Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi kuva kuolleesta pakolaislapsesta saa yhden auttamaan mutta toisen kääntämään selkänsä? Vastaus voi löytyä lapsuudesta

Miksi toinen ryhtyy auttamaan turvapaikanhakijoita ja toinen ei? Myötätuntotutkija Anne Birgitta Pessin mukaan vastaus löytyy usein lapsuudesta. "Myötätunto on pieniä tekoja ja kuka tahansa pystyy niihin", hän sanoo.

Elämä
 
Anne Birgitta Pessi: Väitän, että tunteet vaikuttavat päätöksentekoomme enemmän kuin uskomme
Anne Birgitta Pessi: Väitän, että tunteet vaikuttavat päätöksentekoomme enemmän kuin uskomme
Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi on erikoistunut tutkimaan myötätuntoa ja suomalaisten auttamishalua: "Pienet teot ovat suuria. Haluaisin haastaa jokaisen meistä kehumaan tällä viikolla jonkun tuntemattoman ihmisen kadulla."

Mustikkakulho räjähti rikki keittiön lattialle. Siniset tahrat värjäsivät valkoiset kaapit. Vauva itki Anne Birgitta Pessin kainalossa ja oli kiire päiväkotiin.

Pessin kolmevuotias tytär katsoi äitinsä sähläämistä.

"Ei se mitään, äiti. Kaikki järjestyy, kaikille sattuu vahinkoja."

Tyttären tokaisu hymyilyttää Pessiä vieläkin.

"Lauseet, joita lapsille on toisteltu, muokkaavat heidän tapaansa kohdata asioita. Meidän perheessä on ehkä moni muu asia pielessä, mutta myötätuntoa lapseni ovat oppineet", Pessi sanoo.

Anne Birgitta Pessi

Kuka?
Anne Birgitta Pessi, 40, on Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori. Pessi asuu Espoossa puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Mistä tunnetaan?
Pessi on tutkinut muun muassa suomalaisten tekemää vapaaehtoistyötä ja hyvän elämän kokemuksia. Tällä hetkellä Pessi on osittaisella äitiyslomalla, mutta vetää Myötätunnon mullistava voima -tutkimushanketta, jossa selvitetään, kuinka myötätunto edistää yritysten hyvinvointia ja kilpailukykyä.

Mistä ei tunneta?
"Olen konservatorion kasvatti, ja saan syvimmät väristykset kaikkein pateettisimmasta klassisesta musiikista. Suurin musiikkisaavutukseni on, että soitin ykköshuilistina nuoruusiän musiikkileirin päätteeksi sinfoniaorkesterissa Madetojan salin lavalla Oulussa."

Pessi on Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori, ja hänen erikoisalaansa on tutkia ihmisten myötätuntoa ja auttamishalua.

Ne ovat olleet viime viikkoina kovasti tapetilla.

Euroopassa on pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Sen seurauksena myös Suomeen on saapunut ennätysmäärä turvapaikkaa hakevia ihmisiä. Siitä, miten tulijoita pitäisi auttaa – vai pitäisikö lainkaan –, käydään tiukkaa keskustelua.

Pari viikkoa sitten kriisin symboliksi nousi kuva syyrialaisesta pikkupojasta. Poika makasi rannalla poski vasten hiekkaa. Hän oli hukkunut pyrkiessään perheensä kanssa Eurooppaan.

Kuvan nähdessään moni purskahti itkuun. Myös Pessi. Poika oli saman ikäinen kuin Pessin esikoistytär. Se tuntui erityisen pahalta.

Avustusjärjestöjen riveihin liittyi iso joukko uusia vapaaehtoisia, ja moni lahjoitti rahaa.

Sitten oli niitä, jotka reagoivat asiaan kirjoittamalla verkon keskustelupalstalle näin: Tässä nyt yritetään vain pikkulapsella hakea sympatiaa. Realiteetit on kuitenkin, että kaikkia ei voi auttaa.

Mikä saa toisen auttamaan ja toisen kääntämään selkänsä?

"Meistä jokainen voisi reagoida kummalla tavalla tahansa. Se on hyvä muistaa", sanoo Pessi.

Hänellä on lähellään konkreettinen esimerkki. Omakotitalon pihalla nukkuu vaunuissa perheen neljän kuukauden ikäinen vauva. Tutkimusten mukaan jo vauvat aistivat herkästi toisen ihmisen hätää. Myötätunto on siis biologista.

