Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi vieraassa perheessä teki muukalaisista lähimmäisiä

Vieraassa kodissa asuminen muuttaa ihmistä pysyvästi. Kokemus lieventää pelkoa eri kulttuureihin tai tapoihin kasvaneita ihmisiä kohtaan.

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kun kesällä lehdissä esiteltiin Nordean uutta johtajaa Casper von Koskullia, Facebook-ystäväpiiri antoi miehestä pian lisää tietoa: kouluvuoden 1977–78 hän oli viettänyt AFS-stipendiaattina Yhdysvalloissa.

Kellastuneen valokuvan kopiossa kiharatukkainen poika hymyilee Long Islandilla, missä kansainvälisiä vaihto-oppilaita perehdytettiin amerikkalaisuuteen, ennen eripituisia bussimatkoja isäntäperheiden luo.

Itse olin ollut samassa paikassa vuotta aiemmin. Minut bussi vei Wisconsinin Milwaukeehen, joka tunnetaan polkasta ja panimoista ja saa elokuvissa yleensä toimia Yhdysvaltojen vastineena suomalaisperinteen Hölmölälle.

Asuin syvästi uskovaisessa perheessä ja kävin luterilaista oppikoulua. Vuosi muovasi minua ehkä enemmän kuin mikään muu yksittäinen kokemus elämässäni.

Sillä eihän Milwaukee tosiasiassa mikään tuppukylä ollut, päinvastoin. Se oli miljoonakaupunki, jossa oli eurooppalaisten siirtolaisten historiaa, yliopistoja ja kulttuuria.

Ja vaikka olisin viettänyt vuoden maallakin, olisin oppinut joka tapauksessa valtavasti. Esimerkiksi eriväristen ihmisten kohtaamista ei voi Yhdysvalloissa välttää, ei liioin ristiriitoja rotujen välillä. Sekin avarsi.

Uskon myös kouluttaneeni isäntäperhettä, jolle suomalainen teinityttö 1970-luvun rock- ja vasemmistoihanteineen oli aika outo vieras. Puhuimme paljon perinteistä, politiikasta ja moraalista. Oli myös kiistoja, mutta ei vakavia.

Ehkä pääsin poikkeuksellisen suvaitsevaiseen kotiin. Vielä tärkeämpää kokemuksen onnistumisessa oli kuitenkin se yksinkertainen seikka, että asuimme vuoden yhdessä.

Olimme ikään kuin tehneet sopimuksen siitä, että sopeudumme – perheen vanhemmat omalla tavallaan, minä ja minusta varsin erilaisen sisaren saanut tytär omallamme.

Ennen kaikkea kieltäydyimme (tiedostaen tai alitajuisesti) ajattelemasta toisistamme lähtökohtaisesti pahaa.

Väitän, että vieraassa kodissa asuminen muuttaa ihmistä pysyvästi. Filosofisesti voi sanoa, että kokemus lieventää pelkoa eri kulttuureihin tai tapoihin kasvaneita ihmisiä kohtaan.

Arkisemmin voi todeta, että aamupalapöydässä tai vessavuoroja jonotettaessa ei kohta enää ole muukalaisia. On vain aikuisia ja lapsia, sisaruksia ja lähimmäisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!