Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Moni tylsistyy työssään mutta ei tee asialle mitään

Keskivertotyö on katoamassa, yhä harvempi saa kuukausipalkkaa ja työpaikat on luotava itse. Se on pelottavaa, mutta myös "huikea mahdollisuus", professori Liisa Välikangas väittää.

Elämä
 
Liisa Takala
Innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas haluaa ravistella suomalaisten ajatuksia työstä. Ne ovat Välikankaan mukaan luutuneet oletukseen, että tehdään pitkä ura parissa eri työpaikassa.
Innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas haluaa ravistella suomalaisten ajatuksia työstä. Ne ovat Välikankaan mukaan luutuneet oletukseen, että tehdään pitkä ura parissa eri työpaikassa. Kuva: Liisa Takala

Liisa Välikankaalla on periaate: Riko vähintään kahta turhaa sääntöä päivässä.

Kun hän pari vuotta sitten palasi Suomeen 24:n ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen ja aloitti Helsingin kauppakorkeakoulun innovaatiojohtamisen professorina, ensimmäinen sääntö, jonka Välikangas rikkoi oli se, ettei hän saapunut työpaikalle.

Sen sijaan Välikangas saattoi avata tietokoneen lempikahvilassaan, omassa keittiössään tai toisessa kotimaassaan Yhdysvalloissa.

"Nykyään kovinkaan monen työn ei tarvitsisi olla sidoksissa tiettyyn paikkaan tai edes yhteen työnantajaan", Välikangas sanoo.

Hän haluaa ravistella suomalaisten ajatuksia työstä. Ne ovat Välikankaan mukaan luutuneet oletukseen, että tehdään pitkä ura parissa eri työpaikassa.

"Täällä ollaan tottelevaisia ja auktoriteettiuskoisia. Odotetaan, että joku taho järjestää työn, ja sitten sitä käydään tekemässä, vaikka se turhauttaisikin."

Pari viikkoa sitten Välikangas lausui Helsingin Sanomien uutissivuilla, että kuukausipalkattu keskivertotyö on katoamassa. Vaarassa ovat etenkin toimistotyöt ja asiantuntijatehtävät. Välikankaan mielestä tämä johtuu muun muassa siitä, että työtehtävän, jonka hoitamiseen tarvittiin ennen kymmenen ihmistä, hoitaa nykyään yksi tietokone. Ja siitä, ettei työtä anneta enää lähimmälle osaajalle vaan tekijä saattaa löytyä vaikka Intiasta.

Siksi yhä useamman on luotava työpaikkansa itse, Välikangas uskoo. Hommia tehdään lyhyissä projekteissa ja monelle työnantajalle yhtä aikaa.

Kuulostaa pelottavalta!

Sitä se onkin, Välikangas sanoo.

"Ja huikea mahdollisuus."

Liisa Välikangas

Kuka?
Liisa Välikangas on Aalto-yliopiston ja Hankenin innovaatiojohtamisen professori. Asuu Helsingissä ja Kaliforniassa, sillä Välikangas on myös Yhdysvaltojen kansalainen.

Mistä tunnetaan?
Välikangas on tutkinut sitä, miten organisaatiot kehittävät kykyä innovoida ja miten tätä voi johtaa. Toinen Välikankaan lempiaihe on strateginen resilienssi eli se, miten organisaatiot pystyvät uusiutumaan ennen kuin on pakko. Syksyllä ilmestyy Välikankaan ja kollegoiden tuorein kirja Strategic Innovation (Pearson/FT Press). Siinä mietitään, miten oppia asioista, jotka eivät ole vielä tapahtuneet.

Mistä ei tunneta?
"Koen itseni uusnomadiksi, elämän matkalaiseksi, joka ei välttämättä asu missään pysyvästi. Olen aina luopunut paljosta, muuttanut ympäri maailmaa ja aloittanut alusta. Mielestäni luopuminen on hyväksi. Muuten asioita kasaantuu paljon ja elämisen ydin unohtuu."

Työkaveri ei ollut ehtinyt avata suutaan, mutta Välikangas arvasi jo, mitä tämä oli sanomassa. Niin tutuilla uomilla kulkivat keskustelut Tampereen yliopiston taloustieteen laitoksen kahvihuoneessa vuonna 1987.

Silloin 26-vuotias markkinoinnin ja johtamisen tutkija Välikangas päätti, että oli korkea aika vaihtaa maisemaa. Vastoin väitöskirjaohjaajansa toivetta hän muutti Sveitsiin. Ilman työpaikkaa ja asuntoa. Vika ei ollut työkavereissa vaan siinä, että kaikki oli niin tuttua. Tylsääkin, jos suoraan sanotaan.

Niin on monen muunkin mielestä.

