Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväunet tukevat vastustuskykyä ja oppimista

Jo puolen tunnin torkut torjuvat unenpuutteesta koituvia terveyshaittoja.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Jo puolen tunnin torkut torjuvat unenpuutteesta koituvia terveyshaittoja. Pariisin René Descartes -yliopiston tänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa päiväunet auttoivat korjaamaan huonosti nukutun yön aiheuttamia hormonimuutoksia, jotka taas altistavat diabetekselle, korkealle verenpaineelle ja ylipainolle. Torkut suojasivat myös elimistön puolustusjärjestelmää.

2. Päiväunet tukevat tehokkaasti muistia ja oppimista. Saksalaisen Saarlandin yliopiston tutkimuksessa vapaaehtoiset painoivat mieleensä sanoja ja sanapareja. Sen jälkeen osa heistä sai ottaa torkut. Nukkunut ryhmä kykeni muistamaan sanapareja merkittävästi enemmän.

3. Päiväunet voivat hillitä impulsiivisuutta. Michiganin yliopiston pilottitutkimuksessa selvitettiin unien vaikutusta tunteiden säätelyyn. Koehenkilöt, jotka ottivat ensin nokoset, jaksoivat tehtävien parissa pidempään turhautumatta kuin luontovideoita katsellut vertailuryhmä.

4. Lyhyet, vain 5–15 minuutin unet piristävät välittömästi, mutta vaikutus hälvenee kolmessa tunnissa. Noin puolen tunnin unilta taas kestää hetki herätä, mutta sen jälkeen älyllinen suorituskyky paranee pidemmäksi aikaa, australialaistutkimus vuodelta 2010 kertoo. Sen mukaan säännöllisistä päiväunista on enemmän hyötyä kuin satunnaisista torkuista.

5. Lepohetki siis virkistää, mutta syvään uneen ei kannata vaipua. Ihanteellinen päiväuni koostuu ensimmäisen ja toisen vaiheen unesta, jolloin ympäristön äänet tulevat vielä läpi eikä ihminen ehkä edes koe nukahtaneensa, neuvoo Markku Partisen ja Maarit Huovisen kirja Unikoulu aikuisille. Yli tunnin uni voi jättää tokkuraisen olon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!