Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kati on levyttänyt neljästi, vaikka ei osaa laulaa – Hän on ekstrovertti ja se ärsyttää muita

Ulospäin suuntautuneet ekstrovertit ihastuttavat tai ärsyttävät vaatimattomuutta ihailevassa Suomessa

Elämä
 
Liisa Takala
Kati Halonen on saanut kehuja avoimuudestaan. "Juttelen ihmisille sellaisistakin asioista, jotka ovat tabuja, esimerkiksi ylipainostani."
Kati Halonen on saanut kehuja avoimuudestaan. "Juttelen ihmisille sellaisistakin asioista, jotka ovat tabuja, esimerkiksi ylipainostani." Kuva: Liisa Takala

Minkälainen on ihminen, joka nousee yli sadan hengen yleisön eteen esittämään itse sanoittamansa härskin kappaleen ja on levyttänyt neljästi, vaikka ei osaa laulaa?

Ekstrovertti.

Sellainen on espoolainen diplomi-insinööri ja yrittäjä Kati Halonen, 47.

Introvertti vai ekstrovertti?

Ekstrovertti

 Pitää toiminnasta ja seikkailusta.

 Seurahakuinen ja tutustuu helposti ihmisiin.

 Nauttii huomiosta ja haluaa erottua joukosta.

 Nopea reagoimaan.

 Optimistinen. Luottaa omiin kykyihinsä.

 Tulee levottomaksi yksinolosta.

Introvertti

 Viihtyy pitkiä aikoja yksin.

 Haluaa analysoida ja pohtia asioita, ei hätiköi.

 Itsenäinen.

 Nauttii omasta rauhasta, ei ihmisjoukoista.

 Keskittyy yksityiskohtiin.

 Ei tylsisty helposti vaan on kärsivällinen.

Lähde: Linus Jonkman, Introvertit –Työpaikan hiljainen vallankumous. Atena 2015.

"Rakastan esiintymistä ja huomion keskipisteenä olemista. Se, etten osaa laulaa, ei estä minua laulamasta. Tykkään laittaa itseni likoon. Ja tietenkin se, että ihmiset huomaavat minut, hivelee itsetuntoani", Halonen sanoo.

Hän on tyypillinen ekstrovertti: ulospäin suuntautunut, avoin ja huomiohakuinen. Sellainen, joka saa energiaa uusiin ihmisiin tutustumisesta ja tylsistyy helposti yksin. Siis omissa oloissaan viihtyvän ja harkitsevan introvertin vastakohta.

Halonen työskentelee viestintäyrittäjänä. Tarvittaessa ja kovin mielellään hän järjestää asiakkaalle koulutuksen vaikka revyy-esityksenä. Hän innostuu kokouksista, joissa puhutaan paljon ja toisten päälle. Vapaa-aikanaan Halonen on harrastanut teatteria ja ryhmäliikuntaa, koska porukassa on kivempaa kuin yksin. Samalla Halonen on hankkinut sadoittain kavereita ja tuttavia.

"Juttelen ihmisille sellaisistakin asioista, jotka ovat tabuja, esimerkiksi ylipainostani. On mahtavaa, kun tapaan uuden ihmisen, jonka kanssa tuntuu viiden minuutin jälkeen siltä, että olemme tunteneet toisemme kymmenen vuotta."

Halonen saakin usein kehuja rohkeudestaan ja siitä, että hänelle on helppo avautua, koska hän on itsekin avoin.

"Toisille voi olla tärkeää, mitä muut heistä ajattelevat. Minulle riittää, kunhan ajattelevat minusta jotain. Olen huomionkipeä, mutta en kaipaa muiden hyväksyntää."

Juuri tästä syystä ekstroverttiys myös ärsyttää tai pelottaa. Siitä Halosella on tuhat tarinaa.

"Sen näkee ihmisten ilmeistä. Kun alan juhlissa vetää show'ta, näen kenen mielestä käytökseni on todella noloa. He ahdistuvat jo siitä, että ovat lähelläni. Ehkä siihen liittyy pelko, että huomio kohdistuu tahattomasti myös heihin. Tai sitten ajatellaan, että mikä tuokin kuvittelee olevansa."

Viime vuonna ruotsalainen Linus Jonkman julkaisi kirjan. Sen nimi oli Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous. Kirjassa väitettiin, että ulospäin suuntautuneet ekstrovertit ovat kuluneiden 50 vuoden aikana muokanneet maailmasta itselleen sopivan ja hiljaiset introvertit ovat jääneet heidän jalkoihinsa varsinkin työelämässä.

