Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Immoselle vastannut bloggaaja: "Selittäkää lapsille, mistä rasismi johtuu" – Koko Hubara HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa

Koko Hubara toivoi 30 vuotta, että joku sanoisi ääneen sen, mitä hänen ympärillään tapahtuu päivittäin. Niin ei käynyt. Siksi Hubara perusti blogin, jossa hän kirjoittaa siitä, millaista on olla ei-valkoinen suomalainen.

Elämä
 
Arka paikka: Anja Snellmannin vieraana toimittaja ja bloggari Koko Hubara
Arka paikka: Anja Snellmannin vieraana toimittaja ja bloggari Koko Hubara
Anja Snellmanin vieraana toimittaja ja bloggari Koko Hubara.

Kaupan kassajonossa seisoo 12-vuotias tyttö. Vieras mies käy häneen käsiksi ja penkoo taskut ja alushousut. "Neekerikakara yrittää varastaa!" mies huutaa. Kukaan ei tee mitään.

Lukioikäisenä tyttö juhlii kaupungilla. Puolituttu tiedustelee, ovatko hänen häpykarvansa afroa.

Koko Hubara

Kuka?

Koko Hubara, 31, on Vantaalla syntynyt sosiaalialan projektityöntekijä, toimittaja ja valtiotieteiden kandidaatti, joka kirjoittaa suosittua Ruskeat tytöt -blogia. Hubara asuu Helsingin Kalliossa tyttärensä kanssa.

Mistä tunnetaan?

Puhuu blogissaan syrjinnästä, ennakkoluuloista ja rasismista omakohtaisten kokemustensa kautta. Viime viikonloppuna Hubara julkaisi tekstin, jossa hän kommentoi perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa Facebook-päivitystä. Hubaran kirjoitusta Minä olen unelma on jaettu sosiaalisessa mediassa yli 19 000 kertaa. Hubara on tehnyt kustannussopimuksen kirjasta, jossa julkaistaan hänen blogikirjoituksiaan.

Mistä ei tunneta?

"Olen pahimmanlaatuinen järjestysfriikki. Kaiken pitää olla tietyssä järjestyksessä, myös kaappien sisäpuolella. Ja vaikkei se päällepäin näy, seuraan huippumuotia silmä kovana ja olen hyvin kiinnostunut muodista historiallisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä."

Eräänä päivänä terveyskeskuksessa hoitaja katsoo tyttöä päästä varpaisiin ja kysyy kovalla äänellä: "PU-HUT-KO SI-NÄ SUO-ME-A?"

Ja sitten heinäkuisena lauantaina perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kirjoittaa Facebookissa, että monikulttuurisuus on painajainen, joka pitää kukistaa. Tyttö saa tarpeekseen. Hän kirjoittaa Ruskeat tytöt -nimiseen blogiinsa tekstin, jossa hän toteaa, että painajainen ei ole monikulttuurisuus vaan kasvava äärioikeistolaisuus ja kansallismielisyys, jota Immosen kaltaiset viljelevät. Kirjoitusta on jaettu sosiaalisessa mediassa yli 19 000 kertaa.

Tämä on juttu Helsingin Kalliossa asuvasta 31-vuotiaasta Koko Hubarasta ja siitä, mitä rasismi hänelle tarkoittaa.

Hubara tajusi sen ensimmäisen kerran ala-asteella. Hän ei ole samanlainen kuin kaverit. Kavereilta ei kysellä, mistä sinä ihan oikeasti olet kotoisin, kun heille sanoo, että Vantaalta. Kavereille ei myöskään sanota, että he puhuvat sujuvasti melkein ilman aksenttia, kun he puhuvat äidinkieltään suomea.

"On aika käsittämätöntä, että ihmisten mielikuvat ei-valkoisista ihmisistä ovat takertuneet niin syvälle. He kuulevat ulkomaalaisaksentin puheessa, jossa sitä ei todellisuudessa ole", Hubara sanoo kalliolaisessa kahvilassa.

