Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vinkki esiintymisjännityksestä kärsivälle: älä välitä tärisevistä käsistäsi

Miksi esitelmän pitäminen jännittää? Puheviestinnän tutkija Maili Pörhölä kertoo.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Colourbox
Käsien tärinän ja kohonneen sykkeen voi tulkita pelon sijaan innoksi.
Käsien tärinän ja kohonneen sykkeen voi tulkita pelon sijaan innoksi. Kuva: Colourbox

Puheviestinnän tutkija Maili Pörhölä, Jyväskylän yliopisto:

"Esitelmän pitäminen jännittää puhujaa, koska hänellä on tilanteessa ensisijainen vetovastuu. Koska puhuja joutuu vastaamaan muiden odotuksiin, myös arvostelun pelko ja itsensä nolaamisen pelko nostavat helposti päätään. Monille jo pelkkä huomion keskipisteenä oleminen on outo tilanne.

Esitelmän lähestyessä keho siirtyy taistele tai pakene -tilaan, jolloin elimistö vireytyy ja syke nousee. Vireystilan nousu on hyödyllistä, sillä se tehostaa ajattelua ja havaintokykyä.

Esiintyminen jännittää kaikkia, mutta vain osalle ihmisistä se muodostuu ongelmaksi. Olennaista on, millä tavalla puhuja tulkitsee esiintymisjännityksen oireita, kuten käsien tärinää ja kohonnutta sykettä. Jos puhuja tulkitsee oireet osoituksena ahdistuksesta ja pelosta, jännitys saattaa lamauttaa. Jos sen sijaan vireystilan nousu nähdään merkkinä innostuksesta ja energisyydestä, jännityksestä tulee positiivinen voimavara.

Esiintymiskokemuksen lisääntyessä ihminen oppii vähitellen hyväksymään, että jännitys kuuluu asiaan eikä siinä ole mitään sen kummempaa. Jännitystä voi myös lievittää valmistautumalla hyvin ja pyrkimällä tunnistamaan ja korjaamaan esiintymistä koskevat kielteiset odotuksensa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!