"Useissa tutkimuksissa on huomattu, että iso osa ihmisistä kokee työnsä tylsistyttäväksi. Silti on helpompaa jäädä kuin vaihtaa. Vallalla tuntuu olevan asenne, että parempi varma kurjuus kuin epävarma onni."

Välikangas uskoo, että työelämän muutos voi olla hyvä tilaisuus vapautua tylsyydestä.

Hän kannustaa ihmisiä haaveilemaan: minkälainen työ tekisi onnelliseksi.

Vastaus voi tarjota kauan kaivattua vapautta.

"Moni kokee lähes vankilaksi sen, että pitää olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan ja pomo kontrolloi, mitä teet ja koska. Tulevaisuudessa on yhä tavallisempaa, että luodaan itse työ. Ja kun projekti tuntuu omalta, se suojelee loppuun palamiselta."

Mistä niitä projekteja sitten oikein löytyy?

Välikangas ottaa esimerkiksi koteja lomamajoitukseen vuokraavan Airbnb:n ja Yhdysvalloissa toimivan Taskrabbit-sivuston. Sen kautta yrittäjä, vaikkapa kirjanpitäjä tai ravintovalmentaja, löytää palvelua tarvitsevan asiakkaan.

Edellä mainittuja yhdistää se, etteivät ne ole varsinaisia työpaikkoja vaan alustoja, joiden avulla voi myydä työpanostaan.

"Tulevaisuudessa työntekijöiden identiteetti ei ole enää kiinni työtä tarjoavassa yrityksessä. Ei ajatella, että olen tietyn mainostoimiston tai kunnan työntekijä vaan yrittäjä, joka voi tehdä osaamisellaan paljon monipuolisempia töitä kuin saisi tehdä yhdessä työpaikassa, ja silloin, kun itselle sopii. Tämä toki vaatii nykyistä enemmän luovuutta", Välikangas visioi.

Mutta kuka jaksaa olla luova, jos pitää koko ajan olla huolissaan siitä, riittääkö seuraava projekti rahoittamaan vuokran, kauppalaskut ja riittävän eläkevakuutuksen? Saatikka miettiä perheen perustamista, jos ei tiedä toimeentulostaan seuraavaa kuukautta pidemmälle.

Välikankaan ajatus on radikaali: ehkä arjen turva ei tulekaan enää vain palkkatyöstä vaan sitä voisi hankkia säästämällä ja sijoittamalla.

"Yksi tapa elättää itsensä tulevaisuudessa on se, että meistä tulisi parempia sijoittajia. On ennakoitava pidemmälle kuin seuraavaan palkkapäivään."

Sitten Välikangas keskeyttää. Hän ei halua kuulostaa siltä, että toivoisi näin käyvän.

Välikangas on nähnyt myös kääntöpuolen yhteiskunnasta, josta turvaverkot puuttuvat.

Näistä en luovu

Ystävät maailmalla

"Olen hyvin onnekas, että minulla on vuosikymmeniä kestäneitä ihmissuhteita, jotka tuovat iloa ja auttavat peilaamaan historiaani ja muutoksia."

Kävelyt vuorilla

"Kalifornian Sierra-vuorilla kolmen kilometrin korkeudessa havupuut piirtyvät terävinä sinistä taivasta vasten. Vähäinen happi tekee kävelystä haastavaa, mutta luonnon kauneus tuo syvän onnen tunteen."

Ajattelun vapaus

"Se saattaa nakertua, kun koko ajan tulee lisää rutiineja ja velvoitteita. Lukeminen on minulle tapa ottaa aikaa ajattelulle."

Arkiaamuisin Välikankaan toisessa kotikaupungissa Kalifornian Piilaaksossa toistui sama näytelmä. Kukkulalle rakennetulta asuinalueelta ajoivat alaspäin kohti työpaikkojaan ne, joilla oli tohtorintutkinto – tai kaksi. Ylös ajoivat ne, joilla ei ollut lainkaan koulutusta. He olivat puutarhanhoitajia, siivoojia ja koiranulkoiluttajia, jotka tekivät työtä eliitin kodeissa palkalla, joka hädin tuskin riitti elämiseen.

Tällaista Välikangas ei toivo näkevänsä Suomessa.

"Riskinä on, että tuloerot kasvavat. Mutta on vaarallista, jos tuudittaudumme siihen, että kaikille on tulevaisuudessakin kuukausipalkkainen työ. Tätä kannattaa oikeasti miettiä ja yrittää olla mukana kehittämässä työelämää niin, että kaikilla on enemmän mahdollisuuksia."

