Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

4 syytä lukea kirjaa ääneen – myös aikuisten kesken

Lukuryhmiin osallistuminen parantaa dementiaa potevien, masentuneiden ja kipupotilaiden mielialaa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen

1. Jo vauvalle, joka ei itse puhu, kannattaa lukea paljon. Se edistää kielen kehitystä ja rikastuttaa sanavarastoa. Kirjoitettu kieli eroaa puhutusta: lastenkirjoissakin sanojen kirjo on yleensä laajempi kuin arkipuheessa.

 

2. Lapsilla, joille on luettu kotona, on koulun alkaessa paremmat kielelliset valmiudet kuin muilla. He myös todennäköisemmin innostuvat lukemisesta, osoittaa British Medical Journalin julkaisema tutkimusyhteenveto. Tarinoista ja kuvista keskusteleminen avaa sanojen merkitykset sekä kehittää tunneilmaisua ja sosiaalisia taitoja.

 

3. Entisaikaan ääneen lukeminen aikuistenkin kesken oli yleisempää, mutta myös nykyihmisille tekee hyvää kokoontua yhdessä kirjan ääreen. Toiselle lukeminen, keskittynyt kuuntelu, keskustelu ja tunteiden jakaminen lähentävät puolisoita tai perheenjäseniä.

Lukuhetket lisäävät yhteisöllisyyden tunnetta myös vieraampien ihmisten välillä, osoittavat brittiläisen Reader Organisation -järjestön ja eri yliopistojen tutkimukset. Lukuryhmiin osallistumisen on todettu parantavan esimerkiksi dementiaa potevien, masentuneiden ja kipupotilaiden elämänlaatua ja mielialaa.

 

4. Ääneen lukeminen vahvistaa keskittymistä ja tekstin muistamista. Näin kertoo Frontiers of Psychology -lehdessä julkaistu kanadalaistutkimus. Tutkijat arvelevat syyksi sitä, että ääneenluku on fyysisesti kokonaisvaltaisempaa: siihen tarvitaan sekä näkö- ja kuuloaistia että puheentuottamista.

Luettua tekstiä kuunnellessa mieli sen sijaan harhaili enemmän kuin ääneen tai hiljaa itsekseen lukiessa. Vaikeaa asiaa opetellessa kannattaa siis mieluummin lukea toiselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!