Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avioerostaan kirjan tehnyt Heli Thorén: Eroriidat kertovat usein heikosta itsetunnosta

Kun Heli Thorénin pitkä avioliitto päättyi, hän joutui niin suunniltaan, että uhkasi viedä isältä lapset. Nyt hän uskoo, että eroriitojen taustalla on usein heikko itsetunto.

Elämä
 
Arka paikka: ”Odotin että mies tekee minulle hyvän, kauniin, itsevarman ja rakastetun olon”
Arka paikka: ”Odotin että mies tekee minulle hyvän, kauniin, itsevarman ja rakastetun olon”
Avioerostaan kirjan kirjoittanut Heli Thorén kertoo HSTV:n Arka paikka –ohjelmassa lähteneensä avioliittoon vääristä lähtökohdista. Thorénin mukaan hän odotti turhaan, että mies saa hänet tuntemaan itsensä hyväksi, kauniiksi, itsevarmaksi ja rakastetuksi.

Äiti sanoi sen kuin ohimennen.

"Vaikka isäsi jonakin päivänä ilmoittaisi, ettei halua olla kanssani, hyväksyisin sen. Niin suurta rakkaus on."

Onpa omituinen ajatus, kymmenvuotias Heli Thorén ihmetteli mielessään.

Entistä enemmän äidin sanat hämmästyttivät, kun Thorén, 34, puolitoista vuotta sitten makasi ullanlinnalaisen kotinsa lautalattialla kasvot itkusta laikukkaina. Thorén oli juuri eronnut aviomiehestään 14 vuoden suhteen jälkeen. Lattialla maatessaan hän pelkäsi hetken tosissaan, ettei kykenisi lainkaan nousemaan ylös.

Mitä ihmettä äiti oikein kuvitteli?

Liisa Takala

Ero aviomiehestä ja lastensa isästä ravisteli Thorénin elämää perustuksia myöten. Järkevästi käyttäytyneestä yrittäjästä ja toimittajasta kuoriutui ihminen, joka rypi vuoroin pohjattomassa surussa ja katkeruudessa ja päästi suustaan uskomattomia asioita.

Eron kivuliaisuus oli niin yllättävää, että Thorén päätti kirjoittaa siitä kirjan. Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta ilmestyy syyskuussa, ja se pohjautuu Thorénin päiväkirjamerkintöihin eroa seuranneen vuoden ajalta.

Kirjansa taustaksi Thorén haastatteli viittäkymmentä eri-ikäistä eronnutta naista ja miestä. Hän keräsi kertomuksia noloimmista ja säälittävimmistä hetkistä: raivopuheluista, mustasukkaisuudesta ja itkusta, joka ei tahdo loppua. Moni puhui kaikennielevästä pelosta, ettei koskaan tule ketään toista, vaan yksinäisyys jatkuu ikuisesti.

"Eron hetkellä minua helpotti eniten se, kun joku sanoi, että Heli hei, minullakin meni noin, minäkin käyttäydyin yhtä typerästi."

Haastattelujen myötä Thorén oivalsi kolme asiaa.

Ensinnäkin: kaikki erot muistuttavat toisiaan. Tunteet ovat samat, vaikka mittakaava vaihtelee.

Toiseksi: eroon päädytään usein silloinkin, kun suhde olisi vielä pelastettavissa.

Heli Thorén

Kuka?

Heli Thorén on 34-vuotias helsinkiläinen toimittaja ja yrittäjä. Sinkkuna elävän Thorénin perheeseen kuuluu kaksi lasta, jotka asuvat vuoroin Thorénin ja hänen entisen aviomiehensä luona.

Mistä tunnetaan?

Julkaisee syyskuussa eroaan käsittelevän kirjan Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta. Luotsaa Cozypublishing-kirjankustantamoa ja on kirjoittanut aiemmin kolme sisustuskirjaa.

Mistä ei tunneta?

"Ennen eroa en ollut koskaan asunut tai matkustanut yksin. Eron jälkeen olen ensimmäistä kertaa vasta todella oppinut nauttimaan omasta seurastani."

Kolmanneksi: Erokriisissä järkevinkin meistä saattaa uhrata periaatteensa loukatakseen toista.

Numero 29 – tuon minä haluan. Niin Heli Thorén ajatteli, kun hän istui jääkiekkokatsomossa eikä saanut silmiään irti komeasta pelaajasta.

Onneksi vieressä istui ystävä, jonka mies sattui pelaamaan samassa joukkueessa. Ottelun jälkeen ystävä esitteli 19-vuotiaan Thorénin pari vuotta vanhemmalle Iirolle.

Mies oli hauska ja hurmaava, mutta myös nuori bilehirmu – ei mitään seurustelijatyyppiä, Thorén huomasi heti. Alkoi vaihe, jota Thorén kutsuu väsytystaisteluksi: monta kuukautta kutkuttavan jännittävää mutta tuskallisen epävarmaa tapailua.

"Ylioppilasjuhlien iltana hän sitten kertoi, että on tajunnut, että tältä tuntuu rakastaa. Ajattelin, että nyt minä onnistuin."