Kun Välikangas puhuu työn muutoksesta, hän ei sanojensa mukaan tarkoita työn tehostamista samalla kun työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa työhönsä vähenevät. Oikeastaan päinvastoin. Professorin ajatus on, että työelämä muuttuu joka tapauksessa. Parasta on yrittää ottaa ohjat omiin käsiin ja yrittää tehdä sellaista työtä, josta nauttii.

Muutosta on jo tapahtunut, Välikangas on huomannut. Yhä useammin vakituisissa töissä olevat ihmiset perustavat työnsä rinnalle projekteja, jotka ovat heille tärkeitä: Tulevaa ravintolaa testataan Ravintolapäivässä, pidetään jalkapallokerhoa turvapaikanhakijoille tai perustetaan ajatushautomo.

"Trendi on, että ihmiset lähtevät mukaan juttuihin, joissa voivat kokea itsensä hyödyllisiksi tai oppia uutta. Ne voivat muuttua työksi tai poikia lisää kiinnostavia projekteja."

Näin on käynyt Välikankaalle itselleenkin. Hän on muuttanut mantereelta toiselle mielenkiintoisten töiden perässä.

"Olen monesti hypännyt tuntemattomaan. Se on vaativaa, mutta viehättänyt minua aina."

Se on helppo uskoa. Koko haastattelun ajan Välikangas on puhunut työelämän muutoksesta silmin nähden innostuneesti.

Nyt Välikangas kuitenkin vakavoituu. Puhe on kääntynyt siihen, miksi hän päätti palata Suomeen. On muutoksia, joita ei voi hallita, ja joihin ei voi varautua.

Välikangaskin on ollut tilanteessa, jossa hän joutui miettimään koko elämänsä uusiksi.

Kello oli seitsemän aamulla.

Liisa Välikangas muistaa hetken tarkasti, vaikka siitä on kymmenen vuotta.

Syyskuun aurinko oli juuri noussut Kalifornian Portola Valleyssa. Kodin hiljaisuutta leimasi horjahteleva hengitys.

Kaksi vuotta aikaisemmin Välikankaan puoliso oli sairastanut syöpään. Niiden vuosien aikana Välikangas oli hoitanut miestään kotona. Tähän syysaamuun saakka.

Kuolema oli Välikankaalle katastrofi.

"Olimme olleet yhdessä 24 vuotta ja asuneet eri puolilla maailmaa. Kun toinen sai kiinnostavan työpaikan jostain, toinen etsi työn siitä maasta. Identiteettini oli kiinni avioliitossa ja kahden ihmisen yhteydessä."

Suomessa, Sveitsissä ja Japanissa vietettyjen vuosien jälkeen pariskunta oli asettunut Kalifornian Piilaaksoon. Siellä oli työ, ystävät ja tulevaisuus. Niin Välikangas ajatteli.

"Olin täysin englanninkielinenkin. Se ihminen, joka olin, oli kehittynyt asuessani ulkomailla. En ollut puhunut suomea aikoihin kuin puhelimessa."

Nyt Välikangas joutui miettimään kaiken alusta. Kuka hän on ja mitä kieltä puhuu.

"Ajattelin, että jos tästä selviän, en pelkää enää mitään. Sain lohtua Kierkegaardin ajatuksesta: Elämässä on kuiluja, joiden yli pitää hypätä, vaikka ei tiedä, mitä toisella puolella odottaa."

Kolme vuotta Välikangas seisoi kuilun laidalla. Hän kävi töissä ja ulkoilutti koiraa kuten ennen, vaikka mikään ei ollut kuin ennen. "Kaipasin viikonloppujemme löytöretkiä. Seikkailuja ilman suunnitelmaa, joiden aikana löysimme meille tuntemattoman pikkukylän tai erinomaisen ravintolan."

Hiljalleen kypsyi ajatus muutoksesta.

Sitten Välikangas sai kiinnostavan työtarjouksen. Kaksi vuosikymmentä lähtönsä jälkeen hän päätti palata Suomeen.

Nyt Välikangas istuu Helsingin keskustassa sijaitsevan asianajotoimiston neuvotteluhuoneessa. Sieltä hän hommasi itselleen työtilan, kun ihastui paikan kekseliääseen ilmapiiriin.

"Kysyin, että saisinko tehdä täällä välillä töitä. Asia järjestyi."

Niin asioilla on usein tapana, hän uskoo.

Suomeen muuttaminen oli vaikeaa, mutta seitsemän vuotta myöhemmin Helsinki tuntuu kotikaupungilta. Siinä on auttanut Välikankaan periaate: riko kahta turhaa sääntöä päivittäin.

"Palattuani Suomeen kollega neuvoi, ettei kannata taistella auktoriteetteja vastaan, siinä häviää aina. Päinvastoin. Se on ainoa keino muuttaa yhteiskuntaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!