Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän kertaa kihlautunut Seppo: "Rakkaus on ikuista"

Monilla suomalaisilla on nykyään useita peräkkäisiä suhteita yhden pitkän sijaan. Yhä useampi parisuhde myös perustuu ajatukselle, että on oltava onnellisempi kuin muut parit.

Elämä
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Vielä muutama vuosikymmen sitten parisuhdeihanne oli se, että mentiin nuorena naimisiin ja vietettiin kumppanin kanssa loppuelämä. 2000-luvulla näin ei enää ole. Yhä useampi suomalainen seurustelee vakavasti monen kumppanin kanssa löytämättä koskaan sitä yhtä "oikeaa".

"Suurin osa ihmisistä elää edelleen hyvin pitkäaikaisessa parisuhteessa vaihtamatta sitä mihinkään. Mutta rinnalle on tullut kasvava osuus sellaisia, joilla on useita peräkkäisiä parisuhteita", Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo.

Vähän yli puolet keski-ikäisistä on nykyisin naimisissa, mutta tämä osuus on jatkuvasti laskenut. Samalla varsinkin alle 35-vuotiaana avoliitoissa elävien miesten ja naisten osuus on noussut. Tästä ikäluokasta noin 40 prosenttia elää avoliitossa, ja monet avioituvat vasta silloin, kun lasten hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Noin viisi prosenttia sekä miehistä että naisista ei solmi avio- tai avoliittoa koko elämänsä aikana.

Miksi pysyvää sitoutumista lykätään?

Yksi syy on se, että nyky-yhteiskunnassa sekä miehillä että naisilla on paremmat mahdollisuudet vapaasti valita, minkälaisen kumppanin kanssa he haluavat elää. Kontulan mukaan tällaista valinnanvapautta ei vielä ollut esimerkiksi 1950-luvulla. Tapana oli, että ensimmäisen potentiaalisen kumppanin kanssa solmittiin liitto, jossa pysyttiin, vaikka ei olisi ollut kovin onnellinen.

"Nykyään ei tarvitse jatkaa epätyydyttävää suhdetta. Ihmiset tekevät valintoja tietoisemmin. Ennen vain ajauduttiin", Kontula sanoo.

Eläkkeellä oleva Seppo, 65, edustaa iästään huolimatta uudempaa rakkausajattelua.

Hän rakastui ensimmäisen kerran ollessaan 12-vuotias. Naapurin tyttö vei häneltä jalat alta, minkä jälkeen päivät kuluivat roskalaatikon katolla käsikynkässä. Kunnes Seppo tapasi uuden rakkauden.

"Hänen kanssaan päädyimme kihloihin asti. Mutta sitten tuli seuraava", Seppo kertoo.

Sepolla on ollut elämänsä aikana kaksi kymmenen vuoden avioliittoa, joista molemmista hänellä on yksi poika. Kihloissa hän on ollut seitsemän kertaa. Väliin on mahtunut myös lyhyempiä suhteita ja yhden illan juttuja. Hänen uusin suhteensa alkoi tammikuussa, ja se päätti neljä vuotta kestäneen kihlauksen.

"Kyllä naisten suut ovat loksahtaneet, kun olen kertonut, kuinka monta kertaa olen ollut kihloissa. Jotkut ovat pelänneet, että olen naistenmies. Heille olen sanonut, että elämässä ei voi tietää, mitä tapahtuu. Voin luvata vain sen, mitä sillä hetkellä tunnen", Seppo sanoo.

Tällaista sarjamaista seurustelua selittää Kontulan mukaan esimerkiksi se, että etenkin nuorten seksuaalimoraalissa on tapahtunut suuri vapautuminen. Muutos näkyy siinä, että nuoret kokeilevat useampia seksikumppaneita ennen kuin solmivat ensimmäisen pitkäaikaisen ja vakiintuneen suhteensa.

Seppo ei ole varma, uskooko siihen, että jokaiselle on olemassa se yksi oikea kumppani. Eiväthän useimpien nisäkkäidenkään suhteet ole elinikäisiä.

"Toisaalta luulen, että ainakin sillä hetkellä kun olen rakastunut, ajattelen, että suhde kestää", Seppo pohtii.

Sarjaseurustelun rinnalle on viime vuosina noussut myös toinen ilmiö: entistä suurempi uskollisuuden arvostus.

