Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalipsykologi: "Jos haluat lapsesi menestyvän, opeta hänelle itsekuria"

Lapsen tärkein taito on oppia odottamaan toista vaahtokarkkia, sanoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa. Sen taidon hänelle itselleen opettivat koripallo ja aivoinfarkti.

Elämä
 
Janne Viljamaa: Kerro lapselle, että kiusaajat eivät puhu totta
Janne Viljamaa: Kerro lapselle, että kiusaajat eivät puhu totta
Jokaisen opettajan pitäisi teettää kysely koulukiusaamisen kitkemiseksi ja muodostaa luokkaan yhteiset pelisäännöt, sanoo sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

'Nuori mies, jalat pois penkiltä."

Vanhemman rouvan katse oli tuima, kun hän silmäili teini-ikäistä poikaa, joka oli oikaissut koipensa poikittain bussin invalidipenkille.

"Nuorena täytyy istua, jotta vanhana jaksaa seistä", poika laukoi silmäänsä räpäyttämättä takaisin.

Siitä hetkestä on 30 vuotta, mutta muisto saa Janne Viljamaan, 46, yhä nolostumaan.

Janne Viljamaa
Janne Viljamaa

"En ollut mikään helppo nuori, sellainen ylpeä itähelsinkiläinen luupää."

Nyt Viljamaa on sosiaalipsykologi, joka on tehnyt uransa kirjoittamalla kirjoja ja pitämällä koulutuksia muun muassa lasten kasvatuksesta ja työyhteisöjen hyvinvoinnista. Kirjoissaan hän ohjeistaa, miten koulukiusaamista, kännykkäriippuvuutta tai lapsen temperamentista johtuvia ristiriitoja pitäisi ratkoa.

Erityisen mielellään Viljamaa puhuu sinnikkyyden ja itsehillinnän merkityksestä.

"Yhteiskunta palkitsee ne, jotka jaksavat odottaa toista vaahtokarkkia", hän sanoo.

Viljamaa viittaa kuuluisaan psykologiseen kokeeseen, niin sanottuun vaahtokarkkitestiin. 1960-luvulla tehdyssä Stanfordin yliopiston kokeessa nelivuotiaille lapsille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko he saavat yhden vaahtokarkin heti tai kaksi, jos jaksavat odottaa vartin.

Kun samoja lapsia tutkittiin vuosia myöhemmin, huomattiin, että ne, jotka olivat odottaneet suurempaa palkintoa, olivat muun muassa menestyneet paremmin akateemisia taitoja mittaavassa testissä ja olivat vanhempiensa mukaan sosiaalisesti ja kielellisesti taitavampia kuin malttamaton ryhmä.

"Kaikessa on kyse impulssien hallinnasta. Et voi tehdä sitä juttua, joka ensimmäisenä tulee mieleen, vaan sinun on kyettävä hillitsemään itsesi", Viljamaa sanoo.

Sen sinnikkyyden hän on itsekin joutunut opettelemaan.

Janne Viljamaa

Kuka? Janne Viljamaa on 46-vuotias helsinkiläinen tietokirjailija, sosiaalipsykologi, kouluttaja ja ammattiopiston psykologian lehtori. Perheeseen kuuluu viisi lasta.

Mistä tunnetaan? Kirjoittanut kirjoja ja kolumneja muun muassa lasten kasvatuksesta ja narsismista. Seuraava kirja narsistin lapsena kasvamisesta ilmestyy tänä syksynä.

Mistä ei tunneta? Harrastaa maastavetoa. "Ennätykseni on 200 kiloa. Se menee vieläkin."

Viljamaa eli nuoruutensa Itä-Helsingin Mellunmäessä. Äiti työskenteli ruokakaupan lihatiskillä, ja joskus poika pyöri apuna. Siinä sivussa hän näki ensimmäisen kerran, miten toiseen ihmiseen kannattaa pyrkiä vaikuttamaan.

"Kerran joku yritti viedä kaupasta kaljakorin. Äiti sanoi sille miehelle, että ei kai noin fiksunnäköinen kundi halua varastaa kaljaa. Se kori jäi siihen. Äiti opetti, miten toisesta voi saada parhaan irti: kohtelemalla häntä normaaliälyisenä, inhimillisenä ihmisenä."

Mutta Viljamaa sai osakseen toisenlaista kohtelua. Koulussa hän ei sopinut porukkaan.

"Niissä piireissä en ollut normaali: 186-senttinen kömpelö lukutoukka, joka raahasi kahdessa muovipussissa kirjoja kirjastosta. Oli siinä kiusaamistakin, sellaista kommenttia, että 'Janne, ootpas sä kasvanut pituutta'."

Sitten tapahtui jotakin, joka muutti Viljamaan elämän suunnan.

