Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholisti ja konkurssin tehnyt kertovat: Näin pääsin eroon syyllisyydestä

Sannan alkoholismi tuhosi ihmissuhteita. Risto teki konkurssin, joka vaikutti lainan taanneisiin läheisiin. Heitä molempia syyllisyys sekä ahdisti että vei eteenpäin. Miten hyvä ja huono syyllisyys eroavat?

Elämä
 
Juha Riihimäki
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

'Tiedätkö kuinka monta yötä olen valvonut sänkysi vieressä vahtimassa, ettet tukehdu omaan oksennukseesi?"

Minnesota-päihdehoidon aloittanut Sanna oli kuullut paljon järkyttävää, mutta ei näin järkyttävää. Puhuja oli hänen oma 14-vuotias tyttärensä.

Sanna oli omistautunut juomiselle useiden vuosien ajan. Nuorempana se oli tuntunut hyvälle, mutta ei enää moneen vuoteen. Viinan mukana olivat menneet ihmissuhteet, luottotiedot ja työkavereiden luottamus. Lopulta työpaikalla annettiin kaksi vaihtoehtoa: hoitoon meneminen tai irtisanominen.

Sanna valitsi Minnesota-hoidon, jonka malli on tuotu Yhdysvalloista. Se näkee alkoholismin sairautena, josta ihmistä ei saa syyllistää. Hoito alkaa 28 päivän perusjaksolla, jonka tärkein elementti on perhepäivät.

Perhepäivinä Minnesota-hoidossa puheenvuoro on läheisillä. He saavat kertoa keskeytyksettä, miltä alkoholistin käytös on heistä tuntunut. Sanna poti valtavaa syyllisyyttä siitä, että oli varastanut tyttärensä elämän omalla käytöksellään.

Mistä me opimme syyllisyyden, ja onko sen tunteminen hyödyllistä vai yhtä turhaa kuin kaatuneen maidon perään itkeminen? Miksi me jäämme niin helposti kiinni lamauttavan kielteisiin tunteisiin?

Viime vuosien psykologinen tutkimus korostaa syyllisyyden tunteen tärkeyttä, kertoo psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen. Sen perustana on ihmisen hoivan ja liittymisen tarve.

"Sopivat rajat ja lämmin kasvatus, joka kannustaa lasta tekemään positiivisia asioita ja ymmärtämään niiden merkityksen, kasvattaa empatiaa. Sellainen ruokkii hyvää syyllisyyttä. Uusimpien tutkimusten mukaan se yhdistyy vähäisempään masennukseen, ja hyvää syyllisyyttä kokevat ihmiset ovat myös empaattisempia ja rehellisempiä. Ne jotka menettävät tämän, ovat vaarallisia", Ojanen sanoo.

Lapsi oppii syyllisyyden vanhemmiltaan 3–5-vuoden iässä, ja sillä on tärkeä sosiaalinen merkitys. Syyllisyyden tunne auttaa ennakoimaan ja välttämään kielteisiä tunteita synnyttäviä tekoja. Jos epäonnistuu, voi aina tehdä korjaavan teon ja pyytää anteeksi.

"Ankara ja kieltoja täynnä oleva kasvatus taas näyttäisi ruokkivan häpeää, joka on kokonaisvaltainen, persoonallisuuteen liittyvä asia. Silloin ihminen ymmärtää itsensä pahaksi, koska on tehnyt jotain väärin. Sitä ei voi korjata tai pyytää anteeksi", Ojanen sanoo.

Syyllisyyteen ei kuulu huonommuuden tunne. Silloin kyse on häpeästä, joka estää oman elämän elämisen.

Läheisiltään Sanna sai yllätyksekseen kuulla myös lämmintä ja positiivista palautetta. Sen puolen hän oli unohtanut juomisen mukanaan tuoman häpeän takia – etenkin krapulassa. Nyt hän ymmärsi olevansa alkoholisti, siis sairas. Häpeässä vellominen piti kääntää terveeksi syyllisyydeksi, Sanna sanoo.

"Siitä alkoi minun paraneminen. Ymmärsin, että minussa on paljon hyvää, vaikka oma pää väittikin muuta. Mietin tulevaisuutta ja sitä, miten tytär saa elämänsä kuntoon."

