Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummolassa katsotaan sotauutisia ja syödään jäätelöä – näin lastenkasvatus hiertää vanhempien ja isovanhempien välejä

Isovanhemmat kasvattavat lapsenlapsiaan ehkä enemmän kuin koskaan ennen. HS kysyi lukijoilta, mitkä asiat lastenkasvatuksessa riepovat eri sukupolvia.

Essi Lehto HS

'Otetaas täältä Alisan suosikki", Mauri Korpela, 57, sanoo ja istuu muhkeaan laiskanlinnaan Nalle Puh -kirja kädessään.

Nelivuotiasta Alisa Korpelaa ei tarvitse houkutella syliin. Kohta vaari eläytyy tarinaan niin, että Alisan silmät pyöristyvät ja suu jää auki.

"Muistaksä tän kohdan, tälle me viimeksikin naurettiin?" Korpela kysyy. "Joo!"

Artikkeliin liittyvät

Helsingin Roihuvuoressa asuvat tyttärentyttäret Alisa ja vuoden ikäinen Ilona kyläilevät pari kertaa kuussa Korpelan luona Herttoniemessä. Vaarin kanssa tehdään vähän toisenlaisia juttuja kuin kotona. Yksi niistä on lukeminen.

"Lukihäiriön takia minun on vaikeaa lukea ääneen", lasten äiti Heini Korpela, 24, sanoo. "Joskus Alisa pyytää iltasatua, ja sitten minä änkytän siinä vähän aikaa."

Mauri Korpela haluaa tarjota tyttärentyttärille elämyksiä, joista hän itsekin lapsena nautti. Lastensuojelun parissa työskennelleellä Korpelalla on vakaat näkemykset siitä, mikä on Alisalle ja Ilonalle parhaaksi.

"Täällä ei lähdetä Huimalaan, vaan ollaan ulkona ja tehdään käpylehmiä", hän sanoo. "Ja sellaista ruutuaikaa en ymmärrä ollenkaan! Eivät pienet lapset mitään ruutuja tarvitse."

Tytär ei ole yhtä ehdoton.

"Joskus se vain menee siihen. Kun mies on töissä ja pitää saada asioita tehtyä, on pakko laittaa video pyörimään, että saa kaksi lasta edes hetkeksi paikalleen", Heini Korpela huomauttaa.

Sellaisia keskusteluja isä ja tytär käyvät paljon.

Isovanhemmat kasvattavat lapsenlapsiaan ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch. Se johtuu eliniän pitenemisestä: nykylapsella on keskimäärin kolme isovanhempaa elossa.

"50 vuotta sitten asuttiin kyllä lähekkäin, mutta isovanhemmat kuolivat varhain. Nyt ollaan myös terveempiä ja toimintakykyisempiä, joten voidaan olettaa, että isovanhemmat osallistuvat vähintään yhtä paljon."

Se vaikuttaa monella tavalla lastenlasten hyvinvointiin. Erään tutkimuksen mukaan lapsilla, joita äidinäiti hoiti pikkulapsivaiheessa paljon, oli teini-iässä vähemmän käytösongelmia kuin muilla, tutkija Antti O. Tanskanen kertoo.

Mutta tiivis osallistuminen aiheuttaa myös erimielisyyksiä. Se selvisi, kun HS teki verkossa kyselyn, jossa tiedusteltiin, miten vanhemmat ja isovanhemmat kasvattavat suvun nuorimpia. Moni kertoi, että näkemyserot aiheuttavat tiukkoja keskusteluja ja jopa riitoja.

Vanhemmat valittivat, että mummolassa lasta ei osata kieltää. Myös lasten hemmottelu herkuilla oli tavallinen ärtymyksen aihe. "Mummo lähestyy tikkari kädessä jo hiekkalaatikkoakin", kahden lapsen äiti kertoi.

Isovanhemmat puolestaan ihmettelivät nuorten vanhempien ehdottomuutta ja ankaruutta.

"Vanhemmat ovat karppaajia, minä olen huolettomampi. Annan jäätelöä ja mehua, kun kotona annetaan vettä ja marjoja", neljän lapsen isoäiti kirjoitti.

Anna Rotkirch tunnistaa ilmiön. Etenkin herkuttelun suhteen sukupolvien näkemykset eroavat.

