Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiipeä puuhun tai opettele uusi kieli – ajattelet paremmin

Itsensä haastaminen tuo huippukokemuksia.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Mene kielikurssille, opettele koodaamaan, virkkaamaan tai pelaamaan shakkia. Uutta taitoa harjoitellessa aivoyhteydet järjestyvät uudelleen, toiminta muuttuu vähitellen automaattisemmaksi eivätkä aivot enää joudu työskentelemään yhtä aktiivisesti. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan muutos ei liity vain yksittäiseen taitoon, vaan uutta oppiessa aivotoiminta ylipäätään tehostuu.

2. Tavanomaisen kävelylenkin tai jumpan sijaan kannattaa välillä kokeilla vaativampaa tapaa liikkua: kiipeä puuhun, yritä kävellä nuoralla, ylitä tai alita esteitä. Tällainen kehotuntemusta koetteleva dynaaminen toiminta kohentaa työmuistia tehokkaasti, osoittaa Pohjois-Floridan yliopiston tuore tutkimus. Aivotkin tekevät töitä, kun käyttää kehon eri osia ja joutuu samalla säätelemään liikkeitään ja voimankäyttöään vaihtelevassa ympäristössä.

3. Ihmiselle on luontaista paitsi hakea mielihyvää, myös haastaa itsensä ja pyrkiä eteenpäin. Frontiers of Neuroscience -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ihmiset saivat vapaasti testailla valikoimaa pelejä eri haastavuustasoilla. Ilman ulkoista pakkoakin he etenivät helpoista vaikeampiin peleihin ja päätyivät toistamaan eniten itselleen melko vaikeita tai hyvin vaikeita tasoja.

4. Itselleen kannattaa asettaa haasteita, joista on aidosti kiinnostunut ja jotka sopivat omaan taitotasoon. Vahva sisäinen motivaatio ja tehtävän sopiva vaativuus ovat tutkimusten mukaan keskeisiä tekijöitä nautinnollisen uppoutumisen eli flow-tilan saavuttamisessa. Työn ei kuitenkaan pidä olla niin vaikeaa, ettei siihen lainkaan kykene. Toisaalta liian helposta puuhastakin huippukokemukset jäävät saamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!