Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stand up -koomikko Anitta Ahonen: ”Helpompi minun on pilkata lihavia kuin laihoja”

Liikakilot, syöpä, kehitysvammainen veli ja kuolema. Anitta Ahonen, koomikkonimeltään Iso A, suoltaa mustaa huumoria itsestään, sillä on parempi nauraa kuin itkeä.

Elämä
 
Helena Hietaniemi
Koomikko Anitta Ahonen: Nauraminen tekee hyvää
Koomikko Anitta Ahonen: Nauraminen tekee hyvää
Liikakilot, syöpä, kehitysvammainen veli ja kuolema. HSTV:n Arka paikka –ohjelman vieraana on Anitta Ahonen, koomikkonimeltään Iso A, suoltaa mustaa huumoria itsestään, sillä on parempi nauraa kuin itkeä.

Anitta Ahonen on juuri tullut naurattamasta 91-vuotiasta äitiään. Vaikka ei kannattaisi, koska nauru pidentää ikää, hän sanoo.

"Olen 30 vuotta pelännyt äitini kuolemaa. Nyt olen alkanut pelätä, ettei hän kuolekaan", Ahonen, stand up -esiintyjänimeltään Iso A, heittää Sorsapuiston kioskilla Tampereella.

Ahosen mielestä komiikkaa voi tehdä mistä vain, kunhan saa ihmiset nauramaan kanssaan.

Anitta Ahonen

Kuka?

Anitta Ahonen, 51, on Juupajoella syntynyt stand up -koomikko. Asuu Tampereella. Esiintyy syntymäpäivillä, yritystapahtuimissa, pikkujouluissa, klubeilla ja festivaaleilla ympäri maata. Tehnyt komiikkaa päätoimenaan kymmenen vuotta. Opettaa kursseilla stand upia. Sinkku.

Mistä tunnetaan?

Taiteilijanimestä Iso A. Tehnyt kolme omaa sooloesitystä. Ohjelmistossa showt Saa fAnittaa sekä Puumanaisella on asiaa. Takana yhteensä yli 1 500 esiintymistä. Toimii klubiemäntänä Huurupiilo-nimisellä klubilla Tampereella. Esiintyy vakituisesti muun muassa Tampereen yo-talon Stand up Vintillä.

Mistä ei tunneta?

Piirtää ja värittää omia mandalakuvioita. Mandalat ovat ympyrän muotoon tehtyjä kuvioita, jotka kuvaavat maailmankaikkeutta. Mandalat liittyvät esimerkiksi buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen.

"Itku ja nauru ovat lähellä toisiaan. Kun oikein keljuttaa, ei voi kuin nauraa. Tosin välillä riepoo niin paljon, että itkettää."

Oma syöpädiagnoosi puolitoista vuotta sitten itketti. Ahonen lähenteli viittäkymppiä ja painoi keikkaa 190:n esiintymisen vuosivauhtia. Hän tunsi nahoissaan, että se oli liikaa. Silloin Ahonen ajatteli vakavasti, että tekee komiikkaa 50-vuotiaaksi ja katsoo sen jälkeen, lopettaako, ja mistä leipänsä sitten repii.

"Toivoin elämänmuutosta, sain syövän", hän sanoo tottuneesti.

Kohdunrungon syövän hoidot jatkuivat vielä vuosi sitten kesällä, kun Ahonen teki koemielessä comeback-keikan kotikaupunkinsa korttelikuppilassa. Esiintyjä oli edelleen haperossa kunnossa, myssy päässä.

"Huomasin, että syöpäjuttuni menevät läpi, ihmiset nauroivat. Sillä oli minulle terapeuttinen vaikutus. Se tuntui tervehdyttävältä, koska se vei ajatukset pois sairaudesta."

Ahonen halusi kovasti päästä takaisin töihin, kiivetä lavalle koomikkona. Olihan hänellä nyt uutta asiaakin: syöpä ja mitä se opetti.

"Surin tukattomuutta, vaikka olisi pitänyt olla kiitollinen, että säilyin hengissä."

Vanhan tukan tilalle kasvoivat tuuheat luonnonkiharat, joita hän sanoo syöpäkiharoikseen. Kiharoitten lisäksi syövästä muistuttavat lymfasukat, joita jalkaan kiskoessa syöksee hiki. Saa niistäkin naurua revittyä.

Näistä en luovu

Tampereen Tammela
"Rakastan Tamperetta jo neljättäkymmenettä vuotta, erityisesti Tammelantoria, Osmonpuistoa ja Tammelan ihmisiä. Tammela on paras paikka asua."

Meditatiivinen kävely
"Kävelyreittini kulkee Litukan siirtolapuutarhan ja syreenipuiston ohitse. Puistolenkillä mieli lepää, pää työstää juttuja ja silmät ihailevat luontoa."

