Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anteeksi, suomalaiset – kahden äidin perheellämme oli ennakkoluuloja

Elämä
 
Paula Noronen
Kirjoittaja on Torstain kolumnisti.

Tapahtui pohjoissuomalaisen kotieläinpuiston kahvilassa muutama vuosi sitten. Varttuneempi kassarouva tarkkaili perhettämme hetken kaukaa ja istahti sitten pöytään.

"Satoiko Helsingissä? Aiotteko kauan viipyä? Kumpikos teistä on muuten tuon pojan äiti?"

Tämä on kysymys, jota pelkäämme aina kun kohtaamme ihmisen, jonka emme usko joko iän, uskonnollisen vakaumuksen tai muiden syiden takia ymmärtävän perhemuotoamme.

"Tota, no niinku öh me molemmat ollaan äitejä", toinen meistä sai mumistua.

"Kyllä minä sen heti tajusin, kun astuitte ovesta sisään. Kunhan kiusasin!"

Odottamaton reaktio nauratti ja hyvä, avoin keskustelu erilaisista perhemuodoista kesti pitkään.

Kassarouva teki minulle suuren palveluksen. Sain itseni kiinni ennakkoluulosta, jonka kohdistan ihmisiin, syyttäen samaan aikaan muita ennakkoluuloista meitä kohtaan.

Me emme voi sateenkaariperheenä olettaa, että kaikille on heti selvää mistä on kysymys eikä yhtään kysymystä esitetä. Emme voi olettaa, että vitriinissä olisi aina varattuna sateenkaarivärjättyjä rahkapullia, taustalla soisi Eva Dahlgren ja lasinalusina olisi Pirkko Saision romaaneja – ettemme vain tuntisi oloamme syrjityksi.

Ehkä muut sateenkaariperheet ovat rohkeampia, mutta ainakaan me emme avaa perhemuotoamme muille kuin kysyttäessä. Se johtuu siitä, että meitä jännittää.

Aina kun kohtaamme uuden ihmisen, teemme nopean tilanneanalyysin, voiko hän ymmärtää tapaamme elää vai ei. Ihan kuin me sellaiseen arvioon pystyisimme. Pelkkä risti kaulassa voi aiheuttaa sen, että saatamme vaikuttaa tylyiltä ja epäkohteliailta. Tämä taas on omiaan lisäämään ennakkoluuloja puolin ja toisin.

Eikä tämä koske vain sateenkaariperheitä. On monia perheitä, jotka tavalla tai toisella pelkäävät, ettei heitä ymmärretä.

Käytäntö on osoittanut, että ihmiset suhtautuvat voittopuolisen mutkattomasti perheeseemme, joten pelko on turhaa.

Herätämme varmasti kysymyksiä, mutta kyllä minäkin olisin utelias, jos kohtaisimme lomakohteessa perheen, jonka Jani-Petterillä olisi neljä isää ja kuusi äitiä. Jos ei yhtään tiedä miten asiat on järjestetty, olisi vaikea jatkaa small talkia illan possujuhlissa, puhumattakaan oikeasta tutustumisesta.

Dialogia tarvitaan. Joten anteeksi, kesä-Suomi, ja siellä kohtaamamme ihanat ihmiset, että meillä on ollut teitä kohtaan ennakkoluuloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!