Syyllisyys vie eteenpäin. Selvänä Sanna sai elämälleen uuden perspektiivin ja aikaa miettiä asioita, joita piti korjata. Hän ymmärsi käytöksen olevan aina valinta. Häpeän alla ihminen on päinvastoin passiivinen, eikä edes yritä. Prosessi ei kuitenkaan ollut helppo.

"Sielunsa kuntoon saaminen otti aikansa. En esimerkiksi uskaltanut avata suutani työpaikan palavereissa raitistumisenkaan jälkeen. Mietin, olenko tarpeeksi hyvä sanomaan mitään, tällainen vanha juoppo."

Itsensä mitätöintiä kesti noin vuoden. Vähitellen Sanna ymmärsi, että voi ottaa vastaan kauniita sanoja ja ansaitsee kiitoksen, kun on tehnyt jotain hyvää.

Vuosi 1991 lähestyi loppuaan ja valokuva-alan yrittäjä Risto seurasi huolestuneena Suomen taloustilannetta. Torstaina 14. marraskuuta silloinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen löi aamutelevisiossa vetoa tuhannesta markasta, ettei Suomi devalvoi.

Iltauutisten pääaihe oli devalvointipäätös. Se oli järkytys. Vuotta myöhemmin markka päästettiin kellumaan, ja se upotti Riston.

"Yritykseni oli menestynyt ja lisätilan tarpeessa olin ostanut 740 000 markan liiketilan. Yhtäkkiä velkaa olikin miljoona, ja pahimmillaan melkein 1,5 miljoonaa. En pystynyt huolehtimaan edes koroista."

Risto sitkutteli pari vuotta, kunnes alkuvuodesta 1994 valokuvaliikkeen ovi suljettiin viimeisen kerran. Mukana oli ainoa jäljelle jäänyt työntekijä. Loppuajan hän oli tehnyt töitä ilman palkkaa.

Risto tunsi syyllisyyttä. Miksei hän ollut nähnyt tätä? Hän vei leivän työntekijöiltään, mutta se oli vielä pientä: paisunutta velkaa oli takaamassa sekä Riston oma että vaimon isä ja neljä parasta kaveria. Nukkuminen kävi liki mahdottomaksi.

Jos ihmisellä on taipumus syyllisyyteen, omatunto on julma tyranni, psykoanalyytikko Esa Roos sanoo. Syyllisyyden taustalla on minä-ihanteen ja omantunnon välinen sisäinen ristiriita. Ihminen murtuu, kun ei pysty täyttämään itselleen asettamaansa mittaa.

"Japanissa konkurssin tehnyt voi hypätä ikkunasta, mutta kyllä meillä Suomessakin on vahva häpeäkulttuuri. Usein voimakkaassa häpeässä on kyse siitä, että se laukaisee aiempia ja padottuja syyllisyydentunteita", Roos sanoo.

Taustalla voi olla omia vihamielisiä mutta visusti torjuttuja tunteita omia vanhempia kohtaan. Silloin omatunto voi kehittyä liian ankaraksi, eikä normaali syyllisyys riitä. Kyse on Roosin mukaan niin primitiivisestä jutusta, ettei järki ja tahto toimi.

"Syyllisyyteen voi jäädä koukkuun, ja se voi näkyä liioiteltuna hyväntahtoisuutena tai yliystävällisyytenä. Toiset taas ottavat passiivisen ja alistuvan roolin. Sitten on myös ne, jotka eivät tunnusta syyllisyyttä, vaan löytävät vian kaikista muista."

Konkurssin yhteydessä Riston mielessä velloi lukuisia vaihtoehtoja.

Alkuun hän mietti vaimonsa kanssa muuttamista toiselle puolelle Suomea, koska tuttujen ja puolituttujen näkeminen hävetti, kavereista puhumattakaan. Yhteisiä jouluja ja synttäreitä ei enää paljon vietetty.

"Yksi takaajista oli vaimon työkaveri. Se oli hirveä tilanne. Vaimo sanoi, ettei voi mennä enää töihin, koska ei kehtaa katsoa ketään silmiin. Syyllisyys toisten elämän pilaamisesta oli niin suuri", Risto kertoo.

Kun pahin myrsky asettui, he päättivät jäädä – ja tehdä kaikkensa pelastaakseen takaajat.