Kirjasta innostuttiin Suomessa, ja introvertistä tuli entistä viljellympi muotikäsite. Ovathan suomalaiset stereotypiankin mukaan hiljaista kansaa.

Iltalehti julisti näitä temperamentin piirteitä käsittelevässä jutussaan: Hiljainen ja tunnollinen introvertti voi olla sosiaalisesti paljon lahjakkaampi henkilö kuin suupaltti ja kovaääninen ekstrovertti.

Ovatko ekstrovertit sitten tyhmiä, kyseli puolestaan Taloussanomien juttu.

Mitä korkeampi älykkyysosamäärä, sitä todennäköisemmin kyseessä on introvertti, Jonkman kirjoitti kirjassaan.

Keitä sitten ovat nämä kovaääniset hölösuut, jotka syrjäyttävät fiksut introvertit?

Helsingin yliopiston psykologian professoria Liisa Keltikangas-Järvistä hieman huvittaa.

"On totta, että meidän kulttuurissamme ekstroverttejä pidetään helposti hölöttäjinä."

"He ovat kuitenkin myös uteliaita ja avoimia uusille keksinnöille yhteiskunnassa. Heillä on rohkeutta olla esillä, eivätkä he ole riippuvaisia siitä, mitä muut heistä ajattelevat – toisin kuin sosiaaliset ihmiset."

Niin. Usein ajatellaan, että ekstrovertti on myös sosiaalinen ja sosiaalisesti lahjakas. Näin ei automaattisesti ole, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Sosiaalinen ihminen viihtyy muiden seurassa, mutta toisin kuin ekstrovertti, hän arvioi kaikkia tekojaan sen perusteella, kuinka pidetty on niiden jälkeen. Tällainen ihminen on usein myös sosiaalisesti taitava, koska ei halua joutua konfliktiin.

"Äärimmäisen ekstrovertti ihminen voi kuitenkin olla kaikkea muuta kuin sosiaalisesti taitava. Hän voi avoimuuttaan paljastaa muiden salaisuudet tai unohtaa antaa toisille suunvuoron. Ekstroverttiys ei todellakaan tarkoita sitä, että ihminen olisi pidetty esimerkiksi töissä", Keltikangas-Järvinen sanoo.

Samalla hän haluaa kumota toisenkin uskomuksen. Yhtä väärin kuin on ajatella, että ekstrovertti olisi sosiaalisesti lahjakas, on myös se, että introversio merkitsee älykkyyttä.

"Yksittäisiä ominaisuuksia liitetään virheellisesti toisiinsa. Näillä asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään", Keltikangas-Järvinen sanoo.

Tai on ehkä hiukan. Ulospäin suuntautunut on enemmän tekemisissä ihmisten kanssa ja saa samalla enemmän harjoitusta sosiaalisten taitojensa hiomiseen. Jos taas viihtyy hyvin omissa oloissaan, ajatellaan, että on enemmän aikaa lukea ja perehtyä syvällisesti asioihin. Siitä voi seurata viisautta. Mutta aivan hyvin ekstrovertti voi olla sosiaalisesti lahjaton törttö ja introvertin hiljaisuus voi kätkeä taakseen pelkkää huminaa.

Todellisuudessa ihmisen käytöstä määrittävät synnynnäisiä temperamenttipiirteitä enemmän ympäröivä kulttuuri, sen odotukset ja kasvatus.

Suomalainen kulttuuri on pitkään suosinut nöyryyttä ja hiljaisuutta. Kymmenen viime vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut nopea muutos, Keltikangas-Järvinen väittää.

Hän perustelee ilmiötä samoin kuin Jonkman: ekstroverteillä on kyky nähdä tila ja astua sen keskelle. Näin he alkavat huomaamattaankin rakentaa arvomaailmaa itselleen sopivaksi.

"Meille on lähivuosina tullut ennennäkemättömän ekstrovertti kulttuuri. Vielä jokin aika sitten olisi tuntunut hämmentävältä, että hyvin henkilökohtaiset asiat, kuten erot, sairaudet, rakastumiset ja lapsen syntymät jaetaan Facebookissa. Nyt ekstrovertti käytös on ihan normaalia, jopa odotettua."

Kati Halonen ei täysin allekirjoita väitettä siitä, että ekstrovertit sanelevat nykyään tahdin. Ei ainakaan Suomessa.

