Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nina Partasesta tuli isoäiti 31-vuotiaana

Elämä
 
Jaana Laitinen
Tuomas Marttila
Tyttärenpojat, 9-vuotias Akseli (vas.) ja 11-vuotias Aleksi Partanen ovat Nina Partasen silmäterät.
Tyttärenpojat, 9-vuotias Akseli (vas.) ja 11-vuotias Aleksi Partanen ovat Nina Partasen silmäterät. Kuva: Tuomas Marttila

Suomessa on satoja alle nelikymppisiä isoäitejä. He joutuvat oikomaan väärinkäsityksiä, mutta myös tietävät, miten tukea nuorena äidiksi tulleita lapsiaan – onhan moni nuori mummo ollut teiniäiti itsekin.

Helsinkiläinen Nina Partanen, nyt 43, istuskeli olohuoneessa, kun hänen 15-vuotias tyttärensä tuli ja sanoi, että hänellä on asiaa. Oli vuosi 2003.

Isoäidiksi keskimäärin 56-vuotiaana

Suomalaiset naiset saavat ensimmäisen lapsenlapsen keskimäärin 56-vuotiaina. Isoisäksi tullaan hieman myöhemmin, 60-vuotiaana.

Puolet 57-vuotiaista naisista ja 60-vuotiaista miehistä on isovanhempia. Eniten isoäitejä on 66–69-vuotiaiden naisten joukossa. Heitä useampi kuin kaksi kolmesta oli tullut mummoksi. Isoisien osuus miehistä oli suurimmillaan 70-vuotiaissa.

Suomessa asuvilla 1,1 miljoonalla lapsella on elossa keskimäärin 2,8 isovanhempaa. Yli puolella vastasyntyneistä oli neljä isovanhempaa. Yhdeltä lapselta kahdestakymmenestä kuolee mummo tai ukki vuoden aikana.

Mitä nuorempi lapsi on, sitä useammin hänen ukkinsa ja mumminsa asuvat erillään.

Lähes 70 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista on ainakin yksi isovanhempi, joka asuu korkeintaan 20 kilomerin päässä.

 

Lähde: Väestö- ja kuolemansyytilastot, Tilastokeskus

"Kuukautiset ovat myöhässä", tytär kertoi.

Äiti ja tytär hakivat apteekista raskaustestin. Sitten he jäivät yhdessä jännittämään tulosta.

"Kun testi näytti positiivista, olin ensin hiljaa minuutin ja sanoin sitten, että päätät itse mitä teet", Partanen sanoo.

"Tulin itse äidiksi nuorena ja muistan, miten raskasta oli ottaa vastuu perheestä niin nuorena. Tiesin kuitenkin, että Johanna kyllä pärjää. Olisin silti toivonut, että lapsi saa elää lapsen elämää."

Kun tytär synnytti pojan 16-vuotiaana, Nina Partasesta tuli mummo – 31-vuotiaana.

Eija Lankisen kuva-albumi
Eetu, kuvassa kolme kuukautta, teki Eija Lankisesta mummon 35-vuotiaana. Kylään tullut täti Sari Saarvo, 18, otti Eetun syliin.
Eetu, kuvassa kolme kuukautta, teki Eija Lankisesta mummon 35-vuotiaana. Kylään tullut täti Sari Saarvo, 18, otti Eetun syliin.

Nina Partasella ei 15 vuotta sitten juuri ollut ikätovereita isoäitien joukossa.

Keskimäärin suomalaiset naiset tulevat isoäideiksi 56-vuotiaina, käy ilmi Tilastokeskuksen väestötilastoista.

Viime vuonna Suomen nuorin isoäiti oli 31-vuotias. Alle 35-vuotiaita isoäitejä oli yhteensä seitsemän ja alle nelikymppisiä 485.

Nuorin isoisä oli 33-vuotias. Alle nelikymppisiä ukkeja oli Tilastokeskuksen mukaan 144.

Nuoret isovanhemmat saavat tottua ihmettelyyn. Nina Partanen muistaa, miten lapsenlapselta kerran putosi tutti. Iäkäs rouva ojensi sen hänelle ja sanoi, että annetaanpa tämä äidille. Partanen vastasi, että kiitos vaan, mutta äiti on kyllä tuossa vieressä.

"Nainen katsoi järkyttyneenä teini-ikäistä Johannaa."