Molempien vanhemmat lähtivät mukaan taisteluun, jossa vaadittiin vuosien sitkeyttä ja hyvä velkaneuvoja. Velkajärjestely ja kaurapuuron syöminen kestivät vielä kauemmin.

Riston mielestä se kannatti.

"Purin ahdistukseni keskittymällä hoitamaan vain velkaasioita. Se oli minun tapani suojautua ahdistukselta ja syyllisyydeltä, ja se oli myös viesti muille, että yritän tehdä kaikkeni."

Tämän rinnalla musiikkiharrastus ja laulujen tekeminen toimi Ristolle välineenä purkaa tunteitaan.

Syyllisyys voi olla järjetöntä ja ylimitoitettua. Ihminen ottaa harteilleen senkin mihin ei voinut vaikuttaa. Riston tapaan moni muukaan ei arvannut, mitä markalle kävisi, tai että hyvänä sijoituksena ostettu liiketila hukuttaisi yrittäjän.

"Halu kontrolloida omaa elämää on myönteinen piirre, mutta se voi viedä harhaa. Selittämättömät asiat ovat ihmiselle niin tuskallisia, että välttääkseen tuon tuskan hän on valmis tekemään itsestään syyllisen", Markku Ojanen sanoo.

Ihminen kysyy itseltään, miksi teki niin kuin teki. Hädän hetkellä harva ajattelee selkeästi. Oman vastuullisuuden ylikorostaminen voi Ojasen mukaan olla vaarallista.

Vastuun ylikorostamisen lisäksi ihminen vertaa itseään muihin. Risto näki monien yrittäjäkollegoiden menevän nurin. Perässä seurasivat usein alkoholi ja avioerot, ja joskus kuolema.

Riston mukaan hänen oma syyllisyytensä olisi voinut ollut vieläkin ankarampi, jos vain hänen yrityksensä olisi kaatunut. Kun koko Suomi kompuroi talousvaikeuksissa ja vajosi syvään lamaan, Risto ei ollut yksin. Tragedia on aina tragedia, mutta pahinta se on silloin, jos se osuu vain omalle kohdalle.

Miten vääränlaisen syyllisyyden voi tunnistaa, ja miten sitä vastaan voi taistella? Häpeää tutkineen filosofian tohtori Ben Malisen mukaan pahinta on se, jos unohtaa oman elämänsä ja alkaa hävetä kaikkea ja kaikkia ympärillään. Silloin syyllisyys on mennyt liian pitkälle.

"Tällainen ihminen pelkää jo valmiiksi muiden puolesta ja alkaa kantaa heidän ongelmiaan. Usein hän hakeutuu lähelle sellaisia, jotka ovat aina vaikeuksissa, joten hävettävää riittää", Malinen sanoo.

Tai sitten ihminen elää kriisistä kriisiin, jotta toiset voisivat lohduttaa. Toistuvilla ihmissuhdeongelmilla ja oman heikkouden korostamisella saatu sääli ei Malisen mukaan ole aitoa ystävyyttä. Ihmisen pitää herätä käsittelemään ongelmiaan.

Läheisten rehelliset puheenvuorot avasivat Sannan silmät, mutta oma rehellisyys pelasti hänet. Sanna tunnusti, että hänellä oli ongelma, johon hän tarvitsi apua. "Tänä päivänä en koe enää syyllisyyttä. Tiedän, mistä kaikki johtui. Ja tiedän, että kaikesta voi selviytyä, jos vain uskaltaa tutustua itseensä ja ottaa apua vastaan", Sanna sanoo.

Ojasen mukaan tunnustaminen vapauttaa ihmisen muiden syyttelystä ja mahdollistaa asioiden korjaamisen. Silloin syyllisyyttä poteva ihminen palautuu normaaliksi. Avoimuudesta seuraa usein myönteistä palautetta.

Avoimuus auttoi Ristoakin. Pari vuotta hän häpeili, mutta päätti lopulta kertoa konkurssistaan avoimesti. Sen jälkeen kaverit sanoivat, että hän muuttui paljon virkeämmän näköiseksi.

"Ainakin puhuminen helpotti ihan suunnattomasti."

 

Sannan ja Riston nimet on muutettu.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!