Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roikkuuko puolisosi häiritsevän paljon netissä? Näin tunnistat vaaran merkit

Jos toinen on koko ajan netissä, parisuhde kärsii. Vakavaan nettiaddiktioon voi hakea apua A-klinikalta.

Elämä
 
Anna Tommola Kuvitus: Satu Kettunen

1 Jatkuuko puolison sosiaalisen median käyttö tai pelailu tauotta myös yhteisellä rantalomalla tai ravintolaillallisella? Stanfordin yliopiston tutkimuksessa lähes neljännes vastaajista tunnusti kokevansa älypuhelimen aivojensa tai kehonsa jatkeeksi. Riippuvuudesta ei kerro vain laitteen kanssa vietetty aika, vaan netissä jumittamisen pakonomaisuus ja sen seuraukset. Jos toinen tuntee itsensä laiminlyödyksi, parisuhde kärsii.

2 Jo ensimmäisissä aiheesta tehdyissä tutkimuksissa 1990-luvulla ilmeni, että nettiriippuvaisista 53 prosentilla oli vakavia ihmissuhdeongelmia. Keralan yliopiston kolmen vuoden takaisessa tutkimuksessa it-ammattilaisten nettiriippuvuus heijastui suoraan parisuhdekäytökseen: mitä pahempi riippuvuus, sitä vähemmän he huomioivat puolisoitaan.

3 Eikö kumppani tunnista oireitaan? Teetä hänellä A-klinikkasäätiön Päihdelinkin testi. Riippuvainen salailee tai vähättelee netinkäyttöään eikä pysty lopettamaan lupaamaansa aikaan. Hän ärtyy keskeytyksistä eikä innostu edes kivasta iltaohjelmasta tai romanttisesta hetkestä.

4 Nettiaddiktiotutkija, psykologi Kimberly S. Young neuvoo ottamaan apuun riippuvaisen muut läheiset ja kirjaamaan tarkasti ylös netissä roikkumisen haitat: mitkä asiat ovat muuttuneet perhe-elämässä ja mitä seuraa, jos tilanne ei korjaannu. Huoli kannattaa ottaa esiin lämpimästi ja konkreettisesti, ei yleisesti syytellen.

5 Jos puoliso tunnistaa ongelman, netinkäytöstä voi sopia yhdessä tai esimerkiksi rajoittaa sitä teknisin ratkaisuin. Saisiko hänet houkuteltua digipaastolle luonnon helmaan tai mukaan harrastukseen, josta hän ennen nautti? Vakavaan nettiaddiktioon voi hakea apua A-klinikoilta.

 

Lähteet:

http://www.nbcnews.com/id/35768107/#.VZJ0MlXtmko

http://netaddiction.com/articles/symptoms.pdf

http://www.academia.edu/5740909/INTERNET_ADDICTION_AND_RELATIONSHIP_BEHAVIOUR_OF_MARRIED_IT_PROFESSIONALS

http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/pelaaminen-muut-toiminnalliset-riippuvuudet-ja-niiden-hoito/nettiriippuvuus

http://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/netinkaytto/nettiriippuvuustesti-iat

http://www.paihdelinkki.fi/fi/testit-ja-laskurit/netinkaytto/puolisolle-iat-s

http://www.netaddiction.com/articles/breaking.pdf

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!