Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykiatri Hannu Lauerma: Kuka tahansa pystyisi pahaan

Ihmismieli tuntee vetoa yleistyksiin, sanoo vaarallisimpia rikollisia tutkiva psykiatri Hannu Lauerma. Siksi jokainen meistä voi sortua perusteettomaan vihaan.

Elämä
 
Psykiatri Hannu Lauerma: Potilaani koki saaneensa murhaan kehottavan viestin aivohalvauksen takia
Psykiatri Hannu Lauerma: Potilaani koki saaneensa murhaan kehottavan viestin aivohalvauksen takia
HSTV:n uudessa Vieraskirja-sarjassa tavataan HS:n Torstain ja Lauantain kiinnostavimpia vieraita. Tällä kertaa on vuorossa psykiatri Hannu Lauerma.

Olet paha ja tekopyhä. Toivon, että läheisesi pahoinpideltäisiin ja raiskattaisiin, jotta oppisit.

Sellainen viesti saapui Hannu Lauerman sähköpostiin hiljattain erään lehtihaastattelun jälkeen. Lauerma on Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, ja häntä haastatellaan tämän tästä, kun kaivataan asiantuntijan näkemystä rikollisuudesta ja mielisairauksista.

Vesa-Matti Väärä
Psykiatri Hannu Lauerma siteeraa ranskalaista kirjailijaa Voltairea."'Ne, jotka saavat sinut uskomaan absurditeetteihin, saavat sinut myös tekemään hirmutekoja.' Se on aika totta – ja ihmiset saadaan uskomaan absurditeettejä hyvin helposti", hän sanoo.
Psykiatri Hannu Lauerma siteeraa ranskalaista kirjailijaa Voltairea.
"'Ne, jotka saavat sinut uskomaan absurditeetteihin, saavat sinut myös tekemään hirmutekoja.' Se on aika totta – ja ihmiset saadaan uskomaan absurditeettejä hyvin helposti", hän sanoo.

Sillä kertaa haastattelu sivusi maahanmuuttajia. Viestin lähettänyt nainen raivosi, että kyllä Lauerman pitäisi se tietää: maahanmuuttajat tekevät enemmän rikoksia kuin muut.

"Minulla oli ilo huomauttaa hänelle, että jutun alussa totesin, kuinka eräät rikostyypit ovat tietyissä maahanmuuttajaryhmissä huomattavasti yleisempiä kuin muissa väestöryhmissä", Lauerma kertoo.

Nainen oli luultavasti lukenut sen. Silti hänen mieleensä jäi vain kohta, jossa Lauerma pahoitteli, että sivulliset joutuvat kokemaan syrjintää ihonvärinsä vuoksi.

Viestin lähettänyt nainen oli tyyppiesimerkki ihmisestä, joka tunsi niin voimakasta vihaa, että se kapeutti näkökentän. Psykologiassa puhutaan kognitiivisesta dissonanssista: kun tieto ja asenne ovat ristiriidassa, ihmisellä on taipumus takertua ajatuksiin, jotka tukevat hänen ennakko-oletuksiaan.

Lauerma on sellaisesta huolissaan. Liian moni meistä muistuttaa erään kauppamatkustajan vaimoa, hän vertaa.

"Mustasukkainen vaimo harjasi miehensä vaatteita ilta toisensa jälkeen löytääkseen niistä vieraan naisen hiuksia. Kun sitten erään työmatkan jälkeen saalis oli nolla, nainen raivosi miehelleen: Piti tämäkin kokea! Kalju nainen!"

Hannu Lauerma

Kuka?

Hannu Lauerma, 54, on Turun seudulla asuva Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, lääketieteen tohtori ja tietokirjailija. On toiminut myös THL:n tutkimusprofessorina, sivutoimisena yksityislääkärinä ja kolumnistina. Perheeseen kuuluu vaimo, kolme poikaa ja kolme koiraa.

Mistä tunnetaan?

Luennoi alastaan ja osallistuu aktiivisesti sitä koskevaan keskusteluun. Kirjoittanut tieteellisiä alkuperäisjulkaisuja muun muassa unihäiriöistä, aivojen puolieroista, dissosiaatiohäiriöistä, skitsofrenian biologiasta ja lääkkeiden sivuvaikutuksista. Julkaissut kirjat Usko, toivo ja huijaus, Pahuuden anatomia ja Hyvän kääntöpuoli.

Mistä ei tunneta?

Hollantilaissyntyisen, Ruotsissa asuneen lauluntekijä Cornelis Vreeswijkin laulujen julkaisemattomista suomennoksista sekä siitä, että on pyydystänyt yli kaksikiloisen ruutanan.

Kun valtakunnassa tapahtuu kuohuttava rikos, selväsanaista ja viileän rauhallista Lauermaa pyydetään kertomaan, mitä rikollisen mielessä liikkuu. Hän selittää, mikä ajaa ihmisen surmaamaan perheenjäsenensä ja millaisia ovat kouluampujien motiivit.