Samanlaisia kokemuksia on Eija Lankisella ja Paula Koskelainen-Nordbergilla.

Lankisesta, 54, tuli isoäiti 35-vuotiaana.

"Ihmiset laskivat kauhistuneina, minkä ikäisenä olen saanut lapsia, kun he kuulivat, että olen jo mummo."

Neuvolassakin ikää on ihmetelty.

"Terveydenhoitaja huusi työkavereita katsomaan, minkä sortin mummo tällä on."

Paula Koskelainen-Nordberg, 50, sai ensimmäisen lapsenlapsensa 36-vuotiaana – samaan aikaan, kun hänellä oli myös oma, pieni lapsi. Se aiheutti toisinaan hämmentäviä tilanteita.

"Uimahallissa kaksi lasta huusi minua mummoksi ja yksi äidiksi. Eräs nainen sanoi, että hänen oli pakko tulla kysymään, oletko noiden äiti vai mummo."

Eija Lankisen kuva-albumi
Eija Lankisen apua tarvittiin, kun 14-vuotiaat kaksospojat Otto (vas.) ja Arttu olivat pieniä.
Eija Lankisen apua tarvittiin, kun 14-vuotiaat kaksospojat Otto (vas.) ja Arttu olivat pieniä.

Ensisynnyttäjien ikä on noussut Suomessa viime vuosikymmeninä. Nykyäidit saavat ensimmäisen lapsensa yleensä 29–30-vuotiaina. Siksi myös mummoiksi tullaan vanhempina.

Vaikka synnyttäjien keski-ikä on noussut, nuorimmat äidit ovat yhtä nuoria kuin kaksi, kolme vuosikymmentä sitten. Tyypillisesti heitä yhdistää matala koulutustaso.

Nuorena äidiksi – ja mummoksi – tuleminen kulkee myös perheittäin, kertoo Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.

"Se on osin perinnöllistä. Fysiologinen taipumus tulla raskaaksi nuorena periytyy. Lisäksi tyttäret saavat kotona mallin, että nuorikin äiti pärjää."

Koskelainen-Nordberg, Lankinen ja Partanen olivat itsekin teiniäitejä.

Partanen tuli äidiksi 16-vuotiaana. Hän asui tuolloin ensikodissa. Peruskoulu jäi kesken, mutta myöhemmin hän hankki itselleen ammatin.

Eija Lankinen sai ainoan tyttärensä 16-vuotiaana. Myös hän joutui aikanaan jättämään peruskoulun kesken.

"Opettajien mielestä ei ollut sopivaa, että oppilas oli raskaana. Minut siirrettiin yksityisopetukseen."

Lankinen opiskeli myöhemmin kaksi ammattia. Nyt hän on toista kertaa naimisissa ja viiden lapsen isoäiti.

Paula Koskelainen-Nordberg oli päässyt peruskoulusta, kun hän tuli äidiksi 17-vuotiaana. Hän meni myöhemmin naimisiin ja sai kaikkiaan kolme lasta. Nyt lapsenlapsia on neljä, ja heistä nuorin, pojanpoika, syntyi kaksi kuukautta sitten.

Teiniäitiys oli naisten mukaan rankkaa, ja kaikkia heitä painostettiin aikanaan voimakkaasti aborttiin.

"Neuvolan tätikin alkoi etsiä aborttiaikaa edes kysymättä, mitä aion tehdä. Jouduin sanomaan monta kertaa, että en ole keskeyttämässä raskautta", Koskelainen-Nordberg kertoo.

He ovat halunneet tukea omia tyttäriään, jotka valitsivat äitiyden raskaaksi tultuaan.

"Ihmisten asenteet nuoria äitejä kohtaan olivat kovia, kun itse tulin äidiksi. Jos lapsi itki, joku sanoi, että sen siitä saa, kun lapset saavat lapsia. Tiedän, että Jennikin on saanut osansa kommenteista", Koskelainen-Nordberg sanoo.

Eija Lankisen kuva-albumi
Eija Lankinen ja kolmevuotias Eetu isomummon mökillä vuonna 2000.
Eija Lankinen ja kolmevuotias Eetu isomummon mökillä vuonna 2000.

Naiset suhtautuvat tutkimusten perusteella isoäidiksi tuloonsa eri lailla sen mukaan, miten vanhoja omat lapset ovat, Rotkirch kertoo.

