesta – onhan Ruotsissakin sellainen.

Tosin Särmällä ei ole aikaa perustaa puoluetta itse, mutta hän lupaa tulla avuksi, jos joku hommaan ryhtyy.

Ennen sitä hän keskittyy tutkimukseen, apurahojen hakemiseen ja opettamiseen. Nais- ja miesongelmiin hän pureutuu yhdessä kirjailija Rosa Meriläisen kanssa. Suunnitteilla on muutama tempaus, josta parivaljakko on saanut aikaiseksi räkäiset naurut.

"Tasa-arvo ei ole koskaan valmis ja siksi sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä."

 

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!