Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinaktivisti Joni Purmonen lopetti ajatustensa tuputtamisen ja perusti vegaanien kuntosalin

Elämä
 
Näin menestyy vegaanien kuntosali Berliinissä
Näin menestyy vegaanien kuntosali Berliinissä
Vegaanibodari ja kuntosaliyrittäjä Joni Purmonen ei aina edes muista, että on vegaani

Berliinin Friedrichshainissa, levytankojen ja kyykkytelineiden seassa, häärii mies, joka muistetaan Orimattilan kettutarhaiskusta vuonna 1997. Nykyään hän iskee lähinnä nyrkkeilysäkkiä omistamallaan kuntosalilla.

Joni Purmonen, 41, on Vantaan Myyrmäessä kasvanut eläinaktivisti ja vegaani. Mutta hän ei ole mikään stereotyyppinen viherpirtelöitä litkivä kettupoika.

Tatuoitu Purmonen painaa 105 kiloa ja hän syö "lihaisia" tofu-pizzoja ja -burgereita. Kasviksia hänen lautasellaan on harvoin, eikä hän erityisemmin rakasta eläimiä. Teini-ikäisenä kasvisruokavalio oli naurettavinta, mitä Purmonen oli koskaan kuullut.

Nyt, 25 vuotta myöhemmin, sama mies pyörittää perustamaansa Euroopan ensimmäistä vegaania kuntosalia Berliinissä. Salia, jossa kaikki kahvimaidosta proteiinipatukoihin on valmistettu ilman eläintuotteita - myös suuri osa salilla treenaavien lihaksista. Purmonenkin on entinen voimamies.

Hän uskoo tietoon ja siihen, että sitä pitää jakaa keskustelemalla esimerkiksi eläinten oikeuksista.

"Jos tuputtaa omaa asiaansa väkisin, saa yleensä vain vastareaktion aikaan."

CHRISTIAN T. JØRGENSEN
Eläinaktivisti, vegaani ja kuntosaliyrittäjä Joni Purmonen uskoo, että mitä helpommaksi vegaanius tehdään, sen vähemmän tarvitaan fanaattisuutta.
Eläinaktivisti, vegaani ja kuntosaliyrittäjä Joni Purmonen uskoo, että mitä helpommaksi vegaanius tehdään, sen vähemmän tarvitaan fanaattisuutta.

Kaikki muuttui kun Purmonen tapasi pari vegetaristia ollessaan 16-vuotias. Kasvissyöjät kertoivat ruokavaliostaan samalla kun Purmonen mussutti kinkkuvoileipää ja ajatteli, että tyypit ovat täysiä idiootteja. Jokin heidän puheissaan jäi kuitenkin mietityttämään.

Purmonen päätti piruuttaan kokeilla kasvisruokaa.

"En oikein tajunnut sen ideaa. Minulle oli epäselvää, mitä vegetaristi voi syödä ja mitä ei. Siksi päätin ryhtyä kokonaan vegaaniksi. Periaate oli, että kaikki tai ei mitään. Se oli myös paljon coolimpaa", hän kertoo puhelimessa kotikaupungistaan Berliinistä.

Joni Purmonen

Kuka?

Joni Purmonen, 41, on Vantaalla syntynyt eläinaktivisti, voimamies ja kuntosaliyrittäjä. Hän asuu Berliinissä ja pyörittää perustamaansa Euroopan ensimmäistä vegaania kuntosalia.

Mistä tunnetaan?

Toiminut aktiivisesti eläinten oikeuksien puolesta 1990-luvulla. Ollut mukana perustamassa Suomen Vegaaniliittoa vuonna 1993 ja pari vuotta myöhemmin Oikeutta eläimille -järjestöä. On myös mitellyt voimamieskilpailuissa muun muassa Suomessa ja Iso-Britanniassa. Purmosen paras sijoitus on 8. Britannian vahvin mies –kisassa vuonna 2011.

Mistä ei tunneta?

"Parhain syntymäpäivälahja, jonka olen koskaan saanut, on metallinen kenkälusikka. Romanttinen komedia on suosikkileffagenreni. Vatsaani on tatuoitu 'tofu' kiinaksi, koska vatsaan se tofu menee."

Vegetaristien ja vegaanien ero on siinä, että vegetaristit syövät esimerkiksi kananmunia ja maitotuotteita, kun taas vegaanit eivät syö mitään eläinperäistä. Tosin 1990-luvulla kun Purmonen ryhtyi vegaaniksi, täysin lihattomia, maidottomia ja munattomia vaihtoehtoja sai Suomesta hyvin vähän. Moni pärjäsi linsseillä, pavuilla ja kasviksilla.