Kontulan mukaan 1960-1970-luvuilla alkanut seksuaalivallankumous ja vapaa suhtautuminen irtosuhteisiin on pikku hiljaa muuttunut. Suomalaiset ovat 2000-luvulta lähtien vaatineet kumppaneiltaan uskollisuutta jopa tiukemmin kuin muut eurooppalaiset. Uskollisuusvaatimuksesta näyttää muotoutuneen uusi pohjoismainen parisuhdemalli.

"Seksuaalivallankumouksen aikana ajateltiin, että parisuhteessa kumppaneilla on oikeus omaan elämään ja erillisiin seksisuhteisiin. Nykyään uskollisuudesta on tullut hyvän parisuhteen merkki."

Kontula kuitenkin muistuttaa, että tiukka suhtautuminen uskollisuuteen ei tarkoita sitä, että suomalaiset olisivat seksuaalisesti konservatiivisia. Päinvastoin suomalaiset ovat muuttuneet seksuaalisuuden suhteen yhä vapaamielisemmiksi. Kontulan mukaan esimerkiksi homoseksuaalisuuteen, yhdyntään julkisella paikalla ja sadomasokismiin suhtaudutaan avoimemmin – kunhan kyse on kahden vapaan ihmisen välisestä kanssakäymisestä.

"Sen sijaan avioliitoissa tai avoliitoissa uskollisuuden vaatimus näkyy vahvana", Kontula sanoo.

Sarjarakastuja Seppokin on sitä mieltä, että olemassa olevaan suhteeseen on mahdotonta jäädä, jos ajattelee koko ajan jotakuta toista.

"En voi elää kaksoiselämää. Rakastun aina niin totaalisesti, että eroan edellisestä, kun löydän uuden kumppanin. En hyväksy sitä, että olisin kahden naisen loukussa."

Tosin Seppo tunnustaa, että ensimmäisessä avioliitossaan hän hairahtui muutaman kerran, koska tilaisuus tuli vastaan. Itse hän ei kuitenkaan pettämistä siedä.

"En usko, että minua on petetty. Mutta jos selviäisi, että näin on käynyt, suhde päättyisi heti. Olen egoisti ja pettäminen on minulle ehdoton ei."

Kontulan mukaan tällainen ajattelutapa saattaa johtua romantiikan renessanssista. Satunnaisia hairahduksia ei sallita enää edes pitkissä liitoissa, koska ajatellaan, että todellinen rakkaus perustuu uskollisuuteen.

Mutta ovatko rakkauden vaatimukset muuttuneet kohtuuttomiksi?

Ainakin vaatimukset ovat muuttuneet romanttisemmiksi, Kontula toteaa. Väestöliiton Perhebarometrin (2013) mukaan 89 prosenttia vastaajista kuvitteli, että heidän parisuhteensa on parempi kuin muilla. Tämä puolestaan lisäsi pariskunnan onnellisuutta. Jos taas pariskunta ajatteli, että heidän suhteensa on vain yhtä hyvä kuin muilla, eroriski kasvoi huomattavasti.

"Enää ei riitä se, että kumppani takaa taloudellisen turvallisuuden tai on hyvä vanhempi. Parisuhde perustuu yhä enemmän sille ajatukselle, että ollaan onnellisempia kuin muut. Onnellisuutta mitataan pariskuntien keskinäisellä laatuajalla", Kontula sanoo.

Erityisesti naiset kaipaavat lisää yhteistä aikaa jopa niissä liitoissa, joissa ollaan hyvin onnellisia. Romanttisuuden jälleennousu näkyy Kontulan mukaan myös siinä, että suhteissa kaivataan tyydytystä sekä tunnepuolella että seksuaalisesti. Jos kumppani ei täytä näitä toiveita, siirrytään seuraavaan parisuhteeseen.

Sepollekin onnellisuus tarkoittaa yleensä päätöntä rakastumisen tunnetta, jonka hän kokee yhä uudelleen eri naisten kanssa.

"Kun suhde jatkuu, se muuttuu yhdessäoloksi ja kumppanuudeksi. Siinä vaiheessa usein ajaudun uuteen suhteeseen, koska kaipaan sitä alkuhuumaa. Rakastuminen on aika upea olotila."

