Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä syystä aika kuluu sitä nopeammin, mitä vanhemmaksi elää

Voimakkaan muiston yksityiskohdat tuntuvat olevan lähempänä kuin ne oikeasti ovat, kirjoittaa Jaakko Lyytinen.

Elämä
 

Puutarhajuhlat: Lapset pyydystävät pöydästä herkkuja, aikuiset livepäivittävät statuksiaan. Milloin nähtiin viimeksi? Mielessä vilahtaa ontto tunne. Vuodet ovat kuin vihanneskeittoa, josta ei erota enää valmistusaineita.

Miksi aika tuntuu kuluvan niin nopeasti? Siksikö, että yksi vuosi edustaa yhä pienempää osaa menneestä? Kolmivuotiaalle vuosi on kolmasosa elämästä, mutta nelikymppiselle neljäskymmenesosa. Se ei suinkaan ole ainoa selitys ajan riennolle.

Jean-Marie Guyau (1854–1888) oli tiedemies ja runoilija, joka julkaisi jo parikymppisenä yli tuhatsivuisen tutkielman etiikan historiasta. Sitten hän sairastui tuberkuloosiin ja muutti perheineen Pariisista Etelä-Ranskan Provenceen. Guyaun vaiheista kertoo hollantilaisprofessori Douwe Draaisma teoksessaan Muistikirja (Atena, 2011).

Guyau aavisti aikansa rajallisuuden. Hän kirjoitti kirjan vuodessa. Hän kehitti teoriansa siitä, miksi aika tuntuu kuluvan sitä nopeammin mitä vanhemmaksi elämme.

Guyaun mukaan ihmisen muisti toimii kuin teatterin näyttämömestari, joka työntää oikean lavasteen näyttämölle. Osa lavasteista on haalistuneita, osa kirkkaita. Mitä vahvempi muisto, sitä terävämpi kuva. Guyaun mukaan ihmisen "sisäinen optiikka" vääristää muistoja kuin kiikari: voimakkaan muiston yksityiskohdat tuntuvat olevan lähempänä kuin ne oikeasti ovat.

Mutta miksi varttuneen aika tuntuu kuluvan nopeammin kuin nuorena?

Näin Guyau vastasi teoksessaan: "Nuoruuden kokemukset ovat eläviä, tuoreita ja moninaisia; vuodet ovat siis täysiä, tuhannella tavalla omaleimaisia, ja nuorukainen muistaa viimeksi kuluneen vuoden pitkänä sarjana kolmiulotteisia kohtauksia."

Vanhempana taas "viikot muistuttavat toisiaan, kuukaudet muistuttavat toisiaan, elämä on yksitoikkoista rutiinia. Erilliset kuvat sulautuvat yhdeksi kuvaksi. Se saa ajan mielessä lyhenemään."

Touché, Jean-Marie. Herätys, puuro, kouluun, töihin, kauppaan, ruoka, läksyt, iltapala, nukkumaan. Samaa luuppia, kunnes kesäjuhlissa havahdumme miettimään, että mihin se vuosi taas katosi.

Alkuvuodesta 1888 Guyaun talo Provencessa vaurioitui maanjäristyksessä ja perhe majoittui kosteaan ulkovajaan. Guyaun tuberkuloosi paheni ja pian hän kuoli. Sitä ennen Guyau ehti kirjoittaa ohjeen jokaiselle, joka haluaa tuntea, etteivät vuodet katoa: "Jos haluat pidentää ajan perspektiiviä, niin täytä se, jos sinulla on siihen tilaisuus, tuhansilla uusilla asioilla."

Kirjoittaja on HS:n toimittaja, jonka ajantaju katosi vuosia sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!