Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsena adoptoitu: "Olen etsinyt isääni kymmenen vuotta"

Ruotsiin vauvana adoptoitu Anne Müller on etsinyt suomalaisisäänsä kymmenen vuotta. Tarve tietää oma tausta liittyy oman elämäntarinan rakentamiseen.

Elämä
 
Jaana Laitinen
Rio Gandara HS
Anne Müller uskoo, että hän peri vaaleat hiukset, liikunnallisuuden ja sosiaalisuuden tuntemattomalta isältään. Hän haluaa löytää isänsä, jotta tuntisi vihdoin naisen, joka katsoo häntä pelistä.
Anne Müller uskoo, että hän peri vaaleat hiukset, liikunnallisuuden ja sosiaalisuuden tuntemattomalta isältään. Hän haluaa löytää isänsä, jotta tuntisi vihdoin naisen, joka katsoo häntä pelistä. Kuva: Rio Gandara HS

Aivan kuin sielussa olisi aukko. Ja sen voi täyttää vain äiti ja isä. Tai edes tieto siitä, keitä he olivat, miltä he näyttävät, missä he asuivat.

Tältä tuntuu monesta adoptoidusta, joille on tärkeä saada selville, keitä hänen biologiset vanhempansa ovat. Tieto auttaa adoptoitua vastaamaan kysymyksiin omasta identiteetistä.

"Kukaan, joka tuntee vanhempansa ja perheensä, ei pysty kuvittelemaan, millainen reikä ihmisessä on sisällä, jos hän ei tiedä, kuka hän on ja mistä hän tulee", Ruotsiin vauvana adoptoitu Anne Müller, 46, kuvaa.

Hän ei tiedä, kuka hänen isänsä on.

"Jos joku kysyy, kuka olet, en osaa vastata."

Müller kasvoi lähellä Tukholmaa perheessä, jossa on saksalainen isä ja suomalainen äiti. Perheeseen adoptoitiin Suomesta kaksi lasta, Anne ja poika, joka ei ole hänelle sukua.

Ennen adoptiota Anne vietti kuusi kuukautta lastenkodissa syntymäkaupungissaan Mikkelissä. Hänen äitinsä oli naimisissa ja jo yhden tyttären äiti Annen syntyessä. Anne sai alkunsa lyhyestä suhteesta toisen miehen kanssa.

Kuvassa on Annen äiti Arja 60-luvun lopulla, jolloin Anne syntyi Mikkelissä.
Kuvassa on Annen äiti Arja 60-luvun lopulla, jolloin Anne syntyi Mikkelissä.

Kun Anne Müller tuli itse äidiksi Ruotsissa, hän alkoi kaivata tietoa omasta biologisesta suvustaan. Äiti löytyi helposti, sillä hänen nimensä oli adoptiopapereissa. Äiti oli kärsinyt mielenterveyden ongelmista kauan ja oli mielisairaalassa, kun Anne tapasi hänet ainoan kerran.

Äiti otti tyttären vastaan lämpimästi, mutta ei halunnut antaa tietoa, jota Anne kipeästi kaipasi: kuka on hänen isänsä. Äiti kuoli vuonna 2011.

Anne Müller on etsinyt isäänsä nyt kymmenen vuotta. Äidiltä ja tämän ystäviltä saadut tiedot ovat epämääräisiä, ja tarinat muuttuivat usein.

"Uskon, että äitini suojeli isää jostakin syystä", Müller sanoo.

Annen äidillä oli isästä valokuva. Kuva on nyt kadonnut, eikä Müller ole nähnyt sitä.

Äidin kertoman mukaan isä oli kiertävä tuote-esittelijä, joka työskenteli polttoaine- tai kenkäliikkeelle. Isä asui toisella paikkakunnalla, oli naimisissa ja jo kolmen lapsen isä, kun hän tapaili Annen äitiä Arjaa.

Monista hajatiedoista on piirtynyt kuva lyhyestä, vaaleasta, iloisesta miehestä, joka tykkää tanssia. Annen syntymisen aikoihin isä oli ehkä noin kolmikymppinen.

