Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isien ja tyttärien yhteiset lempiharrastukset: Ammunta, letitys, keikoilla käynti ja steppaus

Lotta Kärnä innostui urheiluammunnasta isänsä jalanjäljissä. Vaikka ammuntakisa ei menisi nappiin, isä ja tytär lähtevät aina lopuksi jäätelölle. HS esittelee neljä isien ja tyttärien yhteistä lempiharrastusta.

Elämä
 
Matti Airola näyttää, miten neliosainen puoliranskalainen letti syntyy
Matti Airola näyttää, miten neliosainen puoliranskalainen letti syntyy
Raumalainen perheenisä Matti Airola innostui tyttäriensä hiusten letittämisestä kaksi vuotta sitten. Hän päätti opetella letittämisen salat Youtube-videoiden avulla. Nyt Airola on julkaissut kirjan letittämisestä ja hänen Instagram-tiliään seuraa 12 000 ihmistä. Katso videolta, miten tehdään neliosainen puoliranskalainen letti, joka kiertää päätä jättäen hiusten latvat auki. Toimittaja: Hanna Kärppä, kuvaus: Jussi Partanen

HS esittelee neljä isien ja tyttärien yhteistä lempiharrastusta.

Lauri Rotko
”Kun harrastaa yhdessä, tulee puhua enemmän muistakin asioita. Lotta voi kertoa minulle asioita, joista puhuttaisiin normaalisti äidille – esimerkiksi kysellä neuvoa kaverisuhteisiin”, Tatu Kärnä kertoo.
”Kun harrastaa yhdessä, tulee puhua enemmän muistakin asioita. Lotta voi kertoa minulle asioita, joista puhuttaisiin normaalisti äidille – esimerkiksi kysellä neuvoa kaverisuhteisiin”, Tatu Kärnä kertoo.

Ammunta vaatii tarkkuutta ja rauhallisuutta

Kolme vuotta sitten janakkalalainen Lotta Kärnä, 11, pääsi ensimmäistä kertaa näkemään, miten hirviä metsästetään. Ampumista harrastava Tatu Kärnä vei tyttärensä seuraamaan hirvikoirien koulutusta.

Kului vuosi, ja Lotta Kärnä huomasi lehdessä ilmoituksen Hämeenlinnassa järjestettävästä nuorten urheiluammuntakurssista. Sille tielle tytär jäi. Isä ja tuolloin yhdeksänvuotias tytär kävivät yhdessä puoli vuotta kestäneen urheiluammuntakurssin, jolla opeteltiin ampumisen perusteet ja turvallinen aseen käyttö.

Urheiluammunta vaatii paitsi terävää näköä myös mielenhallintaa ja rauhallisuutta. Kahviossa voi naureskella ja vaihtaa kuulumisia, mutta ampumaradalla keskitytään itse suoritukseen.

"Tämä on kiva harrastus, koska ampuminen vaatii tarkkuutta ja keskittymistä", Lotta Kärnä sanoo.

Kesäisin isä ja tytär käyvät ulkoradalla ampumassa pienoiskiväärillä, kun taas talvella ammutaan ilmakiväärillä sisäradalla. Kun isä lomailee, radalla käydään joka toinen päivä.

Lotta Kärnällä on selkeä tavoite: hän haluaa saavuttaa kultamitalin junioreiden Suomen mestaruuskisoissa. Tänä vuonna Kärnä sijoittui neljännelle sijalle poikavoittoisessa lajissa, mutta ensi vuonna hän haluaa parantaa sijoitustaan. Tytöt ja pojat kisaavat neljätoistavuotiaaksi asti samoissa sarjoissa, sen jälkeen heidät jaetaan omiin ryhmiinsä.

Harjoituksissa käytettäviin aseisiin ladataan oikeat panokset. Tatu Kärnä pitää kuitenkin urheiluammuntaa turvallisena lajina. Lapset harrastavat aikuisten ja ammattilaisten valvonnassa.

Isä toivoisi ammuntaharrastuksen antavan tyttärelleen onnistumisen tunteita ja rohkeutta kokeilla uutta.

"Isä sanoo aina, että tee parhaasi: ei haittaa, jos joskus meneekin huonommin", Lotta Kärnä kertoo.