"Ekstrovertit tulevat toki helpommin huomatuiksi, mutta ulospäin suuntautuneisuutta ei läheskään aina arvosteta. Työpaikalla ekstrovertti saa edelleen helposti hössöttäjän ja hölmön leiman. Meidän kulttuurissamme on totuttu siihen, että jos Paavo Lipposen kaltainen ihminen jyrähtää, sitä pidetään uskottavana, mutta Stubbin kaltaista puhujaa pidetään helpommin pellenä. Ekstroverttiys vie uskottavuutta. Jos haluan, että minua kuunnellaan, hidastan tahtia."

Keltikangas-Järvinen myöntää, että suomalaisessa työelämässä istuu edelleen syvällä käsitys siitä, että viisas ihminen puhuu vain kun on asiaa.

"Meillä tulee ekstroverttien kanssa nopeammin raja vastaan kuin Etelä-Euroopassa tai Yhdysvalloissa."

Tämä oli yksi syy siihen, miksi helsinkiläisestä Suvi Solasta, 29, tuntui aikanaan luontevalta muuttaa ulkomaille. Sola on asunut Yhdysvalloissa, Ranskassa, Argentiinassa ja viimeksi Espanjassa.

Liisa Takala
Suvi Sola rakastaa esiintymistä. "Joskus ärsytän ihmisiä, koska olen niin kupliva ja energinen. Silloin yritän vähän hidastaa vauhtia."
Suvi Sola rakastaa esiintymistä. "Joskus ärsytän ihmisiä, koska olen niin kupliva ja energinen. Silloin yritän vähän hidastaa vauhtia."

"Minusta on mahtavaa muuttaa uuteen paikkaan ja hankkia uusia kavereita. Palattuani Suomeen järkytyin siitä, että kun yliopiston opiskelijaruokalassa istuin tuntemattoman pöytään ja aloin puhua, hän kysyi ihmeissään, tunnemmeko me", Sola sanoo.

Solalle ekstroverttiys merkitsee esillä olemisen sijaan enemmän avoimuutta uusille asioille. Esimerkiksi sitä, että jos tietty työpaikka kiinnostaa, hän marssii sisään toimistoon ja esittelee itsensä. Tai sitä, että liftaa Helsingistä Jäämerelle.

Sola on järjestänyt arkensakin niin, että saa olla mahdollisimman paljon ihmisten ympäröimänä. Hän asuu Helsingissä kimppakämpässä ja työllistää itsensä näyttelijänä ja juontajana.

"Kokeilin kerran toimistotyötä kolmen kuukauden ajan. Istuin yksin huoneessani päivät pitkät. Vähän väliä oli pakko vaellella työkavereiden huoneisiin juttelemaan. Tuntui oudolta, etten tiennyt edes sitä, onko työkavereillani lapsia."

Sola tunnustaakin tylsistyvänsä yksin olemiseen jo parissa tunnissa. Siksi hänellä on laaja kaveripiiri. Aina löytyy joku, jonka kanssa lähteä vaikka urheilemaan.

Kaveripiirissään Sola tunnetaan siitä, että hän järjestää mökkiviikonloppuna temppuratoja ja kerää klubilla ympärilleen tanssiringin.

Vaikka Sola tykkää olla esillä, vielä tärkeämpää hänelle on se, että muut viihtyvät.

"Voin kontrolloida tarvettani esiintyä. Jos on toisten juhlat, en varasta show'ta. Joskus ärsytän ihmisiä, koska olen niin kupliva ja energinen. Silloin yritän vähän hidastaa vauhtia."

Keltikangas-Järvisen mukaan introversiolla tai ekstroversiolla ei voikaan perustella tekemisiään tai sitä, miten elämässä pärjää.

"Molemmat piirteet ovat kuin taikinaa, ja on leipojan päätettävissä, millaisen kakun hän niistä tekee", Keltikangas-Järvinen sanoo.

Kati Halonen on joutunut oppimaan kantapään kautta, kuinka hallita impulsiivisuuttaan ja esilläolon tarvettaan. Aiemmin Halonen saattoi loukata ihmisiä sanomisillaan, koska hän ei ajatellut etukäteen, miltä sanat voivat kuulostaa. Nykyään Halonen pohtii sanojaan tarkemmin, varsinkin sellaisten ihmisten kanssa, joita ei tunne hyvin.

"Työelämässä olen myös oppinut, ettei juuri minun tarvitse aina olla esillä ja äänessä. Joskus pitää kuunnella ja kommentoida vasta sitten", Halonen sanoo.

"Se minkälainen on luonteeltaan, ei määrää sitä, miten käyttäytyy. Vaikka olen ekstrovertti, se ei anna minulle lupaa käyttäytyä huonosti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!