Siihen, miten aikuisena kohtaamme muiden hätää, vaikuttaa kuitenkin se, mitä elämässä on tapahtunut ennen kuin päätämme osallistua vapaaehtoistoimintaan tai kirjoittaa kylmän viestin netin keskustelupalstalle.

"Kaiken ytimessä on se, kokeeko ihminen, että hänellä on varaa auttaa", Pessi sanoo.

Nyt ei ole kyse vain rahasta. Pessin mukaan pienituloiset antavat suhteessa suuremman osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen kuin hyvin toimeentulevat – luultavasti siksi, että he samastuvat apua tarvitseviin helpommin. Kyse on siitä, onko henkisesti varaa.

"Kun ihminen on kasvatettu niin, että hän tietää olevansa rakkauden arvoinen, on helpompi ajatella, että niin ovat muutkin. Tällainen ihminen ei koe, että muille antaminen on itseltä pois."

Kosketus, katse ja kannustus ovat kolme k-kirjainta, joihin Pessi uskoo.

Hän muistaa, kuinka omassa lapsuudessa vanhemmat kuskasivat lusikalla sulatejuustoa suoraan sänkyyn, kun alipainoinen tytär ei saanut unta.

"Välittäminen jää selkärankaan, rakkaus muuttuu teoiksi."

Lapsena saatu rakkaus ei tietenkään selitä kaikkea. Elämässä voi käydä kuinka vain onnellisesta lapsuudesta huolimatta.

"Jos on juuri saanut potkut, avioliitto rakoilee tai on sairastunut, totta kai silloin voi ahdistaa se, että tänne tulee lisää autettavia", Pessi sanoo.

Hän kutsuu tällaisia hetkiä myötätunnon kulminaatiopisteiksi. Silloin on edessä kaksi eri tietä.

Näistä en luovu

Baletti
"Rakastan katsoa ja tanssia balettia. Sisälläni asuu taidokas ballerina, vaikka aikuisbalettia useamman vuoden harrastaneena olen huomannut, että taitoni liittyvät valtaosin eläytymiseen, eivät todellakaan tekniseen osaamiseen."

Arjen estetiikka
"Hellin itseäni päivittäin kauniilla arjella, on se sitten käsintehty konvehti teen kanssa tai laadukas muistikirja. Haluan, että työhuoneessa, keittiössä ja etenkin vessassa on läpi vuoden tuoreita kukkia. Jos asuisin yksin, kotini olisi valkoinen kuutio: lapsiperheen kaaos on kaikista rakkainta mutta syvästi kärsivällisyyttä koettelevaa."

Linnunlaulu
"Kuuntelen Youtubesta aitoja lintusoundtrackeja. Pääskyn ja mustarastaan laulu on pyhä ääni, taivaan lahja."

Pessi antaa esimerkin: On perhe, jonka molemmat vanhemmat ovat jääneet työttömiksi ja isä on sairastunut masennukseen.

"Äiti voi ajatella, että pärjätköön muut omillaan, sillä niinhän hekin tekevät. Tai sitten hän voi tuntea toisten hädän entistä paremmin, koska on kokenut saman", Pessi sanoo.

"Usein suunnan ratkaisee se, onko ihminen itse saanut apua vai ei."

Hyvä tuottaa siis lisää hyvää.

Mutta asia ei ole näin yksinkertainen. Sama ihminen, joka vastustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottamista, voi tehdä vapaaehtoistyötä yksinäisten vanhusten tai sairaiden lasten auttamiseksi.

Pessin mukaan apua annetaan mieluiten heille, joiden ongelmiin on helppo samastua ja joiden hätää ei katsota itse aiheutetuksi.

"Jos pitäisi valita, auttaako toipuvia narkomaaneja vai sairaita lapsia, suuri osa meistä valitsee jälkimmäisen. Olemme loppujen lopuksi aika mustavalkoisia."

Nuorena Pessikin ajatteli, että asiat ovat joko oikein tai väärin. Hän oli herkkä pohdiskelija ja vietti paljon aikaa yksin.

"Olin todella mustavalkoinen ja ankara moralisti, etenkin itseäni kohtaan. Sellainen lippua heiluttava seurakuntanuori, joka kirjoitteli lehtien mielipidepalstoille."