Entinen koripalloilija Veijo Nielsen perusti nuorten koripalloliigan ja kokosi joukkueisiin "Itä-Helsingin häiriköt", kuten Viljamaa sanoo. Pitkä poika huomasi, että ulottuvat kädet ja jalat olivatkin etu.

Kun Viljamaa ei pelannut, hän ravasi lähiön rappukäytäviä, sillä kisareissut rahoitettiin mainoksia jakamalla. Se oli suuri mahdollisuus, eihän työläisvanhempien pojilla olisi muuten ollut varaa lähteä ulkomaille.

Viljamaa päätti ottaa koripallon tosissaan. Koulun jälkeen hän heitteli tuntikausia palloa Mellunmäessä ja Mustikkamaalla. Ostarilla notkumiseen ei jäänyt aikaa. Viljamaa nousi 17-vuotiaiden maajoukkueeseen. Hän pelasi 21-vuotiaaksi – siihen asti, kunnes hänestä tuli isä.

Kahdeksan vuotta myöhemmin sinnikkyys joutui todelliseen testiin.

Elokuussa 1998 opettajanuraansa aloitellut 29-vuotias Viljamaa teki jalkakyykkyjä kuntosalilla. Kun hän pääsi treeneistä kotiin, silmissä pimeni.

Seuraavan kerran hän avasi ne kaksi viikkoa myöhemmin teho-osastolla. Kallossa oli reikä ja pitkä rivi tikkejä.

Viljamaa selvisi aivoinfarktista, mutta ei ollut sen jälkeen entisensä. Ruumiin vasen puoli ei totellut käskyjä ja päässä heitti.

"Minulla oli kolme pientä lasta, mutta en pystynyt kävelemään edes vessaan. Aina kun yritin, yrjösin kippoon."

Taas piti tehdä töitä. Se tarkoitti lukemattomia vasenta puolta kuntouttavia lihasharjoitteita.

"Lääkärit sanoivat, että monet joutuvat tällaisen aivoinfarktin jälkeen työkyvyttömiksi. Harjoittelin niin pirusti. Ja näin hyvin se käsi nyt toimii", Viljamaa sanoo ja räpsyttelee vikkelästi sormiaan.

Näistä en luovu

Ramones

"Kaikki alkoi 80-luvun alussa, kun sain lainaksi Pleasant Dreams -levyn. Erityisesti kolahti biisi KKK took my baby away. Kaikki kirjani on kirjoitettu Ramoneksen tahtiin."

Kirjat

"En lähde kotoa ilman kirjaa. Luen enimmäkseen tietokirjallisuutta, mutta myös fiktiota. Suosittelen Arto Salmista."

Pingis

"Pelaan nelosdivarissa. Pingis ja toinen harrastukseni maastaveto tasapainottavat hyvin toisiaan."

60-luvulla tehtyä vaahtokarkkitestiä on myös kritisoitu: mittaako se kärsivällisyyttä vai lapsen luottamusta kokeen vetäjään? Entä jos kysymys onkin siitä, että aikuisen sanaan luottavilla lapsilla on muita paremmat edellytykset menestyä?

Viljamaa uskoo, että kokeen viesti on kaikesta huolimatta oikea. Häiriköinti, työrauhaongelmat, addiktiot ja keskittymisvaikeudet juontavat Viljamaan mukaan usein juurensa samaan perusongelmaan: heikkoon itsekuriin. Sitä hän painottaa myös ammattiopiston psykologian lehtorina.

"Olen vaivan ystävä. Tule asiallisesti pukeutuneena töihin, tee ne hommasi äläkä pyydä mitään ennen sitä. Nuoret eivät tajua tarvittavan harjoittelun määrää. Ihmetellään, että Picasso vetäisi vartissa maalauksen ja sai talon verran rahaa. Mutta todellisuudessa se oli kolmekymmentä vuotta ja vartti."

Sosiaalinen media häiritsee nuorten keskittymiskykyä. Toimintaa on vaikea suunnitella eteenpäin, ja kännykän näpyttely keskeyttää oppitunnit.

"Erään tutkimuksen mukaan googlettaminen lisää illuusiota tiedosta. Ihmiset luulevat aivan oikeasti tietävänsä enemmän kuin oikeasti tietävät, ajattelevat laiskasti ja yhdistelevät tietoa puolihuolimattomasti. Toisaalta nuorilta olen kuullut jo some-kapinaliikkeestä. Joku kertoi minulle, että kun he tapaavat, kellään ei saa olla kännykkä auki. Kaikkien pitää katsoa toisiaan silmiin ja keskittyä yhteiseen hetkeen."

Viljamaan toinen suosikkiaihe on narsismi, josta hän kirjoittaa nyt kirjaakin. Hän ei kuulu siihen koulukuntaan, jonka mielestä muotitermiä viljellään liian hövelisti ja epätieteellisesti.