Muutaman vuoden kuluttua vietettiin komeat saaristolaishäät Thorénin sukutilalla.

"Hääpuheessa sulhasen vanhemmat muistelivat miettineensä pitkään, onnistuisiko yksikään nainen rauhoittamaan Iiroa, mutta sitten minä tulin ja tein sen. Sillä hetkellä muistan ajatelleeni, miten hienoa on olla se ihminen, joka saa hänet asettumaan."

Elämä tuli eteen kuin käsikirjoitettuna. Oli hulppea häämatka Ranskan Rivieralle, kaunis koti Helsingin Kruununhaassa, kaksi lasta ja miehelle työtilaisuus, joka vei koko perheen vuodeksi Los Angelesiin.

Näistä en luovu

Terapia

"Elämäni risteyskohdissa olen aina hakeutunut terapiaan hakemaan vauhtia ja suuntaa elämälleni. En koe sitä häpeänä – päinvastoin. Terapiassa käyminen on ollut valtava voimavara."

Stockmann

"Tarvitsen sitten lapselle kurahousut, kirsikkatomaatteja tai ajanvietettä kaupungilla, tiedän, minne menen. Ystäväni kutsuvat Stockmannia leikillisesti emoaluksekseni."

Juoksu

"Rakastan juoksemista! En tingi siitä edes kaikkein kiireimmässä arjessa. Lenkkipolulta löydän sekä luovat ajatukset että lohdun kaaoksen keskellä."

Silti Thorénin olo oli ontto. Itsetunto, jota täydellisen miehen valloitus hetkeksi pönkitti, ei ollutkaan tukevaa tekoa.

"Pelkäsin, etten riitä ja tulen hylätyksi. Hyvä olo tuli kauniista kodista, upeista matkoista ja siitä, paljonko huomiota onnistuin sinä päivänä mieheltäni saamaan. Todellisuudessa ne olivat mitättömiä seikkoja."

Varma olo ei tullut koskaan.

"Ajattelin, että toisen tehtävä on antaa se varmuus minulle. Olen mennyt suhteeseen tyhjän astian kanssa ja pyytänyt, voisitko täyttää tämän – vaikka sen olisi pitänyt olla jo valmiiksi täynnä."

Kun suhde väljähtyi, pariskunta kokeili terapiaa, mutta se ei auttanut. Viimeisenä kesänä läheisyys oli kadonnut, ja puolisot viihtyivät enimmäkseen ystäviensä seurassa. Sitten eräänä talvi-iltana Thorén ilmoitti, ettei kannata enää jatkaa.

"Kun erosta oli kulunut puolitoista kuukautta, sanoin ystävälleni, että nyt alkaa helpottaa. Ajattelin, että minullahan on hyvä olla ja nyt vain ryhdyn uuteen suhteeseen. Mutta ei se mennyt todellakaan niin, vaan pahin oli vasta edessä."

"Teen kaikkeni, jotta saan lasten huoltajuuden."

Thorén sähisi puhelimeen sanat, joita ei olisi ikinä kuvitellut sanovansa.

"Olen aina miettinyt, kuinka joku voi olla niin hirveä, että uhkaa tuollaisella asialla. Sitten sanoin juuri sen. Ja sillä hetkellä tarkoitin joka sanaa."

Edellisenä iltana lasten isä ei ollut vastannut lapsen puheluun – liekö ollut treffeillä. Se ajatus riitti saamaan Thorénin suunniltaan mustasukkaisuudesta.

"Olin ajatellut, että yhteishuoltajuus on lapsille parasta. He olisivat niin paljon vähemmän ilman isäänsä. Siinä kohdassa ajattelin kuitenkin vain, että tämä satuttaa häntä kaikkein eniten."

Thorén katui sanojaan heti, soitti perään ja aneli anteeksi. Vaikka mies hyväksyi anteeksipyynnön, kokemus pysäytti.

"Tajusin, että loukattuina, yksin jätettyinä ja heikkoina meistä kaikista on alhaisimpiin sanoihin ja tekoihin."

Se kokemus vahvistui, kun Thorén kuunteli eronneiden tarinoita.

"Tiedän ihmisiä, jotka ovat eronneet 20 vuotta sitten ja vihaavat yhä toisiaan. Toisilla katkeruus on niin suurta, että lasten vaihto päiväkodin pihalla hoidetaan niin, ettei koskaan kohdata toista, ja lasten kevätjuhlissa seistään juhlasalin vastakkaisilla laidoilla. Silti he kaikki ovat aivan järkeviä, ihania ihmisiä."

Haastatteluissa kävi ilmi, että moni kiista kilpistyi rahaan: jos oli ostettu lapselle jääkiekkovarusteet, niitä ei pakattu mukaan, kun lapsi lähti takaisin toisen vanhemman luo. Tai kun toinen haki lapsen luokseen, soitettiin perään ja vaadittiin tuomaan itse ostetut rattaat takaisin.

