Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dialektinen laihduttaja haluaa elää vuorotellen Valamossa ja Las Vegasissa

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Kirjoittaja on HS:n toimittaja,
joka ei elä niin kuin opettaa.

Australiassa tutkittiin taannoin liikunnan vaikutusta laihtumiseen. Kokeeseen osallistui 58 ylipainoista naista ja miestä, jotka harjoittelivat 12 viikkoa ohjatusti. Heidän ruokavalionsa pysyivät ennallaan. Osallistujien paino putosi keskimäärin 3,5 kiloa. Se oli paljon vähemmän kuin tutkijat olivat odottaneet. Joidenkin paino jopa nousi, kertoo Gretchen Reynolds kirjassaan Kuntoilu 2.0 (Atena 2014).

Olisin voinut säästää australialaistutkijoilta paljon dollareita. Moni meistä liikkuu päivittäin, mutta rengas pysyy vyötäröllä. Se kaventuu vasta kun muuttaa ruokavaliotaan. Muiden paino-ongelmista itselleen bisneksen kehittäneet puoskarit kutsuvat ryhmää "jojolaihduttajiksi". Jojosta tulee mieleen mielipuolisesti singahteleva muovikiekko, joten puhukaamme mieluummin "dialektisesta painonhallinnasta". Filosofiassa dialektiikka tarkoittaa vastakohtien kautta etenevää kehitysprosessia. Siis: liho, laihdu, liho ja taas laihdu.

Dialektikko korjaa elämäntapojaan monta kertaa vuodessa. Tiedättehän: lisää kasviksia, pienemmät annokset, säännölliset ateriat, vähemmän herkkuja. Aluksi paino putoaa, kunnes tulee kaikenlaista. Käsi avaa illalla toivorikkaana ruokakaapin. Jaa, näitä keksejä jäi vielä. Jos panisin niiden päälle meetvurstia. Ote höltyy, kirpoaa. Anti mennä. Kun housut kiristävät, on korjausliikkeen aika.

Dialektinen painonhallinta on epäilemättä epäterveellistä, mutta se luo elämään jännää dynamiikkaa. Las Vegasin viehätyksen ymmärtää vasta oltuaan pari viikkoa Valamossa. Ja päinvastoin. Kyse ei ole siitä, ettemme saisi tietoa ravintoasioista. Tarjolla on sekä laadukasta että kyseenalaista opastusta, jota kaadetaan joka tuutista. Miksi tämä sitten on niin monimutkaista? Siksi, että syömisessä on kyse tunteista ja neurokemiasta.

Tieteellisesti kyse on siitä, että sokeri kiihottaa aivojen välittäjäaineen serotoniinin vapautumista. Ja serotoniini taas nostaa mielialaa. Sokerihumalassa saa sitä paitsi ajaa autoa.

Tunteellisesti kyse on siitä, että nyhtöpossusta ja palsternakkasipseistä on tullut eksyneen ihmisen tyhjyyden täyttäjä. Ruoka toimii plasebona stressiin, ahdistukseen, suruun.

Hyvä dialektikkotoveri, jos haluat edetä teesin ja antiteesin loputtomasta pingisottelusta synteesiin, suosittelen Michael F. Roizenin ja Mehmet C. Ozin kirjaa Lähtö läskeille. (Teoksen suomenkielinen nimi on tosin niin nolo, että kirjaa pitää hypistellä keittokomerossa). Teos neuvoo, miten aivojaan voi vähitellen opettaa viisaampaan syömiseen ja mielitekojen hallintaan. Kun lopettaa liian ajattelemisen, lopettaa myös liian syömisen. Ja on iankaikkisesti henkisessä rantakunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!