Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välirikko oli päättää kahden naisen ystävyyden

Lukioikäisinä ystävystyneet Leena Ylä-Lyly ja Johanna Helmivirta ajautuivat kymmenen vuotta sitten välirikkoon, joka oli vähällä päättää naisten ystävyyden.

Elämä
 
Rami Marjamäki
Leena Ylä-Lyly (vas.) ja Johanna Helmivirta pitävät nykyään tiiviisti yhteyttä. "Jos tarvitsisin jotain, mitä tahansa, en epäröisi hetkeäkään kysyä Johannalta", Ylä-Lyly sanoo.
Leena Ylä-Lyly (vas.) ja Johanna Helmivirta pitävät nykyään tiiviisti yhteyttä. "Jos tarvitsisin jotain, mitä tahansa, en epäröisi hetkeäkään kysyä Johannalta", Ylä-Lyly sanoo. Kuva: Rami Marjamäki

Siitä on lähes päivälleen kaksikymmentä vuotta, kun tamperelainen Johanna Helmivirta, 35, ja helsinkiläinen Leena Ylä-Lyly, 36, ystävystyivät.

Lukiossa rinnakkaisluokilla olevat nuoret naiset lyöttäytyivät yhteen kotibileissä vuonna 1995. Sitä seurasivat yhteiset keikkareissut ja reivit ympäri Suomea. Koulun jälkeenkin yhteydenpito jatkui tiiviinä, koska molemmat asuivat Helsingissä.

Vuonna 2003 tilanne kuitenkin muuttui, kun Johanna alkoi seurustella.

Artikkeliin liittyvät

"Se oli sellainen salamarakkaus, joka osoittautui aika lailla huuhaaksi", Johanna sanoo.

"Tiesin, ettei suhde ollut kunnioittava ja tasapainoinen. Minun oli kuitenkin pakko esittää, että se parisuhde oli yhtä naminamia."

Siitä parisuhteesta aiheutui Johannan ja Leenan välirikko, joka kesti yli puolitoista vuotta.

Vaikka parisuhde herätti kommentteja Johannan lähipiirissä, Leena oli ensimmäinen, joka otti asian todella puheeksi.

Eräänä päivänä Johanna soitti ja pyysi Leenaa mukaan sisustusmessuille. Leena ei kuitenkaan suostunut lähtemään ystävänsä ja tämän miehen kanssa mihinkään.

"Kysyin, onko teidän suhteenne muuttunut paremmaksi vai haluatko sä vain, että se on muuttunut. Tietenkin jälkeenpäin tajuaa, että eihän sellaista noin vain mennä sanomaan", Leena sanoo Johannalle.

"Olen täsmälleen eri mieltä. Se on juuri se, mitä tosiystävä tekee – eli sanoo asiat suoraan", Johanna sanoo ja katsoo Leenaa. "Etkä sä nyt mitenkään radikaalisti edes asiaasi esittänyt."

Johanna oli kuitenkin hankalassa välikädessä. Yhteydenpito ystävän kanssa olisi tarkoittanut sitä, että hänen olisi pitänyt käydä ahdistavaa parisuhdetta läpi jatkuvasti ja puolustella, miksi halusi olla yhdessä kumppaninsa kanssa. Siksi ainoa vaihtoehto oli katkaista välit.

Leenan tiukan kysymyksen jälkeen Johanna sulki puhelimen. Leena yritti useiden päivien ajan tavoittaa ystäväänsä viesteillä ja puheluilla, mutta tämä oli kuin seinä, josta ei ollut mahdollista päästä lävitse.

Leena piti tilannetta epäreiluna: eihän hän ollut tehnyt mitään väärin. Hän tilitti Johannan puhumattomuutta naisten yhteiselle ystävälle, joka toimi välikätenä turhautumiseen asti.

Keväällä 2005 Leena lähetti Johannalle kutsun Turkuun valokuvanäyttelyynsä, johon oli kutsuttu kaikki sukulaiset ja lähimmät ystävät. Niihin Johannakin yhä lukeutui.