Vantaalla syntynyt ja Helsinkiin muuttanut Hubara on projektityöntekijä sosiaalialalla, toimittaja ja yksinhuoltajaäiti. Hänellä on kaksi siskoa, suomalainen äiti ja Israelissa syntynyt jemeninjuutalainen isä. Hän rakastaa kirjoja, rap-musiikkia ja Girls-televisiosarjaa.

Blogiinsa Hubara kirjoittaa ennakkoluuloista, rasismista, kirjallisuudesta, meikeistä ja tatuoinneista. Kaikesta, mistä hän itse haluaisi lukea.

Hubaran mielestä on väärin, että Suomessa lapsille ei kerrota kotona tai koulussa, mistä rasismi on lähtöisin.

"Ei se riitä, että sanotaan, ettei toisia saa kiusata. Pitäisi selittää, mistä rasismi johtuu. Selittää, miksi länsimaissa valkoihoista pidetään parempana kuin tummaihoista tai kristittyä parempana kuin muslimia."

Hubara itse joutui käymään näitä kysymyksiä läpi vanhempiensa kanssa jo hyvin pienenä. Niin kuin silloin, kun äidille huudeltiin ratikassa, että hänen lapsensa on matkamuisto, tai kun isää pidettiin työttömänä sossupummina.

Vanhempien kanssa keskustelemalla ala-asteikäinen pystyi käsittämään esimerkiksi sen, että siirtomaavallan, sotien ja työperäisen muuttoliikkeen vuoksi Euroopan maissa asuu afrikkalaisia, aasialaisia ja eteläamerikkalaisia.

"Kouluilla, medialla ja poliitikoilla on mielettömän suuri vastuu siinä, minkälaisia kuvia ulkomaalaisista tai tummaihoisista suomalaisista annetaan."

Kaikesta huolimatta Hubaran lapsuus oli aika tavallinen. Isä kävi töissä ja äiti hoiti häntä ja siskoja kotona. Suurin ero moniin muihin suomalaislapsiin on se, että pienestä pitäen Hubaraa on kohdeltu maahanmuuttajana ja ulkomaalaisena.

"Suomi on minun äidinkieleni, Suomi on synnyinmaani. Se, että isäni on syntynyt Israelissa, ei tarkoita, että minä olen puoliksi israelilainen ja puoliksi suomalainen. Olen kumpaakin ja sataprosenttisesti suomalainen", hän sanoo.

Näistä en luovu

Lapsi

"Lapseni on rakkain maailmassa. Ja paras muusa kaikelle. Lapsi vaatii koko ajan keskittymistä, ilman häntä haahuilisin ympäriinsä enkä luultavasti myöskään bloggaisi."

Maija

"Paras ystäväni Maija on viettänyt lapsuutensa ulkomailla ja tietää miltä tuntuu, kun on ulkopuolinen. Maija on minulle maailman tärkein. Maija vaan tajuaa."

Räppi

"Jos luopuisin rap-musiikista, minun identiteettini pirstoutuisi."

Elettiin 1980-lukua, kun Hubaran rakastuneet vanhemmat muuttivat Israelista Suomeen. Isästä tuli maahanmuuttaja – tai ulkomailla syntynyt, vieraskielinen tai "ulkomaalaistaustainen" – riippuen siitä, kuinka hänet halusi määritellä.

Suomessa asui noin 12 000 ulkomaan kansalaista vuonna 1980. 32 vuotta myöhemmin, eli vuonna 2012, ulkomailla syntyneitä maahanmuuttajia oli noin 300 000. Heistä 59 prosenttia oli eurooppalaisia.

"Ulkomaalaisen näköisiin ihmisiin suhtauduttiin isän kertoman mukaan 1980-luvulla varovaisella uteliaisuudella. Selkkauksia sattui vain harvoin, eikä kukaan huudellut sellaisia törkeyksiä kuin nykyään", Hubara sanoo.