Joissakin parisuhteissa kiintymys ja jännitys säilyvät, koska kumppanit asuvat eri osoitteissa. Tällaiset suhteet ovat Kontulan mukaan myös lisääntyneet.

"Tutkimusten perusteella näissä erillissuhteissa harrastetaan esimerkiksi seksiä useammin kuin avoliitoissa tai avioliitoissa. Kun kumppania ei näe joka päivä, yhdessä vietetty aika voi olla hyvin intensiivistä", Kontula sanoo.

Sepolle erillään asuminen on uusi asia, sillä nuorempana hän asui aina jonkun naisen kanssa. Ensimmäisen kerran Seppo muutti yksin omaan asuntoon 55-vuotiaana.

"Pitäisi olla laissa säädetty, että miehet eivät saa avioitua ennen 30 ikävuotta. He eivät ole vielä tarpeeksi kypsiä. Ehkä en ole itsekään ikinä kypsynyt", hän tunnustaa.

Kontulan mukaan vakava suhde solmitaankin yleensä silloin, kun kuvitellaan, että kumppanilla on sama visio tulevaisuudesta. Jos käy ilmi, että näin ei ole, suhteen säilyminen on vaakalaudalla. Kumppanista voi myös paljastua yllättäviä puolia, kun rakastumisvaihe on ohi ja yhteinen arki koittaa.

"Aikaisemmin halusin viettää kaiken ajan uuden rakkauden kanssa. Mutta sitten erään naisen kautta tajusin, että oli virhe muuttaa yhteen. Olen hirveän pedantti ja rakastamani nainen oli sellainen hopsantuusa. Tajusin, etten voi koko ajan kulkea hänen perässään siivoamassa. Siihen suhde lopulta kariutui", Seppo sanoo.

Yleisesti ottaen suomalaiset eivät eroa kevein perustein. Kontulan mukaan lyhyemmissäkin suhteissa eroa harkitaan pitkään, jopa kaksi vuotta. Naiset harkitsevat eroa jonkin verran miehiä pidempään ja naiset myös useimmiten tekevät aloitteen eroamisesta. Tämän vuoksi miehille ei jää aikaa harkita eroa yhtä pitkään.

"Aika harva tekee nopean ja spontaanin eropäätöksen", hän toteaa.

Seppo on tässä asiassa poikkeus.

Yleensä hän ei edes ehdi olla tyytymätön suhteessaan, kun uusi rakkaus jo vie mennessään.

"Olen aina niin totaalisesti mukana, jos rakastun. Tietysti se on valitettavaa, jos on meneillään jokin toinen suhde, kun hullaantuu uuteen henkilöön. Silti yritän hoitaa eron aina niin hienovaraisesti kuin mahdollista."

Joskus on käynyt niinkin, että Seppo on myöhemmin katunut spontaania eroaan ja miettinyt, että edellisen kumppanin kanssa oli mukavampaa.

"Mutta kerran rikottua on turha lähteä parsimaan kokoon. Siitä ei koskaan tule mitään, haavat ovat liian syvällä", hän toteaa.

Toisinaan useat peräkkäiset suhteet johtuvat siitä, että ihminen on enemmän koukussa rakastumisen tunteeseen kuin itse rakkauden kohteeseen. Tai sitten ihminen ei pysty sitoutumaan ylipäätään, Kontula toteaa.

"Syitä on monia. Ne voivat liittyä parisuhdekäsitykseen, joka on muotoutunut jo lapsuudessa. Esimerkiksi vanhempien ero saattaa vaikuttaa siihen, kuinka ihminen uskaltaa sitoutua."

Jotkut taas saattavat menettää kiinnostuksen rakastettuaan kohtaan, kun suhde muuttuu turvalliseksi. Sepolle näin on käynyt useasti.

"Olen varmaankin koukussa rakastumisen tunteeseen. Sisareni aina sanovat, että juuri kun he ovat ehtineet tutustua kumppaniini, minulla on jo uusi. Onhan tämä läheisilleni kiusallista, mutta eivät he voi puuttua minun elämääni."

"Minulle rakkaus on ikuista, kohde vain vaihtuu", Seppo sanoo.

 

Jutussa on käytetty lähteenä Väestöliiton Yhdessä vai erikseen? –perhebarometriä (2013).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!