Suurin osa työstä tapahtuu kuitenkin piilossa. Haastatteluun Lauerma saapuu sairaalan osastolta, jossa hän on selvittänyt, miksi muuan tutkintavanki oli joutunut pahaan sekavuustilaan psykoosilääkityksestä huolimatta. Psykoosi sekä opioidi-, bentsodiatsepiini- ja alkoholivieroitus ovat aiheuttaneet päällekkäisten oireiden sekamelskan.

"Ratkaisun löytäminen vaati vähän korkeampaa diagnostiikkaa."

Erityisesti pahuus kiinnostaa Lauermaa. Hän on varma siitä, etteivät pahoinpitelijät ja tappajatkaan poikkea meistä muista niin paljon kuin luulemme.

"Väkivaltainen potentiaali on meissä kaikissa, ja tappamisen mahdollisuus on osa biologiaamme. Sen ymmärtäminen ei tarkoita, että teot pitäisi hyväksyä."

Vihaisina vaadimme esimerkiksi väkivaltarikollisille pitkiä rangaistuksia mahdollisimman kurjissa oloissa – vaikka tutkimusten valossa tiedetään, että sellainen tekisi useimmista vapautuessaan entistä vaarallisempia. Jotkut raivostuvat raiskaus- ja väkivaltauutisista niin voimallisesti, että tulevat itse esittäneeksi laittoman uhkauksen.

Pahuus – se, miksi ihminen haluaa vahingoittaa toista tahallaan – kiehtoi Hannu Lauermaa jo lapsena. 1960-luvulla sodan varjot häilyivät vielä Turun kaduilla.

"Keskustassa oli näitä ukkorahjuksia, joilta oli amputoitu jalka ja jotka joivat pulituuria ja kuolivat yöpakkasilla roskalaatikoihin. Heitä pidettiin paljolti koomisina tai iljettävinä, mutta meillä kehotettiin antamaan voileipä niille, jotka tulevat ovelle."

Se jäi pienen pojan mieleen.

"Jatkosodan käynyt isä sanoi pultsareista, että osa heistä oli hänen aseveljiään, joita oli osunut sieluun."

Jo alakouluiässä Lauerma ahmi kirjat punaisesta ja valkoisesta terrorista. Suuren vaikutuksen häneen teki isoäiti, joka oli työskennellyt sairaanhoitajana Tampereen valtauksessa vuonna 1918. Geneven sopimuksen hengessä ambulanssin miehistö otti vastaan sekä punaisia että valkoisia haavoittuneita.

Aika ajoin punaisia potilaita tultiin tappamaan.

"Sairaanhoitajat piilottivat erään läpiammutun miehen komeroon, ja hän pysyikin hengissä. Isoäidin nimi löytyi sittemmin syyteharkintalistalta, rikosnimikkeenä valtiopetos."

Hyväksi onneksi tapaus ei päätynyt oikeuteen asti. Rangaistus olisi voinut olla kuolemantuomio.

"Isoäiti käy esikuvasta."

Näistä en luovu

Perinteinen verkkopaita

"Teknistä paitaa parempi vapaa-ajalla, erotuksena Turhapuro-paitaan kuitenkin lyhyet hihat. Verkkopaita on miehen luovuttamaton perusoikeus."

Savustuslaatikko

"Käytettäväksi avotulella, sopii sekä kalalle että lihalle."

Historia

"Ilman tietoa siitä emme juuri ymmärrä nykyisyyttäkään. Nyt meneillään on englanninkielinen erinomainen teos turskan historiasta: biologiaa, talous- ja kulttuurihistoriaa ja uskomuksia."

Lukion jälkeen Lauerma ryhtyi opiskelemaan lääketiedettä ja ansaitsi sivussa rahaa nuoriso-osaston mielisairaanhoitajana. Sieltä hän muistaa erityisen hyvin erään traumatisoituneen pojan, joka sai väkivaltaisia raivokohtauksia. 14-vuotias oli asunut elämänsä aikana 14 sijoituspaikassa. Toivoton tapaus, joku olisi voinut sanoa.

"Eräs hoitaja kuitenkin huomautti, että hänessä oli jotakin erityistä. Hän oli tietyllä tavalla lämmin, välitti toisista vähän tavallista enemmän."

Sairaalassa pojalle asetettiin selvät rajat, riidat ruodittiin läpi ja pahimpaan raivoon annettiin lääkettä.

"Hänestä tuli arvostettu ammattimies. Empatian varaan oli mahdollista rakentaa uusia sosiaalisia kykyjä. Samalla tavalla kuin pahan kierre syntyy, voi tulla myös hyvän kierre, jossa ihminen saa ilmaa siipiensä alle ja ne alkavatkin kantaa."