"Itse söin aika paljon roskaruokaa, sipsejä ja keksejä. Soijamaitoa ei saanut mistään, joten oli tyydyttävä soijajauhosta ja vedestä tehtyyn sekoitukseen, joka maistui ihan oksennukselta."

Yksitoikkoinen ruokavalio ei estänyt nuorta Purmosta jatkamasta. Ruokavalio oli antanut kimmokkeen muuttaa radikaalisti muitakin elämäntapoja. Muutaman kaverin kautta Purmonen kiinnostui eläinten oikeuksista, rasismin vastustamisesta ja ay-toiminnasta. Vuonna 1993 hän oli mukana perustamassa Suomen Vegaaniliittoa ja pari vuotta myöhemmin Oikeutta eläimille -järjestöä.

"Kaikki ajatukseni ja toimintatapani tulevat kunnioituksesta eläimiä, ihmisiä ja evoluutiota kohtaan."

Kunnioitus eläimiä ja luontoa kohtaan on säilynyt Purmosen koko iän. Hän ei ole luopunut aatteistaan, vaikka vanhemmiten toimintatavat ovat muuttuneet.

"Parikymppisenä tuli tehtyä asioita, jotka olisi voinut jättää tekemättä. Mutta eikö suurin osa katsele nuoruuttaan sillä silmällä, että mitä tuli tehtyä ja pudistele päätään?" hän kysyy.

Nuorempana Purmonen toimi enemmän tunteidensa perusteella. Nykyään Purmonen ei halua tuputtaa itselleen tärkeitä asioita, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Hän jakaa tietoa mieluummin kampanjoimalla ja keskustelemalla.

"En pidä syyllistämisestä. Keskustelen mielelläni esimerkiksi veganismista, jos se jotakuta kiinnostaa. Mutta en halua tuhlata aikaani väittelemällä sellaisten kanssa, jotka ovat jo lähtökohtaisesti täysin eri mieltä", Purmonen sanoo.

Näistä en luovu

Suklaasoijamaito

"Se on parasta palautusjuomaa. Ja muutenkin sitä on aina hyvä olla repussa."

Raskaat painot

"Omien rajojen ylittäminen on ainutlaatuinen fiilis. Vaikka minun iässäni ja elämäntilanteessani painonnosto ei olekaan enää niin yleistä."

Tiedekirjat

"En koskaan lue fiktiota, mutta tykkään lukea taloustieteen ja biologian kirjoja."

Hyvä esimerkki keskustelun vaikutuksesta on Purmosen kuntosalin lähellä oleva pizzeria. Sen omistaja lisäsi ruokalistalleen parisenkymmentä kasvisvaihtoehtoa ja ryhtyi itse vegaaniksi juteltuaan Purmosen kanssa.

Toisaalta Purmonen uskoo, että myös kaikkein kiihkeimmin jotakin vastustavat voivat muuttaa mielensä radikaalisti. Näin kävi hänelle itselleen.

Teininä hän piti kasvissyöntiä pelleilynä, mutta muutti mielensä, koska muutama tuttu sai hänet omalla esimerkillään kokeilemaan kasvisruokaa.

"Nyt tuntuu aika hassulta, että minulle tuttu elämäntyyli, joka ei aiheuta eläimille kärsimystä, on niin monille vieras ja luotaantyöntävä."

Purmonen ei ole aina ollut yhtä rauhallinen kuin nykyään. Koko 1990-luvun hän kapinoi, heitteli kiviä ikkunoihin ja teki iskuja muun muassa turkistarhoille. Vuonna 1997 hän jäi kiinni Orimattilassa suoritetusta iskusta, kun kettutarhuri ampui tarhaansa pyrkineitä aktivisteja haulikolla. Purmonen tuomittiin ja hänelle määrättiin ehdollista vankeutta kuusi kuukautta.

"Siihen aikaan toiminta perustui aika pitkälti tunnereaktioihin. Aktivismi oli Suomessa niin pientä ja mahdollisuudet muutokseen niin rajalliset, että tuli reagoitua vähän radikaalilla tavalla."

Tunnereaktiolla Purmonen tarkoittaa voimattomuutta ja epätoivoa, joita hän ja monet muut aktivistit kokivat, kun näkivät vääryyden, jota eläimille tehtiin turkistarhoilla. Hänen mukaansa oli mahdotonta olla tekemättä mitään.

Purmonen uskoo, että samantapaisia tuntemuksia ovat kokeneet myös ne aktivistit, jotka ovat viime vuosina kuvanneet salaa sikaloiden olosuhteita.

"Tosin sikaloita kuvanneilla on ollut parempi pokka kuin meillä aikoinaan. He ovat pystyneet kuvaamaan määrätietoisesti ilman, että tunteet ovat ottaneet vallan."

