Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka tuli treffeille

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.


Nettisivusto Suomi24 teki pari vuotta sitten kiinnostavan muutoksen deittipalveluunsa. Kumppaniehdokkaita saattoi ryhtyä seulomaan poliittisten näkemysten perusteella.

Palvelu tarjoaa hakuun kahta janaa: vasemmistolainen-oikeistolainen sekä konservatiivi-liberaali. Näin hakija voi varmistua ennakolta paitsi deittikumppanin pituudesta, koulutuksesta ja alkoholinkäytöstä myös poliittisista näkemyksistä.

Lisäys on hyvästä. Poliittinen yhteisymmärrys voi yhdistää ihmisiä siinä missä yhteinen suosikkibändikin. Joidenkin tuttujeni olisi vaikeaa seurustella politiikan toisella laidalla olevan ihmisen kanssa. Väärä puoluekanta voi olla jopa seksuaalinen turn-off.

Vasemmistolaisuus, oikeistolaisuus, liberaalius ja konservatiivisuus eivät ole aina pelkkiä mielipiteiden joukkoja. Niihin liittyy usein laajempia käsityksiä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, miten toisiin ihmisiin pitäisi suhtautua ja miten konflikteja ratkaistaan. Erään tutkimuksen mukaan liberaalit ja konservatiivit katsoivat eri televisiosarjojakin.

Yritän olla antamatta kohtuutonta painoa ihmisten mielipiteille. Yritän muistaa periaatteen, jonka mukaan ei ole niin tärkeää, mitä ihminen ajattelee, vaan miten hän ajattelee. Ei siis se, mitä mieltä joku on, vaan miltä pohjalta hän mielipiteensä muodostaa.

En ole monessakaan yksittäisessä asiassa kovin vaatelias, mutta argumenttien suhteen hieman olen. Eikä tämä koske vain deittailua, vaan tapaamiani ihmisiä ylipäänsä – varsinkin niitä, jotka kirjoittavat ja argumentoivat työkseen.

Mutta kun mietin asiaa tarkemmin, keksin kyllä muutaman mielipiteen, joiden kuuleminen treffeillä saisi minussa aikaan hylkimisreaktion. Sellaisia ovat ainakin:

- Eutanasian vastustaminen, eli vaatimus siitä, että kuolevan ihmisen pitää kärsiä tuskaa.

- Huumeriippuvaisten korvaushoidon vastustaminen sillä perusteella, että se on liian helppoa, ja että riippuvuudesta irti pääsemisen pitää olla kivuliasta.

- Myötämielisyys poliisin liiallista voimankäyttöä kohtaan, esimerkiksi siksi, että väkivallan kohteet ovat niin epämiellyttäviä tyyppejä.

Kaikki kolme mielipidettä liittyvät fyysisen kivun aiheuttamiseen.

Niiden takana on kuitenkin laajempia ajatuksia valtiosta, ihmisistä, ihmisten kohtelusta ja oikeudenmukaisuudesta. Epäilen, että erimielisyys niistä tekisi yhteiselosta hankalaa.

Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja, joka ei tykkää väitellä politiikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!