Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusperheen vanhemmat saattavat suosia yhtä lasta tajuamattaan

Tutkimusten mukana äiti kohtelee eri lailla eri liitoista syntyneitä lapsiaan. Hän alkaa suosia sitä lasta, jonka isän kanssa asuu. Brittitutkimuksen mukaan lasten riski joutua onnettomuuteen on suurempi perheissä, joissa on puolisisaruksia.

Elämä
 
Jaana Laitinen
Rio Gandara HS
Kuva: Rio Gandara HS

Alakouluikäisen Annen äiti löysi kerran kaapista pienen lasipurkin ja aikoi heittää sen pois. Anne pyysi, saisiko hän kauniin purkin. Äiti lupasi sen hänelle.

Samassa kuusi vuotta vanhempi isosisko vaati purkin itselleen, ja äiti antoikin sen isosiskolle. Anne kapinoi vastaan, jolloin perheen isä puuttui asiaan.

"Hän sanoi, että siskollasi on etuoikeuksia, joiden vuoksi hän saa sen purkin", nyt 57-vuotias Anne muistelee.

Artikkeliin liittyvät

Lapsena hän luuli, että hänessä on vikaa, kun sekä vanhemmat että isoäiti kohtelivat isosiskoa paremmin.

"Tunsin, että minua kohdeltiin erittäin epäoikeudenmukaisesti. Sitä tapahtui paljon. Isoäiti vei isosiskoa lomalla ja osteli tälle vaatteita. Minä ja veljeni jäimme niitä vaille."

Myöhemmin Anne ymmärsi, mistä on kyse. Etuoikeuksista nauttinut isosisko oli äidin ensimmäisestä, lyhyestä avioliitosta. Mummon silmissä isosiskon isä oli kelvoton retku, ja mummo kompensoi sitä hemmottelemalla isosiskoa. Ajan saatossa siskon erityiskohtelu tarttui myös Annen vanhempiin.

Lasten kokemus siitä, miten tasa-arvoisesti vanhemmat kohtelevat lapsia uusperheessä, vaikuttaa lasten keskinäisiin väleihin. Se käy ilmi Väestöliiton tuoreesta tutkimuksesta, joka liittyy laajaan Sukupolvien ketju -tutkimushankkeeseen.

"Jos lapset kokevat, että yhtä tai osaa lapsista suositaan, se tuo kitkaa sisarusten välille. Jos he kokevat, että kohtelu on tasapuolista, lasten välit ovat läheisemmät", sanoo tutkija Mirkka Danielsbacka Väestöliitosta.

Sisarusten väleihin vaikuttaa tutkimuksen mukaan eniten kokemus äidin käytöksestä. Uusperheissä lapset kokevat useammin kuin muissa perheissä, että äiti tai äitipuoli suosii jotakuta lasta.

Epäreiluksi koettu kohtelu voi hiertää sisarusten välejä aikuisuuteen asti: lapsina läheiset sisarukset pysyvät läheisinä aikuisenakin, etäiset etäisinä.

Anne arvelee, että hänen, veljen ja etuoikeutetun isosiskopuolen välit olivat lapsina kuten missä tahansa perheessä.

"Minä tappelin veljeni kanssa, isosisko rääkkäsi meitä ja me yhdessä häntä."

Välit isosiskopuoleen etääntyivät myöhemmin. Veljensä kanssa Anne on aina tullut hyvin juttuun.

Vuosien ajan Anne ja veli näkivät isosiskon vain perhejuhlissa. Hiljattain siskopuolet ovat alkaneet tapailla uudelleen, mutta veljen ja isosiskon välit ovat edelleen etäiset. Veljen on ollut sekä lapsena että nyt aikuisena vaikeampi kestää isosiskon etuoikeuksia, Anne arvelee.

Annen perheessä yhtä lasta suosittiin avoimesti. Usein epätasapuolinen kohtelu on kuitenkin vanhempien puolelta tiedostamatonta. Tutkimusten mukana äiti kohtelee eri lailla eri liitoista syntyneitä lapsiaan. Hän alkaa suosia sitä lasta, jonka isän kanssa asuu.

"Vanhemmat yleensä sanovat, että he suhtautuvat tasapuolisesti kaikkiin lapsiin. Niin kuuluu sanoa. Tiedostamattaan he voivat silti kohdella lapsia eri lailla. Yksi lapsi saa lahjoja, toinen ei. Eräs nainen kertoi, että hänen velipuolensa sai joululahjaksi kesämökin, hän sukat ja alushousut", sanoo Sukupolvien ketju -hankkeen tutkija Antti Tanskanen Väestöliitosta.