Tiukka linja päti myös rakkauteen. Pessi ajatteli, että jokaiselle on olemassa se yksi ja oikea. Omansa hän löysi 15-vuotiaana, kun kirjekaveruus muuttui ihastukseksi. Neljä vuotta myöhemmin nuori pari meni naimisiin.

"Ajattelin, että 90-vuotiaana pitelen hänen kättään sairasvuoteella ja meidät haudataan rinnakkain."

Mutta kun Pessi oli 26-vuotias, liitto päättyi eroon.

"Olimme hiljalleen kasvaneet erillemme. Ero ilman erityistä draamaa oli kuitenkin raju kolaus moraalilleni. Syyllistin itseäni siitä, että erosin vastoin arvojani. Se oli ensimmäinen rytäkkä, jossa jouduin kyseenalaistamaan omaa ehdotonta maailmankuvaani. "

Kokemus on auttanut ymmärtämään myös muiden ehdottomuutta. Ei hyväksymään, mutta ymmärtämään.

"Teen välillä myötätuntomeditaatiota. Ajattelen itselleni rakasta ihmistä ja siirrän nämä tunteet henkilöön, jonka arvomaailmaa minun on vaikea ymmärtää. Saatan ajatella, että Olli Immonenkin on ollut pikkupoika, joka pyytää vanhempiaan katsomaan, kuinka korkealle hän osaa heittää palloa."

Kuulostaa hassulta, mutta Pessin mukaan tämä toimii.

"Minulla on valoisa ihmiskuva, uskon ihmisistä hyvää. Siksi haluan nähdä, mitä sellaisten ihmisten taustalla on, joilla ei ole nyt varaa myötätuntoon."

Pessille myötäunto ei kuitenkaan tarkoita kritiikitöntä päähän taputtelua. Päinvastoin. Parhaimmillaan se on aggressiivinen voima, joka pakottaa toimimaan.

Pessi ottaa esimerkin natsi-Saksasta. Kun on tutkittu ihmisiä, jotka piilottivat juutalaisia koteihinsa vaarantaen oman henkensä, heitä on yhdistänyt yksi asia: poikkeuksellisen avoin ihmiskuva.

"He eivät nähneet eroa ihmisten välillä eivätkä oikein edes ymmärtäneet kysymystä siitä, mistä syystä he auttoivat. Tietenkin he auttoivat!"

Luennoillaan Pessi heijastaa usein valkokankaalle Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman mietelauseen: Jos haluat toisten olevan onnellisia, harjoita myötätuntoa. Jos haluat itse olla onnellinen, harjoita myötätuntoa.
Viesti on, että auttajia on turha pitää muita parempina ihmisinä.

"Myötätunto on pieniä tekoja ja kuka tahansa pystyy niihin."

Pessi on itse testannut ohjetta käytännössä.

Viisi vuotta sitten vaikutti siltä, ettei perheeseen tule lapsia hartaasta toiveesta huolimatta. Lapsettomuushoidot olivat käynnissä, kun Pessi ja hänen puolisonsa ilmoittautuivat mukaan tukiperhetoimintaan.

Kerran kuussa he hoitivat pikkupoikaa, jotta tämän yksinhuoltajaäiti sai levätä hetken.

"Halusimme auttaa perhettä, mutta oli siinä myös itsekäs motiivi, että saisimme pitää pikkuista sylissämme edes joskus", Pessi sanoo.

"Uskon, että kaikki hyötyivät."

Lopuksi Pessillä on hyviä uutisia. Vaikka lähiviikkojen uutisista voisi päätellä muuta, tutkimusten mukaan suomalaiset ovat maailman kärkeä auttamishalussaan. Eikä tämä tarkoita vain oman lapsen jalkapallojoukkueen valmentamisesta. Viime vuosina on nimittäin tapahtunut muutos. Yhä useammin auttamisen syynä on halu puuttua yhteiskunnan epäkohtiin.

"Nykynuoret uskovat, että he voivat vaikuttaa maailmaan omilla teoillaan ja ovat halukkaita toimimaan niin. Meillä on kasvamassa toivorikas sukupolvi."

 

HS järjestää torstaina 24.9. kello 12–15 Sanomatalolla Tee hyvää -tapahtuman, jossa voi tutustua vapaaehtoistyön eri tapoihin.

Juhani Niiranen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!