Kun Purmonen nyt miettii parikymppistä itseään tekemässä iskua turkistarhalle, hän ymmärtää miksi toimi niin radikaalilla tavalla. Jo pienestä asti hän oppi sukulaistensa kanssa kalastus- ja metsästysreissuilla kunnioittamaan eläimiä ja luontoa.

"Luulen, että valtaosan olisi vaikea kävellä pois tilanteesta, jossa heidän lemmikkiään kohdeltaisiin kuten monia sikaloidemme sikoja tällä hetkellä."

Purmoselle kaikki eläimet ovat älykkäitä yksilöitä, joita on autettava, kun ne joutuvat epäinhimilliseen tilanteeseen. Purmonen uskookin, että jos useammat suhtautuisivat esimerkiksi sikoihin kuten koiriin, sikoja kohdeltaisiin paremmin.

Evoluution ja biologian näkökulmista ihminen kuitenkin syö kasvisten lisäksi myös kalaa ja lihaa. Kuinka todennäköistä on se, että kaikki ihmiset vaihtaisivat kasviperäiseen ruokavalioon?

"Biologinen fakta on tietysti se, että ihminen on sekasyöjä. Mutta kun asiaa tarkastelee kulttuurin kehittymisen ja evoluution kannalta, huomaa, että eläimen asema ei ole enää sama kuin aikaisemmin."

Purmosen mielestä eläimet eivät ole enää ihmisen hengissä säilymisen kannalta oleellisia. Ja siksi lihan, maitotuotteiden ja kananmunien tehotuotantoa ei tarvittaisi nykyisessä kulttuurissa.

"On olemassa paljon vegaaniruokia ja kasvipohjaisia vaihtoehtoja, jotka korvaavat kaiken, mitä lihasta saamme. Esimerkiksi idästä tulee paljon ruokavaikutteita, jotka ovat osa nykyaikaista kulttuurillista kehitystä."

Kasviperäisen ruokavalion noudattaminen olisi tällä hetkellä myös ympäristön ja ilmastonmuutoksen ehkäisemisen kannalta järkevämpää kuin lihan tehotuotantoon perustuva ruokavalio.

Mutta Purmonen haluaa tehdä selvän eron henkilökohtaisen ja poliittisen välille. Hänen mielestään on hölmöä ajatella, että jos yksi ihminen päättää olla syömättä lihaa, häneltä odotetaan ratkaisua esimerkiksi siihen, kuinka lihateollisuus korvataan.

"Keskusteluissa pitäisi osata erottaa toisistaan henkilökohtainen valinta ja isot poliittiset ja globaalit kysymykset. Yksilön vastuulle ei pidä sälyttää kysymyksiä koko maailmaa koskevista valtasuhteista ja päätöksistä."

Toisaalta Purmonen uskoo, että mitä helpommaksi vegaanius tehdään, sen vähemmän tarvitaan fanaattisuutta.

"Aikaisemmin kasvissyöntiä pidettiin lähinnä alakulttuurivähemmistöjen ja aktivistinuorien juttuna. Nykyään ruokavaliota noudattavat jo paljon monipuolisemmat ihmisryhmät. On lapsiperheitä, duunareita ja urheilijoita", Purmonen toteaa.

Tästä syystä Purmonen avasi vegaanin kuntosalin Berliiniin keväällä 2014. Hän halusi omalla esimerkillään osoittaa, että pelkällä kasvipohjaisella ruokavaliolla ei ainoastaan pysy hengissä vaan sitä noudattamalla voi olla voimakas ja vahva.

Purmonen tietää mistä puhuu, sillä hän on entinen voimailija, joka on kilpaillut sekä Suomessa että Isossa-Britanniassa.

"Paras sijoitukseni on 8. Britannian vahvin mies -kisassa. Olen siitä tosi ylpeä."

Omien kokemustensa kautta Purmonen sai myös idean vegaanista kuntosalista, joka on avoin myös sekasyöjille. Reilussa vuodessa sali on tavoittanut vakituisen kävijäjoukon lisäksi myös satunnaiset turistit ja asiasta kiinnostuneet.

Purmosen mukaan aika monet epäilijät ovat muuttaneet mielensä vegaaneista sen jälkeen, kun ovat käyneet salilla.

"Ruokavalioon liittyy paljon myyttejä esimerkiksi siitä, että kilpaurheilija ei pärjää ilman kananmunia ja lihaa. Tervetuloa katsomaan täällä käyviä voimailijoita ja painonnostajia. He ovat sellaisia mörssäreitä, että ennakkoluulot katoavat aika nopeasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!