"Vanhemmat ovat terveystietoisia ja joutuvat näkemään paljon vaivaa sen eteen, koska karkkia on saatavilla kaikkialla. Isovanhemmille herkkujen tarjoilu on puolestaan tapa olla ystävällinen. On tilanteita, joissa isovanhempi antaa lapselle karkkipussin, vanhempi ottaa sen pois ja mummo tai vaari loukkaantuu hirveästi. Lapsen vanhempi rikkoo tiettyjä vieraanvaraisuuden ja kiltteyden sääntöjä", Rotkirch sanoo.

Isovanhempien erityinen hemmottelutaipumus kumpuaa kaukaa menneisyydestä, tutkija Antti O. Tanskanen sanoo. Niukkuuden aikoina tutkitusti parhaiten selviytyivät ne lapset, joiden ruokkimiseen myös isovanhemmat osallistuivat.

Nyky-yhteiskunnassa ravinnonsaanti ei ole enää ongelma, mutta hemmottelutaipumus ei ole ehtinyt kadota.

Kun Tanskanen tutki brittilapsia koskevaa aineistoa, hän havaitsi, että ne, joita isoäiti hoiti alle kolmen vuoden iässä, olivat todennäköisemmin ylipainoisia kuin ne, joita hoitivat pelkästään omat vanhemmat.

Isovanhemmilta saadut hyödyt ovat kuitenkin suurempia kuin karkkipussin aiheuttama harmi, Tanskanen muistuttaa.

"Vanhemmat, jotka saavat tukea isovanhemmilta, hankkivat nyky-yhteiskunnassakin todennäköisemmin useampia lapsia. Isovanhemmat myös suojaavat lapsia ikäviltä seurauksilta, kun perheet kohtaavat vaikeuksia, kuten eroja."

Outi Pyhäranta HS
Äiti Heini Korpela seuraa vieressä, kun hänen isänsä Mauri Korpela lukee satua lapsenlapsilleen Alisalle, 3, ja Ilonalle, 1.
Äiti Heini Korpela seuraa vieressä, kun hänen isänsä Mauri Korpela lukee satua lapsenlapsilleen Alisalle, 3, ja Ilonalle, 1.

Nelivuotias Alisa tietää, että kaupassa vaarilta on turhaa kinuta karkkia.

"Kerran hän kysyi, että vaari, voisitko ostaa minulle yhden porkkanan. Tuli melkein kyynel silmään", Korpela sanoo ja nauraa.

Mauri Korpela ajattelee, että yhteiset puuhat ovat parasta hemmottelua. Kerran televisiossa pyöri urheilukilpailu, joka kiinnosti Alisaa.

"Minäkin haluaisin tuollaiselle kentälle", Alisa huokaisi.

Vaari tarttui pyyntöön heti: "Mentiin tuohon läheiselle kentälle ja järjestettiin kisat. Pituushyppyä, juoksua ja pallonheittoa."

Korpela ottaa isoisän roolin tosissaan, sillä isänä hän ei aina ollut tarpeeksi läsnä. Työelämä vei mukanaan.

"Lapsia vietiin paljon hoitoon. Olisi pitänyt lukea heille enemmän ja seurata kehitystä ja kasvua. Lastenlasten kehityksen näen paljon selvemmin, silmät ovat oikein avautuneet."

Samoin tuntee moni muukin nykyinen isovanhempi, vahvistaa Anna Rotkirch.

"70-luvulla äitiyslomat olivat paljon lyhyempiä, ja isillä oli kova kiire. Moni kokee, että omien lasten lapsuus meni vähän ohi, ja nyt ollaan sitäkin enemmän lastenlasten kanssa. Myös isoisän rooli oli ennen etäisempi, nyt on sallittua olla fyysisempi ja läheisempi."

1970-luvulla kasvatuksesta ajateltiin monella tapaa toisin. Etenkin näkemykset vauvojen kehityksestä poikkesivat nykyisestä.

"Nykyajatus vauvan tahdissa elämisestä on hyvin vieras monille 70-luvun äideille. Silloin ajateltiin, että pienen lapsen pitää kyetä luopumaan vanhemmistaan, lasta ei saa lelliä ja vauvan voi jättää huutamaan. Nykyisin imetys on aivan toisessa arvossa, ja lasta halutaan kantaa ja pitää lähellä paljon", Rotkirch kuvailee.