"Olen tuossa kuvassa kuulema isän näköinen", Müller sanoo ja näyttää kuvaansa. Siinä istuu vaaleahiuksinen, sinisilmäinen vauva.

Artikkeliin liittyvät

Isän henkilöllisyys on toimintaterapeutuksi opiskelevan Anne Müllerin identiteetistä puuttuva pala. Hän asuu Ruotsissa mutta tuntee, että "sielu on muualta".

"En kuulu sinne ja tunnen, etten ole samaa sukua kuin adoptioperheeni. Tykkään kuunnella suomen kieltä. Täällä minulla on olo, että olen kotona", hän kuvaa tuntemuksiaan Helsingissä.

Hän korostaa, ettei pyydä tai halua isältään mitään.

"Haluan vain tietää, kuka hän on. Haluan rauhan tälle asialle. Jotta tietäisin, kuka olen."

Biologiset juuret eivät ole yhtä tärkeitä kaikille adoptoiduille, sanoo toiminnanjohtaja Minna Vihavainen Adoptoidut Suomi -yhdistyksestä. Se tukee adoptoituja ja muun muassa auttaa heitä etsimään biologista sukuaan.

"On yksilöllistä, miten paljon tietoa adoptoidut haluavat taustoistaan. Jollekin riittävät vanhempien nimet ja asuinpaikka. Toiset tahtovat tavata heidät. Jotkut haluavat luoda suhteen sukulaisiinsa. Osaa juuret eivät kiinnosta lainkaan."

Tarve tietää omat taustat liittyy Vihavaisen mukaan oman elämäntarinan rakentamiseen. Kun adoptiolapsi tulee uuteen perheeseen, hänellä on repussa jo pätkä elämää. Se halutaan tietää aikuisena.

"Monet yrittävät selvittää taustansa sairauksien riskin vuoksi. Kun lääkäri kysyy, mitä sairauksia suvussa on, he eivät osaa vastata."

Adoptoituja mietyttää myös, miksi vanhemmat antoivat minut pois. Sitä halutaan kysyä erityisesti äidiltä.

"Taustalla on aina jokin syy. Äidillä saattoi olla päihdeongelmia tai mielenterveyden ongelmia tai hän oli ehkä hyvin nuori. Tai elämäntilanne vain oli sellainen, että äiti ei pystynyt huolehtimaan lapsesta."

Johannes Tervo
"Minulla on ihana adoptioperhe, mutta haluan kuulua myös biologisiin sukuihini", Hanna Ekblad sanoo.
"Minulla on ihana adoptioperhe, mutta haluan kuulua myös biologisiin sukuihini", Hanna Ekblad sanoo.

Omasta taustasta voi löytyä ikäviä tarinoita. Vaasalainen taksinkuljettaja Hanna Ekblad, 31, tapasi biologisen äitinsä ensimmäisen kerran 13-vuotiaana.

"Olin vaikea teini. Etsin identiteettiäni", hän kertoo.

Äitikin asuu Vaasassa. Hän poti mielenterveyden ongelmia jo silloin, kun Hanna syntyi. Hänet otettiin huostaan kolmen kuukauden ikäisenä ja adoptoitiin pian sen jälkeen vaasalaiseen perheeseen. Äiti oli huonossa kunnossa, kun Hanna tapasi hänet ensimmäisen kerran.

"Muistan tapaamisesta vain, että en ole saman näköinen kuin äiti."

Isänsä Ekblad kaivoi esiin 18-vuotiaana. Isä löytyi palvelutalosta.

"Vanha alkoholisti pyörätuolissa", Ekblad muistelee. Isä kertoili elämästään ja vuosistaan merillä. Hanna sai tietää isältä, että hänellä on vanhempi veli. Isoveljestä tuli hänelle läheinen.

Isän suvussa on paljon alkoholiongelmia, Ekblad kertoo. Viina vei aika ajoin veljeäkin. Kerran ryyppyporukassa veli ampui toisen miehen. Veli sai teosta kymmenen vuoden vankeustuomion taposta.

