Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaimenna työmatkastressi: Keskity hengitykseen

Metrosta myöhästyminen on mainio tilaisuus meditoida.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Stressi yltyy ruuhkabussissa. Ajatus harhailee työasioihin, mutta sähköposteja on vaikea keskittyä tihrustamaan puhelimesta. Voisiko työmatkan käyttää mieluummin rauhoittumiseen? Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan mieli askaroi liki puolet ajasta muun kuin sen parissa, mitä juuri on tekemässä. Silti ihminen on onnellisimmillaan keskittyessään hetkeen. Tietoisen läsnäolon harjoittelu voi auttaa pysymään levollisena mutta valppaana.

2. Lyhytkin meditointihetki vähentää kiireen tuntua. Kun koehenkilöt olivat kuunnellleet vain kymmenen minuutin meditaatioharjoituksen, he kokivat ajan kuluvan hitaammin, Consciousness and Cognition -lehdessä julkaistu Kentin yliopiston tutkimus kertoo.

3. Työmatkameditointiin on erilaisia puhelinsovelluksia, mutta yksinkertaisin mindfulness-harjoitus on vain keskittyä hengitykseen. Havainnoi jokainen sisään- ja uloshengitys. Jos mieleen nousee ajatus, pane se hyväksyvästi merkille, mutta palaa aina hengitykseen.

Jotta et aja työpaikan ohi, voit toistaa jäljellä olevien pysäkkien määrää samalla kun hengittelet, Urban Mindfulness -kirjan tekijä, psykologi Jonathan S. Kaplan vinkkaa.

4. Junasta tai metrosta myöhästyminenkin on tilaisuus harjoittaa mielentyyneyttä, Kaplan neuvoo.

Jos olet juossut, hidasta tahtia vähitellen. Kiinnitä huomio askeliisi. Pysähdy seuraavan vaunun tulokohtaan. Siirrä painoa ensin jalalta toiselle ja tuo sitten keskelle. Keskity jalkoihin, hengitä vapaasti. Jos huomaat halun tähyillä raiteen päähän, vastusta sitä. Palauta huomio hengitykseen. Kuuntele ääniä ja odota lähestyvän vaunun saapumista näkökenttääsi. Hengitä vielä kerran tietoisesti, onnittele itseäsi minimeditaatiosta ja nouse kyytiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!