Mummo omistautuu lastenlasten hoidolle vahvimmin, kun omien lasten kotoa muutosta on jo aikaa. Jos nuorimmainen on vasta lähtenyt kotoa, isoäiti haluaa tehdä välillä muutakin kuin hoitaa lapsia.

Jännitteitä voi tuoda myös se, jos mummolla on uusi perhe ja omia pieniä lapsia. Silloin oma perhe vie aikaa ja voimia.

Nina Partasen elämään lastenlapset solahtivat helposti. Hänellä on kaksi aikuista tytärtä ja kolme 5–11-vuotiasta lastenlasta, kaikki poikia. He, omat lapset ja lastenlapset elävät välillä kuin yksi suuri perhe.

"He ovat minulle ihan koko elämä. Olen hoitanut poikia paljon."

Eija Lankinen sanoo, että hän kasvoi mummouteen samalla tavalla kuin aikanaan äitiyteen.

"Sanoin heti alussa, että minua saa ja pitää kutsua mummiksi."

Koskelainen-Nordbergin ainut kriisi mummoksi tulossa liittyi hiuksiin.

"Sanoin ennen ensimmäisen lapsenlapsen syntymää, etten sitten ota mummopermanenttia. Kampaajalla tukka meni vahingossa pienelle käkkärälle. Tytär nauroi, että tulit mummoksi ja otit heti sen mummopermiksen."

Nuoresta iästä on mummolle pikemminkin etua, Lankinen ja Koskelainen-Nordberg sanovat. Nuorena jaksaa hoitaa lastenlapsia, leikkiä ja puuhata heidän kanssaan. Sen vahvistavat myös tutkimukset.

"Mitä nuorempi mummo, sitä paremmin hän voi auttaa lasten hoidossa ja osallistua lapsen elämään", tutkimusprofessori Anna Rotkirch sanoo.

Lankisen tytär sai pian esikoisen jälkeen kaksospojat.

"Luojan kiitos olin itse silloin vielä alle nelikymppinen ja jaksoin auttaa. Vaihdoin vaippoja, vein roskapusseja, hoidin esikoispoika Eetua ja yritin huolehtia, että kahta vauvaa imettävä äiti saa ruokaa. Elämä oli melkoista häsäkkää hetken."

Tuomas Marttila
Paula Koskelainen-Nordberg sai ensimmäisen lapsenlapsensa 36-vuotiaana. Vuotta myöhemmin syntyi tyttärentytär Venla Hakala, 13.
Paula Koskelainen-Nordberg sai ensimmäisen lapsenlapsensa 36-vuotiaana. Vuotta myöhemmin syntyi tyttärentytär Venla Hakala, 13.

Toisaalta nuori mummo voi vielä käydä töissä. Se rajoittaa aikaa, jonka mummo voi viettää lastenlasten kanssa.

Aikaa vievät usein myös harrastukset. Koskelainen-Nordberg näyttelee harrastajateatterissa.

"Oma äitini hoiti lapsiani enemmän kuin itse pystyn jelppaamaan omia lapsiani."

Eija Lankisen aikaa uppoaa muun muassa oman yrityksen pyörittämiseen.

"En ole siinä mielessä perinteinen mummi. Olen surrut sitä, että oma elämäni on vielä niin vilkasta ja aikataulut kiireisiä, etten ole pystynyt osallistumaan enemmän."

Anna Rotkirch lohduttaa naisia, jotka saavat odottaa mummoksi tuloa kauan.

"Ihmiset elävät pitempään ja pysyvät terveempinä kuin ennen. Lastenlasten kanssa jaksetaan heilua, vaikka ikää on jo enemmän. Moni seitsemänkymppinen mummo jaksaa saman kuin 50-vuotias isoäiti."

Oikaisu maanantaina 3.8. kello 12.55: Anna Rotkirchin titteliksi korjattu Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja.

Paula Koskelainen-Nordbergin kuva-albumi
Paula Koskelainen, 18, ja vuoden ikäinen esikoistyttö Jenni Helsingissä vuonna 1984.
Paula Koskelainen, 18, ja vuoden ikäinen esikoistyttö Jenni Helsingissä vuonna 1984.

Paula Koskelainen-Nordbergin kuva-albumi
Viivi Hakala, kuvassa 9, ja mummo Paula Koskelainen-Nordberg ottivat selfien vuonna 2011.
Viivi Hakala, kuvassa 9, ja mummo Paula Koskelainen-Nordberg ottivat selfien vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!