Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkonäköön liittyvät ennakkoluulot kumpuavat aivojen alkukantaisista kerroksista

Ihminen saattaa tiedostamattaan ottaa enemmän etäisyyttä nähdessään erivärisen ihmisen, vaikkei ajattelisikaan rasistisesti.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Ennakkoluulojen juuret ovat usein aivojen alkukantaisissa kerroksissa. Ihminen saattaa tiedostamattaan ottaa enemmän etäisyyttä nähdessään erivärisen ihmisen, vaikkei ajattelisikaan rasistisesti. Empatiakaan ei ole tasapuolista: aivot reagoivat vahvemmin samankaltaiseksi koetun ihmisen kipuun. Australialaistutkimuksen mukaan ero on kuitenkin sitä pienempi, mitä enemmän ihminen on kohdannut erilaisuutta. Paras lääke vieraan pelkoon on siis tottumus.

 

2. Myötätuntoista läsnäoloa harjoittamalla voi muuttaa ajatusta, että vieraalta näyttävä olisi ratkaisevasti erilainen ihminen. Berkeleyn yliopistossa kehitellyssä harjoituksessa katsotaan ihmisiä silmiin ja keskitytään ajattelemaan: hänkin on kokenut rakkautta ja kipua, aivan kuten minä. Harjoitusta on testattu esimerkiksi poliisin piiloasenteiden muuttamisessa.

 

3. Samastumisen voimasta kertoo parin vuoden takainen tutkimus, jossa vaaleaihoiset koehenkilöt saatiin pitämään tummaihoista valekättä omanaan. Aisteja hämättiin niin, että pöydällä lepäävää tummaihoista tekokättä ja henkilön omaa, näkyvistä piilotettua kättä kosketettiin samanaikaisesti. Ohimenevä illuusio riitti vähentämään alitajuisia rasistisia asenteita.

 

4. Ymmärrystä lisää, kun erilaisuutta ei näe vain stereotypioiden kautta. Brittitutkimuksessa opiskelijoille esiteltiin ihmisiä, joissa ominaisuudet yhdistyivät yllättävästi, kuten ylipainoinen malli, rikas opiskelija tai mieskätilö. Mielen joustavuutta lisäävä interventio torjui tehokkaasti ennakkoluuloja eri ihmisryhmiä kohtaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!