Sitten tuli 1990-luvun lama. Työttömyys ja ihmisten ahdistus heijastuivat ulkomaalaisiin, joiden pelättiin vievän työt.

"Ennakkoluulojen vuoksi vanhemmat muistuttivat minua aina käyttäytymään kauniisti. Muista teititellä ja antaa paikka bussissa. Muista tehdä kaksi kertaa enemmän töitä kuin muut koulussa, jotta kukaan ei pääse sanomaan, että olet maahanmuuttaja, sossupummi tai matkamuisto. Tyttö, joka on tullut tänne elämään muiden verorahoilla", Hubara kertoo.

Benjamin Suomela
Koko Hubara on Vantaalla syntynyt sosiaalialan projektityöntekijä, toimittaja ja valtiotieteiden kandidaatti, joka kirjoittaa suosittua Ruskeat tytöt -blogia. Hubara asuu Kalliossa tyttärensä kanssa.
Koko Hubara on Vantaalla syntynyt sosiaalialan projektityöntekijä, toimittaja ja valtiotieteiden kandidaatti, joka kirjoittaa suosittua Ruskeat tytöt -blogia. Hubara asuu Kalliossa tyttärensä kanssa.

Hubara noudatti vanhempiensa neuvoa ja kävi peruskoulun, lukion ja yliopiston. Hän teki töitä lastenhoitajana, kaupan kassalla ja toimittajana. Hän hankki koulutustaan vastaavan työn sosiaalitoimistosta vain huomatakseen, että jotkut apua hakevat ihmiset ovat nirsoja, kun heitä palvelee ruskea tyttö.

"Kaikkialla, missä olen ollut töissä, asia tulee vastaan joko hienovaraisesti tai suoraan haukkumisena. Olen kohdannut asiakkaita, jotka sanovat, etteivät kuuntele mitään neuvoja mamulta, vaan haluavat suomalaisen työntekijän."

Hubaran on vaikea käsittää monien suhtautumista: Miksi ihmisistä luodaan tietty mielikuva ennen kuin he ovat sanoneet sanaakaan?

Hubara tarkoittaa mielikuvalla esimerkiksi sitä, että puhutaan englantia ei-valkoiselle ihmiselle. Tai sitä, kun oletetaan, että arabilta näyttävä on muslimi. Vaikka eihän siinäkään ole mitään väärää, Hubara lisää.

"Totta kai monet tekevät ja sanovat juttuja tahattomasti, eivätkä tarkoita niillä mitään pahaa. Mutta samalla päivittäiset lipsautukset osoittavat sen, että rasismi ei ole ainoastaan ennakkoluuloja ja pelkoa. Rasismi on kulttuuriimme kietoutunut maailmankuva, jolla on pitkä historia."

Hubaran mukaan häntä ei ole missään muualla maailmassa kohdeltu yhtä ennakkoluuloisesti kuin Suomessa.

"Ruotsissa minua palvellaan ruotsiksi, Ranskassa ranskaksi, Englannissa englanniksi. Kukaan ei oleta mitään pelkästään ulkonäköni perusteella."

Viime talvena Hubara päätti tehdä epäkohdille jotakin. Oli helmikuu ja hän oli kyllästynyt siihen, että Suomessa puhutaan arkipäivän rasismista niin vähän. Mikseivät poliitikot, media tai ruskeat julkkikset ota useammin kantaa siihen, mitä ympärillämme tapahtuu, hän mietti.

Syntyi blogi ja sen ensimmäinen teksti otsikolla: "Unohdatko säkin aina, että olet ruskea?".

Siinä Hubara pohti, miksi ruskeat tytöt ovat julkisuudessa näkymättömiä, mutta arjessa heitä muistutetaan jatkuvasti siitä, että he ovat ruskeita. Tai miksi ruskeita tyttöjä ei näy mediassa, yliopistolla tai päättäjinä.

