Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

4 syytä iloita kesän loppumisesta – kaunis sää heikentää muistia

Ilmojen viiletessä on hyvä tehdä vaativaa ajatustyötä. Lisäksi paluu arkirutiineihin ja harrastuksiin lisää onnellisuutta.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Ilmojen viiletessä on hyvä tehdä vaativaa ajatustyötä. Lämpimässä ja kosteassa on vaikeampi keskittyä ja ajatella kriittisesti. Ylipäätään kaunis keli saattaa syödä työtehoa, kertoo Harvard Business Schoolin tutkimus. Muutaman vuoden takainen australialaistutkimus taas osoittaa sään vaikuttavan myös muistiin. Ostoskeskuksesta poimitut satunnaiset shoppailijat suoriutuivat esineiden tunnistamista mittaavista testeistä paremmin pilvisinä päivinä kuin auringonpaisteessa.

2. Moni lataa kesään ja lomaan suuria toiveita. Kuitenkin tutkimusten mukaan ihmisen yleiseen onnellisuuteen vaikuttavat enemmän päivittäiset ilonaiheet kuin isot, odotetut tapaukset. Ihmisillä on taipumus etukäteen yliarvioida huippuhetkien teho – samoin se, miten onnettomaksi ikävät asiat tekevät. Odotusten ohella sekin vaikuttaa mielihyvän kokemiseen, mihin lähtötasoon kokemuksia verrataan. Harmaan arjen keskellä jokainen kuulas, kaunis syyspäivä on erityistä bonusta.

3. Syksy on harrastusten aloittamisen aikaa. Vapaa-ajan harrastukset taas ovat parasta lääkettä arjen paineisiin: ne kohottavat mielialaa, torjuvat tylsyyttä, vähentävät stressiä ja laskevat sydämen sykettä, kertoo Annals of Behavioral Medicine -lehdessä tänä vuonna julkaistu tutkimus. Tulokset eivät koskeneet vain ennestäänkin terveellisiksi tiedettyjä liikuntaa ja sosiaalista toimintaa, vaan hyvinvointia edistää mikä tahansa itselle mieluinen puuha.

4. Kesällä tulee usein valvottua ja nukuttua pitkään sekä syötyä miten sattuu. Paluu arkirutiineihin on hyväksi terveydelle. Tasainen elämänrytmi ja säännölliset aamuheräämiset parantavat huomattavasti unen laatua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!