Olipa epätasa-arvoinen kohtelu avointa tai tiedostamatonta, lapset kyllä huomaavat sen, Tanskanen sanoo. Lapset aistivat herkästi, miten aikuiset suhtautuvat lapsiin.

Se voi heijastua myös lasten keskinäisiin suhteisiin: sisarukset saattavat alkaa kohdella toisiaan samalla lailla kuin perheen aikuiset suhtautuvat heihin.

Joskus lapsi kokee, että häntä kohdellaan eri lailla, vaikkei niin olekaan. Silti pelkkä kokemus epätasa-arvosta riittää. Se voi näkyä käytösoireina lapsuudessa ja häiriökäyttäytymisenä nuoruudessa, Mirkka Danielsbacka sanoo. Jos äiti saa lapsia uuden puolison kanssa, konfliktit äidin ja aiemmasta liitosta olevan lapsen välillä lisääntyvät enemmän kuin ydinperheissä joihin syntyy kokosisaruksia.

Epätasa-arvo ja lasten reagointi siihen voivat johtaa jopa onnettomuuksiin. Brittitutkimuksen mukaan lasten riski joutua onnettomuuteen on suurempi perheissä, joissa on puolisisaruksia.

"Tarkkaa syytä, miksi näin käy, ei tiedetä. Tutkijat kuitenkin arvelevat syyksi sitä, että äidin aiemmista suhteista syntyneet lapset tuntevat, että heitä kohdellaan uusperheessä epätasapuolisesti", Antti Tanskanen sanoo.

Perhemuoto – ydinperhe tai uusperhe – ei Tanskasen mukaan kuitenkaan automaattisesti ennusta, millaiset keskinäiset välit lapsilla ovat. Oleellista on, miten lapsia kohdellaan.

"Uusperheessä voi syntyä yhtä hyviä ja syviä suhteita, olivatpa lapset kokosisaruksia tai puolisisaruksia tai eivät biologisesti sukua lainkaan."

Minnan, 41, lapsuuden perheeseen kuului neljää sorttia lapsia. Hänellä oli yksi täysveli sekä sisaruspuolia isän ja äidin uusista liitoista. Lapsijoukkoon kuului myös poika isän uuden puolison edellisestä liitosta.

"Meidän perheessä ei puoliteltu sisaruksia. Kaikkia kohdeltiin yhteisinä lapsina, eikä meitä jaettu mun ja sun lapsiin. Aikuiset jakoivat yhteistyövanhemmuutta, vaikka perheiden rajoja kunnioitettinkin", Minna sanoo.

Aikuisten välit säilyivät hyvinä avioerosta ja uusista liitoista huolimatta.

"Vietimme tärkeät juhlat yhdessä sulassa sovussa. Isäni myös kävi uuden perheensä kanssa lomalla maalla meidän luona. Meillä lapsilla oli lupa kiintyä sisaruspuoliin ja solmia suhteet myös isä- ja äitipuoliin. Se mahdollisti hyvät sisarussuhteet."

Lapsia hitsaa yhteen samassa kodissa kasvaminen ja yhteisen elämän jakaminen, Mirkka Danielsbacka sanoo. Sukulaiseksi tunnistetaan ihminen, jonka kanssa on jaettu lapsuutta, olipa kyse täys- tai puolisisaruksesta.

Siksi sisaruspuolilla, joilla on yhteinen äiti, on tutkimusten mukaan läheisemmät välit kuin isän eri liitoista syntyneillä sisaruspuolilla. Tähän on syynä se, että isän lapset kasvavat usein eri kodeissa ja heillä voi olla iso ikäero.

Minna kertoo, että biologisten siteiden sijaan luonteet ratkaisivat, keistä lapsista tuli toisilleen läheisimmät.

Eniten hän pitää yhteyttä siskopuoleen, joka on isän toisesta avioliitosta.

"Ei haittaa, vaikka olen häntä 15 vuotta vanhempi. Olemme samanlaisia, toimeliaita ihmisiä. "

Riihimäkeläiseen uusperheeseen kuuluvat vanhemmat, heidän yhteinen kaksivuotias poikansa sekä neljä 1218-vuotiasta tyttöä. Lue juttu Kannostojen uusperheestä täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!