"Petyin hirveästi", Ekblad sanoo. "Olin silloin jo itse äiti. Mietin, haluanko pitää yhteyttä tähän sukuun ollenkaan."

Hän kuitenkin kävi tapaamassa veljeä vankilassa. Sisarukset pitävät edelleen yhteyttä. Hanna isä kuoli, kun veli istui tuomiota.

Noina vuosina Hanna Ekblad ei tavannut biologista äitiäänkään. Joskus hän pysäytti taksin äidin pihalle yöllä ja katsoi, kun äiti kävi parvekkeella tupakalla.

"Yhtenä iltana keräsin rohkeutta ja menin tapaamaan häntä. Äiti oli paremmassa kunnossa ja pystyi kertomaan elämästään. Paljon en tosin tiedä siitä vieläkään. Hänellä ei ole muita sukulaisia kuin minä."

Matka biologiseen sukuun on ollut raskas, Ekblad sanoo. Hän ei silti kadu sitä, että tutustui juuriinsa.

"On parempi, että tiedän taustani. En pystyisi elämään, jos en tietäisi. Ei voi tulla ehjäksi, jos ei tiedä, kuka on. Biologinen perhe on minulle ongelmista huolimatta tärkeä, ja haluan olla osa sitäkin", hän kuvaa.

Oma tausta on antanut selityksiä myös sille, miksi hän tuntee olevansa erilainen kuin adoptioperhe.

Hanna Ekblad on itsekin kärsinyt masennuksista ja käy edelleen terapiassa. Hän on impulsiivinen ja reagoi asioihin voimakkaasti tunteen pohjalta.

Alkoholista oli tulla ongelma hänellekin.

"Lapsen syntymä pelasti minut siltä. Samoin rakas adoptioperhe on suojannut minua asioilta, joihin minulla on peritty taipumus. En olisi voinut saada parempia adoptiovanhempia."

Jos omat juuret kiinnostavat, taustan selvittämisestä ei kannata luopua vaikka pelottaa, mitä on edessä, Minna Vihavainen Adoptoidut Suomi - yhdistyksestä sanoo. Hannan tarina on poikkeuksellisen rankka, hän huomauttaa.

"Useimmille meidän jäsenille biologisen perheen löytyminen on ollut positiivinen kokemus. On syntynyt hyviä yhteyksiä etekin biologisiin sisaruksiin."

Oman taustan läpi käyminen vie usein aikaa. Adoption hoitanut kunta tai Pelastakaa Lapset -yhdistys antaa adoptiopapereista kopiot, kun itse on valmis ne katsomaan. Niiltä ja vertaistukea tarjoavilta yhdistyksiltä saa myös apua ja tukea koko prosessin ajan.

"On hyvä tietää, että langat ovat koko ajan omissa käsissä. Monessa kohdassa voi miettiä, haluanko jatkaa", Vihavainen sanoo.

Joskus biologinen perhe torjuu tapaamispyynnöt. Siihenkin pitää valmistautua. Etukäteen ei voi tietää, miten hyvin äiti on käsitellyt päätöksensä antaa lapsi pois. Lapsi voi olla vaiettu salaisuus, jonka äiti on sulkenut pois mielestään. Äiti voi olla naimisissa, eikä uusi perhe ehkä tiedä adoptioon annetusta lapsesta.

Joskus isä saa tietää lapsesta vasta, kun tämä ottaa yhteyttä. Toisille se voi olla shokki. Niinkin on käynyt, että isä epäilee, että oven taakse ilmestynyt lapsi haluaa rahaa tai perintöä.

Toisaalta osa biologisista vanhemmista on odotellut yhteydenottoa, Vihavainen kertoo.

"Ihmissuhteet voivat olla hankalia. Ne kuitenkin muuttuvat ja kehittyvät ajan kanssa, kun ihmiset saavat tottua ajatukseen adoptiolapsen kohtaamisesta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!