"Lapselle syntyy paineita, jos menee lupailemaan palkintoja tietynlaisista suorituksista ennen kisoja. Menivät kisat hyvin tai eivät, sen jälkeen lähdetään yhdessä jäätelölle", Tatu Kärnä sanoo.

  

Milka Alanen
Tuuli Salmiaitan Kaarlo-poika on Matti Salmisen lapsenlapsi.
Tuuli Salmiaitan Kaarlo-poika on Matti Salmisen lapsenlapsi.

Musiikkia kuunnellessa ei tarvita sanoja

Pori Jazz, vuosi 1996. Islantilainen laulaja-lauluntekijä Björk esiintyy Kirjurinluodossa sateisessa ja koleassa säässä. Isä nostaa 10-vuotiaan tyttärensä harteilleen, jotta tämä näkisi keikan paremmin.

Nyt sama isä, Matti Salminen, nostaa tyttärensä Tuuli Salmiaitan yksivuotiaan Kaarlo -pojan harteilleen Tavastian edustalla.

Juuri Björkin keikan Salmiaitta muistaa ensimmäisenä yhteisenä isä-tytär-tapahtumana – ja sen jälkeen yhteisiä keikkoja on mahtunut kymmenittäin lähes kolmeenkymmeneen vuoteen.

Kun Salmiaitta oli teini-ikäinen, hänen kaverinsa toisinaan ihmettelivät, miten tämä jaksoi käydä keikoilla yhdessä isänsä kanssa.

"Nyt kaverit saattavat vauhkota siitä, miten siisti faija on: että se on opettanut Tuulille kaikki bändit", Salmiaitta sanoo ja nauraa.

"Tuuli on ollut pienestä pitäen erittäin ennakkoluuloton musiikin suhteen", Matti Salminen kertoo.

Salminen itse innostui keikoilla käymisestä vuonna 1974, kun hän kävi Helsingin Kulttuuritalolla kuuntelemassa Frank Zappaa. Tytär muistaa, että lapsuudenkodissa soi aina musiikki.

"Jos musiikki on hyvää, ei ole väliä, onko se räppiä, punkia vai klassista", Salmiaitta sanoo.

Isän ja tyttären yhteinen intohimon kohde ovat etenkin 70-luvun New Yorkin punk-skenen vaikuttajat, kuten Patti Smith, New York Dolls ja Television. Salmiaitta on puolestaan esitellyt isälleen esimerkiksi suomalaisen Pintandwefall-yhtyeen.

Aiemmin isä ja tytär saattoivat käydä yli kymmenellä keikalla vuodessa. Salmiaitan äitiysloma on hieman hidastanut tahtia. Toisinaan yhteiset keikat vievät ulkomaille asti. Parivaljakko on matkannut useita kertoja Puolaan, jonne saapuvat monet sellaiset bändit, joiden kiertue ei yllä Suomeen asti.

"Nautimme isän kanssa samanlaisista asioista. Meidän on helppo olla tyytyväisiä yhdessä, eikä meidän tarvitse puhua koko ajan", Salmiaitta sanoo.

  

Ville Männikkö
Mika ja Wiivi Lindström nauttivat molemmat esiintymisestä.
Mika ja Wiivi Lindström nauttivat molemmat esiintymisestä.

Steppausta yhdessä ja erikseen

Kun Wiivi Lindström, 13, kuuli siirtyvänsä isänsä Mika Lindströmin kanssa samaan steppitanssiryhmään, hän huokaisi mielessään. Voi hitsi, mitähän tästä tulee?

Isä oli harrastanut itse 13-vuotiaana jonkin aikaa steppausta, mutta harrastus oli jäänyt. Vuoden 2012 syksyllä isä ja tytär päättivät lähteä yhdessä harrastamaan steppausta, mutta aluksi he olivat eri ryhmissä.

"Tanssimisessa hauskinta ovat esiintymiset. Esityksissä pääsee paitsi tanssimaan, myös näyttelemään roolia ja pukeutumaan", Wiivi Lindström sanoo.

Juuri esiintyminen ja itsensä likoon pistäminen on sekä isän että tyttären yhteinen intohimo. Visuaalisuus on ollut aina Mika Lindströmille tärkeää: tytär saattaa monesti kysyä häneltä neuvoja pukeutumiseen.