"Jos lehteen tai televisioon pääsee joku ulkomaalaisen näköinen, hänet esitellään aina joko uhrina tai sankarina. Tehdään haastattelu vuoden pakolaisesta tai vastaavasti ollaan innoissaan siitä, että missiksi valittiin musta nainen."

Teksti sai hetkessä lähes sata kommenttia. Hubara kirjoitti neljä uutta blogitekstiä, ja viikossa homma karkasi käsistä. Hänestä ja hänen lähimmäisistään alettiin levittää kuvia ja puhelinnumeroita netin vihasivustoille. Hubaran äidille läheteltiin viestejä, joissa häntä moitittiin siitä, että oli synnyttänyt niin kamalan lapsen.

"Jouduin muuttamaan osoitteeni ja yhteystietoni salaisiksi ja poistamaan perheenjäsenteni nimet teksteistäni."

Sai Hubara myös kannustavia ja positiivisia kommentteja. Se yllytti kirjoittamaan lisää.

"Ajattelin, että nyt minä olen se, joka sanoo, mitä rasismi on. Minä olen se, joka määrittelee, mitä rasismi minulle tarkoittaa, eikä rasisti tai joku valkoinen rasismitutkija, joka on lukenut jonkun teorian siitä, mitä rasismi on. Ja silloin kukaan ei voi vähätellä tai tulla sanomaan, miltä minusta tuntuu. Kukaan ei voi tulla sanomaan, että ethän sinä ole edes kovin ruskea", Hubara kertoo.

Miten ajattelit ratkaista nämä asiat, monet blogin lukijat ovat kyselleet Hubaralta.

"Miksi juuri minulla pitäisi olla joku ratkaisu? Minun tapani toimia on kirjoittaa nämä asiat suoraan, mennä lukijoiden epämukavuusalueelle ja sanoa asiat omasta näkökulmastani."

Hubara ymmärtää sen, että kaikilla ei ole samoja mahdollisuuksia puuttua epäkohtiin kuin hänellä. Moni syrjitty, väheksytty tai muuten heikossa asemassa oleva ei saa ääntään kuuluviin.

"Yritän tiedostaa omat etuoikeuteni. Puhun suomea, olen koulutettu, minulla on työpaikka. Ne ovat asioita, jotka ovat jo nostaneet minua eri asemaan kuin vaikkapa monet pakolaiset tai työttömät."

Hubara tiedostaa myös omat ennakkoluulonsa. Hän tietää, että kaikki jotka katsovat häntä pitkään tai kysyvät, mistä hän on kotoisin, eivät ole rasisteja.

"Joskus teen ihmisistä oletuksia heidän ulkonäkönsä tai poliittisen suuntauksensa perusteella. En minäkään ole virheetön."

Mutta juuri tästä syystä Hubara haluaa kirjoittaa ennakkoluuloista ja asenteista. Hän haluaa muuttaa ihmisten negatiiviset käsitykset kaikkea vierasta kohtaan. Muuttaa tarpeen luokitella joku ensimmäisen, toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajaksi.

Sillä kenellä on oikeus määritellä, milloin jostakusta tulee suomalainen?

Hubara toivoo ihmisten ymmärtävän, että jokainen erivärinen tai erinäköinen ihminen ei ole maahanmuuttaja. Ja päinvastoin jokainen maahanmuuttaja ei ole ruskea tai ei-valkoinen.

"Toivoisin, että suomalaisuuden käsite muuttuisi monipuolisemmaksi niin, että kaikkia, jotka tässä maassa ovat, kohdeltaisiin ensin suomalaisina."

 

Jutun lähteinä on käytetty Väestöliiton ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimustietoja.

Suomalaiset kertovat, mitä suomalaisuus tarkoittaa
Suomalaiset kertovat, mitä suomalaisuus tarkoittaa
Helsingin Sanomat kysyi, mitä suomalaisuus tarkoittaa eri ihmisille.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!