Tässä asiassa nuori sukupolvi on vanhempiaan viisaampi, Rotkirch sanoo. Lisäksi isovanhempien pitäisi muistaa, että tuore äiti tai isä voi ottaa ystävällisenkin neuvon itseensä.

"Eihän se ole maailman pahin juttu, jos kysyy, miksi kanniskelet vauvaa koko ajan. Se voi kuitenkin jäädä mieleen elämään. Nuori äiti on haavoittuvainen."

Pahimmillaan erilaiset näkemykset lasten hyvinvoinnista voivat muuttua valtataisteluiksi. Niin kävi pääkaupunkiseudulla asuvalle nelikymppiselle Piialle.

Kun Piian esikoinen oli vauva, Piian oma äiti kritisoi tytärtään liiallisesta pehmeydestä. Yhdeksän kuukauden imetysaika oli hänen mielestään liian pitkä, eikä pienten lasten olisi tarvinnut nukkua samassa sängyssä vanhempien kanssa.

Ei perhepetejä ollut 70-luvullakaan ja hyvin pärjättiin silti, hän perusteli.

"Hän myös epäili, että pidän vauvaa nälässä ja jutteli vauvalle, että 'sano äidille, ettei tuollainen litku sinulle riitä.' Ehkä hän suhtautui vihamielisesti siksi, ettei hän aikanaan onnistunut imettämään omia lapsiaan", Piia sanoo.

Kun Piian lapset kasvoivat, hän koki, että äiti käveli kasvatusaisoissa tahallaan hänen ylitseen.

"Kun sanoin lapselle, että ei saa juosta sisällä, hetken kuluttua äiti antoi siihen luvan. Hänen oli hyvin vaikeaa noudattaa asettamiamme sääntöjä."

Vaikeinta Piialle oli kuitenkin se, ettei lasten isoäiti ymmärtänyt, millaisilta vaaroilta pieniä lapsia pitää varjella.

"Kun puolitoistavuotias oli hänen luonaan hoidossa, lapsi putosi liukkailta rappusilta ja löi itsensä. Äiti kommentoi, että 'kielsin menemästä, mutta menipä silti'. Hänen mielestään pienenkin lapsen piti ymmärtää, jos häntä kiellettiin kerran."

Piian mukaan tilanteessa oli kyse vallankäytöstä aikuista tytärtä kohtaan.

"Meillä oli vaikeaa aina, mutta tilanne nousi aivan toiselle tasolle, kun lapsenlapset syntyivät."

Kun erimielisyydet paisuivat pahaksi riidaksi, Piia ja hänen äitinsä kokeilivat ulkopuolista sovittelijaa. Siitäkään ei ollut apua, eikä äiti suostunut perääntymään kannoistaan.

Nyt Piia ei ole tavannut äitiään pariin vuoteen.

Kenen säännöillä isovanhempien kotona sitten pitäisi toimia, jotta riidat eivät leimahtaisi? Rotkirchin mielestä ensisijaisesti lapsen omien vanhempien.

"Mutta riippuu myös vähän siitä, paljonko lapsi viettää aikaa isovanhempien luona. Jos vanhemmat ovat riippuvaisia heidän avustaan, pitää hyväksyä se, että heillä voi olla omia tapojaan. Se on vähän kuten puolisoiden kesken: jos isä osallistuu lapsen hoitoon, ei äiti voi mennä koko ajan neuvomaan, että teet väärin."

Heini Korpela soittaa aina ensimmäiseksi isälleen, kun Alisan ja Ilonan kanssa tulee pulmatilanne. Mutta kun Alisa halusi korvakorut, vaarille kerrottiin vasta jälkikäteen, sillä Heini arvasi mielipiteen kysymättäkin.

"Minusta tuon ikäiset eivät tarvitse korvakoruja ollenkaan", Mauri Korpela sanoo edelleen.

Korpeloiden riidat eivät repeä rumiksi, sillä tärkeimmästä vallitsee yksimielisyys.

"Isä antaa ohjeita, mutta minä olen lasten äiti ja päätän, mitä niistä kuuntelen", Heini Korpela sanoo.

Ja sitä paitsi: onhan vaari paljon muutakin kuin pelkkä neuvonantaja. "Alisa ja Ilona saavat häneltä rakkautta, läheisyyttä ja positiivista energiaa. Se on hienointa."

 

Piian nimi on muutettu. Juttua varten on haastateltu myös tutkija Mirkka Danielsbackaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!