"Olen aina halunnut, että meille löytyisi yhteinen harrastus, joka pitää meidät läheisinä", Mika Lindström sanoo.

"Olemme molemmat ulospäin suuntautuneita, ja meillä on hyvä rytmitaju."

Stepissä on tuhansia askeleita. Siksi ideana ei ole oppia kaikkia, vaan valita niistä itselleen sopivimmat ja oppia käyttämään askeleita luontevasti. Vähitellen voi laajentaa osaamistaan uusiin askelkuvioihin.

"Kyllä me treenataan molemmat tosi kovasti. Treenien jälkeen yleensä aina kannustamme toisiamme sanomalla, että hyvin meni sullakin", Wiivi Lindström kertoo.

Koska Lindströmit asuvat lähellä tanssikoulua, isä ja tytär kävelevät yhdessä harjoituksiin ja niistä kotiin. Kävelymatkoilla jutellaan lävitse steppausjutut ja päivän asiat.

Ensimmäinen yhteinen tanssiesitys saattaa odottaa aivan kulman takana. Mika Lindström täytti juuri viisikymmentä, ja tarkoituksena olisi järjestää juhlat, jossa parivaljakko pääsee esittelemään taitojaan.

"Sitten kun menet naimisiin, pistetään pystyyn parit steppiesitykset – silloin ollaan varmaan molemmat jo aika guruja!" isä sanoo tyttärelleen.

  

Jussi Partanen
Matti Airola letittää joku aamu Maisa ja Kerttu Airolan hiukset.
Matti Airola letittää joku aamu Maisa ja Kerttu Airolan hiukset.

Letittäessä on helpompaa kuunnella toista

Perinteinen aamu lapsiperheessä: isä Matti Airola napsauttaa raumalaiskodissa kahvinkeittimen päälle samalla, kun äiti Miia Airola valmistelee Maisalle, 7, ja Kertulle, 4, aamiaisen sekä valitsee vaatteet kouluun. Sitten seuraa hiusten harjaus – mutta tämän aamutoimen hoitaa aina äidin sijaan isä.

"Kaikki alkoi pari vuotta sitten, kun Maisa kyseli jatkuvasti, voisiko kaveri tulla kylään tekemään hänelle ranskanletin. Kyllähän siinä alkoi isän sydäntä särkeä, kun jouduin jatkuvasti sanomaan, ettei se aivan päivittäin onnistu", Airola sanoo.

Eräänä iltana tyttöjen mentyä nukkumaan Airola klikkasi itsensä Youtubeen ja katseli kymmenittäin videoita, joilla opetettiin ranskalaisen letin tekemistä. Eihän se niin vaikeaa voisi olla?

Seuraavana aamuna hän tiedusteli tytöiltä, haluaisivatko nämä, että isi tekisi heille letit. Siitä se riemu vasta repesikin. Heti alkuun oli selvää, ettei sillä ollut mitään merkitystä, minkälainen lopputuloksesta tulisi.

Sittemmin Matti Airolasta on tullut niin näppärä letittäjä, että erilaiset lettikampaukset ovat päätyneet kirjaksi asti. Kaksi vuotta sitten letitysharrastuksen tyttöjensä kanssa aloittanut isä ei olisi osannut kuvitella, että jonain päivänä hänellä olisi yli 12 000 Instagram-seuraaja.

Airola on myös opettanut vanhemmalle tyttärelleen ranskalaisen letin, twistiputousletin ja kalanruotoletin tekemisen.

"Se on kivaa, kun meistä kolmesta on kirja! Kuvauksissa oli hienoa, kun sai käyttää paljon erilaisia kauniita vaatteita", Maisa Airola kertoo.

Isälle aamuiset ja iltaiset letityshetket ovat opettaneet läsnäolemista. Letittäessä antaa lapselle mahdollisuuden jutella: kun itse letittää, pystyy keskittymään siihen, mitä asiaa ja sanottavaa toisella on.

"Jos töiden jälkeen istahtaisin sohvalle surffaamaan kännykälläni, ajatukseni olisivat vähän muualla", Matti Airola sanoo. Mutta laittavatko Maisa ja Kerttu koskaan isänsä hiuksia?

"Ei, koska isillä on liian lyhyet hiukset!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!