Elämänasenne
"Elämänasenteeni sisältää huumorin eri värit, erityisesti musta huumori kukkii. Huumorin pidän loppuun saakka."

Kun vohveli mansikkahillolla on syöty Sorsapuiston kioskilla, Ahonen levittää kynät, puikot ja pensselit eteensä pöydälle ja ryhtyy meikkaamaan. Illan klubiemännyys odottaa.

Koomikon uransa alusta saakka Ahonen on veistellyt huumoria ulkonäöstään, lähinnä koostaan. Kun hän heittää herjaa läskeistään, yleisö tyrskii ja hohottaa.

"Katsoin peilistä, olenko pamahtanut läskiksi", Iso A sanoo lavalla.

"Sitten tajusin biologisen faktan: ihminen on yli 70-prosenttisesti vettä. Itse asiassa olen vain iso aalto. Sellainen tsunami."

Kaikki koomikot eivät tee huumoria itsestään, mutta Ahosen mielestä parasta komiikkaa syntyy siitä, mihin hänellä on henkilökohtainen suhde.

"Helpompi minun on pilkata lihavia kuin laihoja. Jos en jollakin lailla kertoisi lavalla, että olen lihava, yleisö voisi luulla, etten ole itse huomannut olevani lihava. Koomikon on hyvä esittää ja sanallistaa se, mikä on kaikkein ilmeisintä."

Koomikko nauraa itselleen ennen kuin muut nauravat hänelle. Hän ottaa yleisön nauramaan kanssaan.

"Ainakin kuvittelen, että yleisö nauraa kanssani eikä minulle."

Rami Marjamäki
Anitta Ahonen on huomannut, ettei stand up -koomikon työtä mielletä ammatiksi. Pieni joukko se onkin, joka itsensä elättää naurattamalla, alle 40. Heistä naisia on vain muutama.
Anitta Ahonen on huomannut, ettei stand up -koomikon työtä mielletä ammatiksi. Pieni joukko se onkin, joka itsensä elättää naurattamalla, alle 40. Heistä naisia on vain muutama.

Itselleen nauramisen lisäksi Ahonen pyrkii komiikallaan rikkomaan stereotyyppisiä näkemyksiä lihavista ihmisistä. Kuten: Lihavat on leppoisia, ne ei haudo kepposia. Lihava on yhtä kuin laiska, passiivinen, mukavuudenhaluinen, tyhmä, heikkotahtoinen eikä hänellä ole oikeutta seksiin.

"Kyseenalaistan noita käsityksiä esimerkiksi puhumalla seksistä ja kehottamalla muitakin perehtymään asiaan."

Samalla Iso A pilkkaa kovin ulkonäkökeskeiseksi mennyttä ajatteluamme. Sitä, miten tiettyyn kokoon ja ulkonäköön liitetään tietynlaisia ominaisuuksia. Hänen mielestään meillä kaikilla on tarve lokeroida ihmisiä ja ajatella heidän olevan tietynlaisia sen perusteella, miltä he näyttävät ja mitä olemme päättäneet heistä ajatella.

Naurattajana Iso A haluaa olla aktiivinen anarkisti, joka rikkoo rajoja. "Olen lihava keski-ikäinen nainen ja koomikko, mikä ei ole normi."

Ahoselle on tultu sanomaan, että hän pilkkaa liikaa itseään ulkonäköönsä liittyvissä asioissa. Sellaisesta palautteesta hän ajattelee, ettei ole onnistunut pilkkaamaan itseään tarpeeksi hyvin, koska katsojassa on syntynyt myötähäpeäreaktio.

"Kun jutut ovat tarpeeksi hyviä, ne naurattavat kyllä. Kuulija voi itsekseen miettiä, mille hän nauraa: lihavalle ihmiselle vai lihavan ihmisen ympäristöstään tekemälle havainnolle."

Anitta Ahonen imi itselleen nauramisen kyvyn äidinmaidossa Juupajoella. Äidille nauru ja huumori olivat selviytymiskeinoja, kun työ oli raskasta, rahaa liian vähän ja mies renttuili tai istui linnassa.

Äiti elätti kolmea lastaan kenkätehtaan työläisen palkalla. Sisko oli Anittaa yhdeksän vuotta ja veli 13 vuotta vanhempi.

Lavalla Iso A kertoo lapsuutensa olleen niin köyhä, ettei ollut varaa isään: "Me kuljettiin sisarusten kanssa kylänraitilla ja kysyttiin vastaantulevilta miehiltä, että ooksää meidän isä. Jos joku vastasi myöntävästi, me ilmiannettiin se sossuille, niin saatiin isä viikoksi kotiin."

Sisarusten mielestä Anitta oli lellivauva, koska he olivat joutuneet kärsimään enemmän. Pikkusisko ei ollut vielä syntynytkään, kun päiväkodin tädit veivät veljen ja siskon ikkunaan katsomaan, kun isä kaatuili humalassa kylän raitilla: katsokaa isäänne.