Sittemmin oikeuspsykiatrina Lauerma päätyi tutkimaan sisällissotien sotarikollisia. Sillä kertaa loppupäätelmä oli epämiellyttävämpi.

"Valtaosa sotarikollisista on normaaleja, perheellisiä ihmisiä, jotka rakastavat lapsiaan. Poikkeusoloissa valtaosa säyseistä ihmisistä lähtee mukaan projekteihin, joiden lopputuloksena naapureista tulee vainaita. Tarvitaan vain velvollisuudentuntoa, tehtävä ja tottelemisen kulttuuri. Potentiaali on olemassa kaikkialla."

Evoluution mittakaavassa emme ole ehtineet pitkälle savanniapinoista, Lauerma sanoo. Reagoimme esimerkiksi uhkaan, seksuaalisuuteen ja johtajuuteen edelleen luolamiesten tavoin, automaattisesti ja vailla pohdintaa. Sorrumme aggressioon, koska se tuntuu meistä yksinkertaisesti hyvältä.

"Viha on energisoivaa ja voi viedä fokuksen pois omista mielensisäisistä konflikteista. Kun tuntee itse alemmuutta, nöyryytystä tai osattomuutta, vihollisen löytäminen voi kummasti helpottaa. Jos näkee ympärillään vain idiootteja ja taitamattomia, rakentaa sillä näkemyksellä omaa arvoaan."

Onneksi vastalääke on olemassa, ja se on yksinkertainen. "Maailmassa olisi paljon enemmän järkeä, jos ihmiset totuttelisivat ajattelemaan asioita sellaisten yksinkertaisten metodien nojalla kuin prosenttilaskenta, todennäköisyyslaskenta, joukko ja osajoukko. Viileämpi suhtautuminen onnistuu kysymällä, miten asiat mahtavat olla."

Lauerma antaa esimerkin: naapuriisi päätetään rakentaa kuntoutuskoti skitsofreniapotilaille. Pelkäisitkö?

Jos vastaisit kyllä, et ehkä tiedä kaikkea. On totta, että skitsofreniaan liittyy 5–10 kertaa tavallista suurempi henkirikoksen riski. Mutta kolmella neljästä rikokseen syyllistyneestä on myös jokin muu ongelma: persoonallisuushäiriö, päihderiippuvuus tai molemmat. Lisäksi surmat kohdistuvat lähes yksinomaan perheenjäseniin tai asuinkumppaneihin.

Kun psykoosia hoidetaan lääketieteellisesti oikein, henkirikoksen riski romahtaa viidestoistaosaan, Lauerma muistuttaa. "Toisin sanoen naapuriin tulevan kuntoutuskodin asukkaat ovat vähemmän vaarallisia kuin me muut."

Lauerma sanoo, että hänen itsensä on helpointa tuntea myötätuntoa mieleltään sairaita, kuten psykoottisia tai masentuneita vankeja kohtaan. Mutta eivät muutkaan yleensä halua olla pahoja. Vaikka joukossa on myös kylmiä psykopaatteja, useimmiten väkivaltainen teko on onnettomien olosuhteiden, tolkuttoman kännin ja impulsiivisen luonteenlaadun kiteytymä.

"Juovuksissa tappaneet ovat usein hyvin ällistyneitä siitä, mitä on tapahtunut. Eräs kollega totesi, että mielentilatutkimuksen suurin ongelma on usein se, että on niin vähän mieltä, mitä tutkia."

Mutta vastaan on tullut myös sellaisia rikollisia, joiden käytökseen ammattilaisenkin on ollut vaikeaa suhtautua viileästi. Niin käy kerran-pari vuodessa, Lauerma sanoo, mutta kieltäytyy kertomasta tapauksista sen enempää. Kun sellainen hetki tulee, hän yrittää kääntää aggressionsa hyödykseen.

"Jos joku herättää erityisen voimakasta ärtymystä, voin pyrkiä ymmärtämään, millaisia tilanteita ihminen on kenties aiemminkin kohdannut. Omat tunteet saattavat heijastella sitä, millaisia reaktioita ihminen on muissakin herättänyt."

Erityisen kovaluontoinen Lauerma ei usko olevansa. Jos ei koskaan hämmästyisi tai järkyttyisi, olisi ihmisessä jotakin vialla. "Mutta siviilielämä voittaa, kun pyyhällän tuosta kotia kohti. Eivät nämä tapaukset tule uniin."

Kyyniseksikään hän ei tunnustaudu. "Pikemminkin sitä osaa entistä enemmän arvostaa sitä, että valtaosa ihmisistä ei tapa, lyö tai edes huijaa. Miten ihastuttavia ja normaaleja suurin osa on: ystävällisiä, luovia, fiksuja ja toista arvostavia."

"Pahuuden näkeminen ei kyynistä. Käy toisin päin: kirkkaan näkee entistäkin kirkkaampana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!