Thorénin mielestä syy on usein pohjimmiltaan heikossa itsetunnossa. Nurinkurista kyllä, tarvitaan riittävän vahvaa omanarvontuntoa, jotta vikoja uskaltaa nähdä myös itsessä. Jos lasketaan pois suhteet, joissa on väkivaltaa tai hyväksikäyttöä, yksikään ero ei ole vain toisen osapuolen syy.

"Olin pitkään sitä mieltä, että tein kaiken oikein. En ollut valmis hyväksymään, että tarvitsin toista pitämään itsetuntoani yllä. Raadollinen itsetutkiskelu ja oman keskeneräisyyden myöntäminen on ainoa tapa välttää viha."

Toinen huomio, jonka Thorén teki, oli se, kuinka moni siirtyi eron jälkeen suoraan uuteen suhteeseen. Se on ymmärrettävää, mutta ei usein toimi.

"Menee kaksi tai kolme vuotta, tulee uusi ero, aivan hirveä pudotus ja kenties taas uusi suhde. Kysymys on jälleen itsetunnosta: jos ei pysähdy katsomaan peiliin, etsii virheitä vain edellisestä suhteesta. Sen sijaan pitäisi kysyä itseltään, miksi minä valitsen tällaisia ihmisiä, miksi minulla on tarve hypätä heti uuteen."

Tilastokeskuksen vuoden 2014 lukujen perusteella ensimmäinen avioliitto päättyy eroon 39 prosentin todennäköisyydellä. Haastatteluja tehtyään Thorén ei ollut varma, mitä ajatella siitä.

"Onko kyse siitä, että erotaan liian helposti vai sen tiedostamisesta, ettei huonoa elämää tarvitse sietää? Nyt tuntumani on, että enemmän ensimmäisestä. Osa haastattelemistani ihmisistä pohti ääneen, että edellisen suhteen elvyttäminen olisi sittenkin ollut helpompaa kuin uusperhekuvion ylläpitäminen."

Hankausta aiheuttivat uusien kumppaneiden rooli kasvattajina ja riidat, joissa uusperhe jakautui kahteen leiriin. Yllättäen erityisesti jättäjät puhuivat riipaisevasta ikävästä, joka saattoi nousta pintaan vasta parin vuoden kuluttua erosta.

"Moni sanoi huomanneensa, että parisuhteen ongelmien määrä on alkuhuuman jälkeen vakio. Samalla kun oli saanut toivomansa rohkeamman ja ulospäin suuntautuneemman kumppanin, huomasi menettäneensä tuen vaikkapa kotitöissä."

Siksi Thorén kehottaa eroa suunnittelevia yrittämään vielä.

"Itselleni ero oli isompi, hirveämpi ja musertavampi kokemus kuin olisin koskaan kuvitellut. Jos pystyy tavoittamaan mielessäsi vaiheen, jolloin suhde perustui aidolle, puhtaalle rakkaudelle, kipinä on luultavasti mahdollista löytää."

Kun viha hälveni, jäi suru. Sen pohjakosketus oli päivä, jolloin Thorén makasi yksin kotinsa lattialla eikä tahtonut päästä ylös. Mutta hän pääsi, eikä siihen tarvittu ihmeitä: puhelu ystävän kanssa ja lupaus siitä, että Thorén saa soittaa vaikka keskellä yötä.

"Kun uusi aallonpohja tuli, itkin pitkään, että olen palannut nollapisteeseen. Nyt tiedän, että toipuminen on nouseva käyrä, mutta linja tekee pientä siksakkia. Jokainen aallonpohja on vain väliaikainen pudotus, josta nousen nopeammin kuin edellisellä kerralla."

Ajan mittaan suru on liudentunut haikeudeksi. Viimeksi se nousi mieleen ravintolassa, jossa tuntematon pariskunta söi illallista teini-ikäisten lastensa kanssa. Tuota meille ei koskaan tullutkaan, Thorén tajusi.

"Kun kerroin siitä entiselle miehelleni, hän huomautti, että ehkä haikeus tulee olemaan aina läsnä hetkittäin. Se ajatus oli helpompi hyväksyä kuin pyrkiä surusta kokonaan eroon."

Kaikkein lohdullisin oli kuitenkin ymmärrys siitä, että rakkautta entistä puolisoa kohtaan ei tarvitse kieltää.

"Rakkaus ei loppunutkaan, vaan saan tuntea sitä yhä. Se ei ole noloa, pientä tai säälittävää vaan hienoa. Voin katsoa entistä miestäni, joka sählää lasten kamppeiden kanssa, ja ajatella hellästi, että tuollainen hän on aina ollut."

Äiti oli sittenkin oikeassa.

Katso Heli Thorénin koko haastattelu tästä:

Erokirjailija Heli Thorén: Eroriidat kertovat usein heikosta itsetunnosta
Erokirjailija Heli Thorén: Eroriidat kertovat usein heikosta itsetunnosta
Kun Heli Thorénin pitkä avioliitto päättyi, hän joutui niin suunniltaan, että uhkasi viedä isältä lapset. HSTV:n Arka paikka –ohjelmassa vieraillut Thorén uskoo nyt, että eroriitojen taustalla on usein heikko itsetunto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!