Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä luo lapselle kuvaa, että hän olisi muita hauraampi

Usein se, mitä erityisherkät kaipaavat, on hyväksi muillekin

Elämä
 
Helsingin Sanomat

Pitäisikö herkkien lasten saada erityiskohtelua? Arkisissa tilanteissa, vaikkapa kouluissa tai päiväkodeissa, sille ei yleensä ole tarvetta, sanoo eritysherkkä-termin luonut psykologi Elaine Aron. Kyse on ennemminkin tasapuolisuudesta.

"Useimmat herkät lapset ovat varsin hyvin käyttäytyviä ja hiljaisia. He jäävät koulussa muita vähemmälle huomiolle. Heidänkin tarpeensa tulisi huomioida sen sijaan, että heidät häivytetään taka-alalle hiljaa kärsimään ja alisuoriutumaan", Aron sanoo.

Jos aktiivinen lapsi saa ensin vähän juoksennella ympäriinsä, hän keskittyy paremmin. Vastaavasti häiriöherkkää lasta auttaisi, jos hän saisi istua luokan rauhallisimmassa kohdassa. Esiintymistä voisi harjoitella ensin pienessä ryhmässä, ei heti koko luokan edessä.

"Jos erityisherkkiä lapsia osataan kohdella oikein, heidän hyvät puolensa pääsevät paremmin esiin. Se säästää niin vanhemmat, opettajat kuin yhteiskunnankin isommilta ongelmilta. Eikä se vaadi niin paljon. Lopulta se tarkoittaa vain lämmintä, kannustavaa kasvatusta. Usein se, mitä herkät lapset tarvitsevat, on hyväksi kaikille."

Samaa sanoo myös Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta: eihän esimerkiksi melu ole hyväksi kenellekään. Kaikki lapset hyötyvät rauhallisesta ympäristöstä, pienemmistä ryhmistä ja aikuisen läsnäolosta. Ja itsesäätelyn taitoja tarvitsee ihan jokainen.

Elaine Aron toppuuttelee vanhempia erityisherkkyys-termin viljelyssä. Jos lapsen käytöstä on tarpeen selittää ulkopuolisille, sanat kannattaa valita tilanteen mukaisesti, lyhyesti ja konkreettisesti. Esimerkiksi: Hän tarvitsee hiukan aikaa tottuakseen tällaisiin uusiin tilanteisiin. Tai: Hänen olisi helpompi keskittyä, jos musiikki olisi hiljemmalla.

Pienelle lapselle itselleen kannattaa jutella tuntemuksista ja tilanteista käytännönläheisesti. Lapselle on turha luoda kuvaa, että hän olisi muita hauraampi tai heikompi. "Vanhemmat joutuvat aina tasapainottelemaan", Aron sanoo. "Toisaalta on tärkeää rohkaista herkkiä lapsia tekemään samoja asioita kuin muutkin. Toisaalta on otettava todesta heidän tunteensa ja huolensa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!