Päinvastoin – Viljamaan mielestä narsismin määritelmää pitäisi laajentaa. Sen ei tarvitse olla vain yksilön psykologinen diagnoosi, vaan se voi olla koko yhteiskunnan piirre. Narsistisessa maailmassa esilläolo nousee työntekoa tärkeämmäksi, heikkous ja hiljaisuus on noloa ja kärsivällisyys tarpeetonta.

Se kaikki korostuu etenkin sosiaalisessa mediassa.

"Narsistinen yhteisöllisyys syrjii erilaisuutta ja puristaa ihmisen yhteen muottiin. Nuoriso arvostelee toisiaan: 'se on sellainen pissis, se lataa herutuskuvia'. Arvostelulla luodaan määritelmää sille, millaista on sopiva herutus. Vaikka näyttää siltä, että itsetunto on hyvä, ollaan hyvin riippuvaisia ryhmän hyväksynnästä."

Viljamaan 70-luvun kaveriporukka kelasi korisleffoja edestakaisin ja haaveili NBA-tähteydestä. 2010-luvun nuoret tietävät, että tie pinnalle voi käydä myös kevyemmin. Se harmittaa Viljamaata, sillä se antaa päinvastaisen viestin kuin kuuluisa vaahtokarkkikoe.

"Julkisuus on hirveän hieno juttu, jos on jotakin annettavaa, ja voi tarjota oivalluksia muille. Mutta sinne pääsee myös, kun makaa Big Brother -talon sohvalla ja kaivaa nenää."

Nyt Viljamaalla on viisi lasta, vanhin 24-vuotias, nuorin yhdeksän. Miten Viljamaa on opettanut heille sinnikkyyttä?

Kehumalla – mutta harkiten.

"Jos olet harjoitellut huonosti, en varmasti kehu. Jos puolihuolimattomuutta ylistetään, minäkuva vääristyy varmasti. Munata saa silti, ja kehut voi saada hyvästä yrityksestä."

Aina se ei ole ollut helppoa.

Kun vanhin poika ryhtyi harrastamaan koripalloilua, Viljamaa seisoi katsomossa huutelemassa ohjeita. Myöhemmin pojan harrastus lopahti. Ei se ehkä kokonaan ollut isän vika, mutta päsmäröinti tuskin lisäsi intoa.

"Nuorimman pojan kanssa voimme käydä heittelemässä. Hän on taitava, koska olen pysynyt poissa antamasta ohjeita."

Viljamaan toinen neuvo vanhemmille on olla lyömättä leimoja. Niistä tulee helposti lapsen tai nuoren omaksumia selityksiä: turha edes yrittää, eihän minulla ole matikkapäätä. Tai ei tule mitään, kun on tämä ADHD.

"Se on sosiaalipsykologian ensimmäinen oppi: ihminen on tiedollinen saituri, joka etsii vahvistusta omalle minäkuvalleen."

Sitten Viljamaa kertoo yllättäen katsovansa mielellään Big Brotheria. Kotiin tulee 7 päivää -lehti. "Se on hirveän hyvä narsismin ymmärtämiseksi", hän ensin selittää.

Mutta on siinä muutakin.

"Ajattelun vastapainoksi tyhmyys ja juntteilu on minulle tärkeää. Torremolinos on ihana paikka, ja Tiger-krääsäkaupasta en pääse ikinä ulos. Hienostelu ja kulissit ovat ärsyttäneet aina."

Ja kyllä Viljamaakin haluaa osansa julkisuudesta. Twitterissä hän julkaisee mietelauseita, lainauksia ja linkkejä tutkimustuloksiin kymmenenkin kertaa päivässä.

Hän sanoo olevansa vähän narsisti itsekin.

"Mutta sen saa anteeksi, kun osaa nauraa myös itselleen."

Siinä teini-ikäisistä lapsista on korvaamaton apu.

"Vähän aikaa sitten tyttö sanoi, että faija, sulla on colosseum-kampaus. Kysyin, että ai mikä. 'Sellainen, että sun kenttä on tyhjä ja yleisö on reunoilla.' Sellaisen jälkeen on turha esittää mitään."

Ville Männikkö
Janne Viljamaa alkoi treenata koripalloa tosissaan kouluaikoina. "Faija luuli, että olen kuollut sinne kentälle. Voittamisesta olen tykännyt aina, mutta koris opetti työmoraalin: niin pelaat kuin harjoittelet."
Janne Viljamaa alkoi treenata koripalloa tosissaan kouluaikoina. "Faija luuli, että olen kuollut sinne kentälle. Voittamisesta olen tykännyt aina, mutta koris opetti työmoraalin: niin pelaat kuin harjoittelet."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!