Kun Johanna lähetti vastaustekstiviestin ja ehdotuksen tapaamisesta, Leena yllättyi iloisesti.

Sysäys sovinnolle oli syntynyt, koska Johanna oli eronnut ja muuttanut omilleen. Parisuhde oli käynyt liian uuvuttavaksi, ja hän halusi oman elämänsä takaisin – kuten myös rakkaan ystävänsä.

"Kyllähän minä Johannan halusin nähdä, ei siinä tilanteessa ollut mitään kitkaa. Tapaaminen jännitti: aluksi tietysti vähän tunnusteltiin, että mitenkäs tämä nyt tästä lähtee", Leena kertoo.

Yleensä sovinnon tekeminen lähtee liikkeelle keskustelusta ja anteeksi pyytämisestä. Naisten sovinnossa ei kuitenkaan tarvittu lopulta sanoja.

"Tämä onkin varmaan ensimmäinen kerta, kun kunnolla puhumme aiheesta", he sanovat ja nauravat.

Välirikossa ei ollut lopulta kyse naisten keskinäisistä väleistä, vaan Johannan ja tämän miesystävän suhteesta.

"Sovintomme Johannan kanssa oli selkeä, sillä ymmärsin, että eron myötä hän oli ikään kuin 'tullut järkiinsä'", Leena sanoo.

Naisilla oli ollut jo ennen välirikkoa ollut rakas, yhteinen harrastus: laulaja Topi Sorsakosken keikat. Turun tapaamisen jälkeen ystävykset lähtivät Sorsakosken keikalle ja ystävyys jatkui siitä, mihin se oli jäänyt.

"Tilanne oli niin selvä: riitti, että toinen tietää, miten asiat menivät. Koin myötätuntoa Johannan tilannetta kohtaan", Leena sanoo.

"Enkä minä olisi suostunutkaan jauhamaan menneistä: minua olisi hävettänyt vain jauhaa omasta persoonastani, mikä on mielestäni varsin epäkiinnostava aihe. Välirikkohan oli kuitenkin minun syyni", Johanna sanoo.

Vaikka asioiden perkaaminen ei ollut tarpeen, Leenan mukaan riitatilanteissa asiat on hyvä keskustella auki täysin, ja aloittaa sitten ystävyys uudelta pohjalta.

"Täytyy olla tosissaan, vilpitön, ja osoittaa olevansa kiinnostunut ystävästään. Sovittelutilanteessa tulisi olla avoin, vaikka kuinka nolottaisi, hävettäisi tai joutuisi nöyrtymään", Johanna sanoo.

Naiset pitävät juuri nöyrtymistä ja ihmisten ylpeydentuntoa sovinnon teon isoimpana ongelmana. Nyt Johanna sanoo, että välirikon alun perin aiheuttanut Leenan lausahdus on "avainlause", jolla voi testata, elääkö ystävä haavemaailmassa hyvällä vai huonolla tavalla.

"Olen käyttänyt samaa lausetta myöhemmin itsekin, ja eräs ystäväni alkoi itkeä saman tien. Minä puolestani en halunnut hyväksyä eläväni omassa kuplassani", Johanna kertoo.

Välirikosta oli lopulta hyötyäkin. Erossaolo vahvisti naisten välejä ja osoitti, ettei ystävyys mene helposti rikki. Kesällä Johanna juhlisti Leenan häitä.

"Ystävyyteen liittyy ihan kaikki: ei ole asiaa, jota en voisi kertoa Johannalle tai häneltä pyytää. Se on mulle ihan selvä asia", Leena sanoo ja katsoo Johannaa silmiin.

"Toi on varmaan hienointa, mitä mulle on koskaan sanottu ystävyydestä. Se on ihan naulan kantaan! Kiitos – jotain oot ymmärtänyt", Johanna sanoo nauraen ja pyyhkii silmäkulmiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!