Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Tervo: Kiinnostuin kirjallisuudesta, kun löin pääni

Elämä
 
Milka Alanen
Jari Tervo, 56, on rovaniemeläissyntyinen kirjailija. Hän on esiintynyt vuodesta 1998 Uutisvuodon vakiopanelistina. Tervon teoksista on filmattu Poliisin poika ja Pyhiesi yhteyteen -romaaniin perustuva Rikos ja rakkaus. Tervo on käsikirjoittanut tv-sarjat Mogadishu Avenue ja Moska. Katajanokalla asuvan Tervon perheeseen kuuluvat kirjailija Kati Tervo ja 16-vuotias poika Kalle. Maaliskuussa 2015 ilmestyi Tervon omaelämäkerrallinen tarinakimppu Pyrstötähti.
Jari Tervo, 56, on rovaniemeläissyntyinen kirjailija. Hän on esiintynyt vuodesta 1998 Uutisvuodon vakiopanelistina. Tervon teoksista on filmattu Poliisin poika ja Pyhiesi yhteyteen -romaaniin perustuva Rikos ja rakkaus. Tervo on käsikirjoittanut tv-sarjat Mogadishu Avenue ja Moska. Katajanokalla asuvan Tervon perheeseen kuuluvat kirjailija Kati Tervo ja 16-vuotias poika Kalle. Maaliskuussa 2015 ilmestyi Tervon omaelämäkerrallinen tarinakimppu Pyrstötähti. Kuva: Milka Alanen

En voi sietää paskantärkeyttä. Lähes kaikki suomalaiset juhlat vappua lukuun ottamatta ovat jäykkää tärkeilyä. Itsenäisyyspäivän juhlat ovat sellaisia, että koko ajan odotetaan, milloin ruumis kannetaan sisään. Missään vaiheessa siihen ei saa kuulua edes kvarkin kokoista iloa.

Pelkään korkeita paikkoja ja lentämistä. Molempia lääkitsen menemällä korkeisiin paikkoihin ja lentämällä.

Ihailen muutamia elokuvaohjaajia. He tekevät sitä, mitä minä olisin halunnut pikkupoikana tehdä, mutta sorruinkin kirjoittamaan kirjoja. Esimerkiksi Joel ja Ethan Coen ovat hienoja ohjaajia. Elokuvaohjaajilla on käytössään orkesteri, joka on vielä parempi ja suurempi kuin sinfoniaorkesteri.

Kun suutun, suutun paljon ja pitkäksi aikaa, enkä millään tahdo antaa anteeksi.

Kun jännitän. . . Suostuin aikoinaan Uutisvuotoon, koska olin aina erittäin jännittynyt kun piti tehdä joku kahden minuutin tv-haastattelupätkä. Sitä varten piti ensin jännittää viikko etukäteen ja jälkikäteen juhlia kolme päivää putkeen siitä selviytymistä. Ajattelin, että menemällä ohjelmaan jännitys kuluu pois. Ja kyllä 18 vuoden aikana se onkin jonkin verran helpottanut. Mutta jos minua pyydetään juhlissa "lausumaan pari sanaa", kirjoittaisin kyllä paljon mieluummin novellin tai tyhjentäisin huussin.

Auton ratissa olen ollut viimeksi noin 30 vuotta sitten. Suurin metropoli, jossa olen ajanut, on Rovaniemi. Olen erittäin, erittäin huono kuski. Mutta minulla on aina selvä ja käytettävissä oleva kuski eli taksi. Aika paljon saa taksilla ajaa, että se tulisi kalliimmaksi kuin oma auto.

Isänpäiväkortissani lukee hyvin vähän, koska Kalle on varhaisesta iästä lähtien piirtänyt erittäin hyvin. Korteissa on hienoja muotokuvia kohteista.

Kiinnostuin kirjallisuudesta, kun sain takaraivooni kuhmun. Se tapahtui koulun jääpallotunnilla. Muistan olleeni pukukopissa laittamassa luistimia jalkaan. Seuraava muistikuvani onkin se, kun luokkakaverini riisuvat luistimia. Sanoin, että hei mehän ollaan menossa pelaamaan, miksi riisutte luistimia? Kaverit siihen: "Mehän pelattiin just ja sä teit yhden maalin. Kaaduit kyllä jäällä ja olit vähän aikaa outo." Sen jälkeen kiinnostuin kielestä. Ehkä jotakin järjestyi aivoissa uudelleen.

Yritän kaikin keinoin välttää keski-ikäistymistä. Kuten näkyy, olen epäonnistunut täydellisesti. Keski-ikäinen on haukkumasana. Lapset ja nuoret ovat hienoja ihmisiä, vanhukset voimavara ja viisaus. Ainoat kusipäät maailmankaikkeudessa ovat keski-ikäiset.

Treenaan pyöräillen. Olen pyöräillyt viisi vuotta, enkä ole liikkunut metriäkään. Minulla on kuntopyörä työhuoneessa kirjoituspöydän vieressä, joten minkäänlaisia tekosyitä olla treenaamatta ei ole. Yleensä poljen kerralla kolme varttia, vähintään viisi kertaa viikossa.

Voin hyvin kun näen kauas. On selvitetty, että ihminen on todella tyytyväisempi, kun hän näkee kauas. Nimittäin silloin hän näkee lähestyvät viholliset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!