Ahosen perhe asui työväentalon yläkerrassa. Alakerrassa toimi kansalaisopisto, jonka näytelmäkerhossa Ahonen kirjoitti näytelmiä ja näytteli. Myöhemmin Teatterikorkeakoulun ovet eivät avautuneet, ja Ahonen aloitti opiskelut yleisen kirjallisuustieteen draamalinjalla Tampereen yliopistossa ja näytteli harrastajateatterissa.

Opinnot jäivät, kun hän meni puhelinosuuskuntaan numerotiedusteluun töihin. Ahonen lähti pois projektipäällikkönä kahdeksantoista vuotta myöhemmin, vuonna 2005. "Lähdin pelleksi, koska työelämä oli niin raakaa. Työ meni alta."

Siinä vaiheessa hän oli keikkailut jo vuosia työnsä ohessa, käynyt Teatterikorkeakoulun stand up -kurssin sekä osallistunut kilpailuihin.

"Olin naisten sarjan paras vuoden 2003 stand up-koomikkotulokaskilpailuissa. Olin kilpailujen ainoa nainen. Voitin kopan siideriä ja pyyhkeen."

Oman äidin on ollut vaikea suhtautua tyttärensä koomikon työhön. Aluksi äiti pelkäsi tyttärensä häpäisevän itsensä julkisesti. Sittemmin äiti on lukenut mielellään lehtijuttuja Anittasta, vaikka välillä ilmoittaakin olevansa jo kyllästynyt nihin.

Ahosen mukaan juuri häpeä on stand upissa olennaista: mokat, fiaskot, nolot tilanteet ja epäonnistumiset ovat koomikon peruskauraa. Häpeästä pääsee, kun omalle mokalle nauraa. Jos nauruja ei tulekaan, hyvä koomikko tekee epäonnistumisen häpeästään numeron.

"Jos epäonnistuu lavalla, se ei tarkoita sitä, että olisi epäonnistunut ihmisenä. Ei kannata viillellä ranteita, vaan rakentaa uutta käsikirjoitusta."

Naurututkimusten mukaan miesten jutuille nauretaan herkemmin kuin naisten – miehet naurattavat, naiset nauravat. Mieskoomikon oletetaan osaavan, mutta naiskoomikon pitää todistaa, että hän osaa.

Ahosen mukaan tällaiset ääneen lausumattomat arvojärjestykset vaikuttavat naiskoomikoiden palkkioihin ja keikkamyyntiin: naisen pitää olla hiukan parempi kuin mies päästäkseen illan pääesiintyjäksi. Iso A haluaa esiintymisestään saman palkan kuin miehetkin. "Jos ei käy, otan kympin kilolta, jolloin keikan lasku on toista tuhatta euroa."

Kokemus syövästä on muuttanut Ahosen nykyisten keikkojen sisältöä. Vaikka tärkeintä koomikolle on saada ihmiset nauramaan, ei haittaa, vaikka asiassa olisi vakavakin sanoma.

"Olen ruvennut puhumaan kuolemasta. Ehkä vitseihin on tullut syvyyttä."

Kuoleman kiertoilmaisut – vaihtoi hiippakuntaa, lähti ilmavoimiin – ovat koomikolle herkullisia ilmauksia, joista kehitellä juttua.

Jatkossa Ahonen aikoo kirjoittaa enemmän stand upia kehitysvammaisesta veljestään, joka on jo iäkäs mies ja asuu äidin kanssa kotona. "Siellä aikapommi tikittää. Voin puhua kehareista lavalla, koska minulla on kehariveli. Tarkoitus ei ole nauraa kehitysvammaisille, vaan tuoda kehitysvammaisten ihmisten maailmaa esille."

Jos yleisö nauraa, Iso A on onnistunut.

Koomikko Anitta Ahonen: ”Helpompi minun on pilkata lihavia kuin laihoja”
Koomikko Anitta Ahonen: ”Helpompi minun on pilkata lihavia kuin laihoja”
Liikakilot, syöpä, kehitysvammainen veli ja kuolema. HSTV:n Arka paikka –ohjelman vieraana on Anitta Ahonen, koomikkonimeltään Iso A, suoltaa mustaa huumoria itsestään, sillä on parempi nauraa kuin itkeä.

Stand up -koomikko Iso A nauraa itselleen ennen kuin muut nauravat hänelle
Stand up -koomikko Iso A nauraa itselleen en­nen kuin muut nauravat hänelle
Stand up -koomikko Anitta Ahonen, esiintyjänimeltään Iso A, haluaa olla aktiivinen anarkisti, joka rikkoo rajoja. Show'ssaan Tampereen YO-talolla hän vitsailee niin itsestään kuin yleisöstäänkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!