Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhteellisuudentaju auttaa sietämään omia virheitä

Tietyt ajattelun vääristymät ovat tutkimusten mukaan tyypillisiä ahdistuneille ja masentuneille. Heillä on taipumus yleistää, suurennella hankalien tilanteiden seurauksia ja aliarvioida selviytymiskykyään.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Onko miljardi paljon vai vähän valtion budjetissa? Kumpaa pelätä, sutta vai autoa? Isojen lukujen ja erilaisten riskien arvioiminen edellyttää numeroiden tajua. Kannattaa kerrata ainakin prosentit, murtoluvut ja todennäköisyyslaskenta.

Esimerkiksi sairauksiin ja hoitoihin liittyviä todennäköisyyksiä ymmärtävät huonosti niin potilaat, toimittajat kuin lääkäritkin, osoittaa Psychological Science -lehdessä julkaistu saksalaistutkimus. Syynä on paitsi heikko tilastolukutaito myös se, ettei terveystietoa tarjota läpinäkyvässä, vertailukelpoisessa muodossa.

2. Katso kuvaa. Hyvin tehty graafinen esitys auttaa hahmottamaan mittasuhteita. Esimerkiksi datajournalistin ja kirjailijan David McCandlessin Information is Beautiful -nettisivusto esittää valtavat määrät eri alojen yleistietoa ja tilastoja tyylikkäästi ja havainnollisesti.

3. Tietyt ajattelun vääristymät ovat tutkimusten mukaan tyypillisiä ahdistuneille ja masentuneille. Heillä on taipumus yleistää, suurennella hankalien tilanteiden seurauksia ja aliarvioida selviytymiskykyään: pienikin virhe on katastrofi, josta seuraa muiden tuomio. Tai: jos minua arvostellaan yhdestä asiasta, olen kokonaan huono ja arvoton.

Henkistä tasapainoa tukee, kun oppii tunnistamaan haitalliset ajattelumallit ja suhteuttamaan asioita. Huolien realistisuutta voi testata puhumalla luotetun ihmisen kanssa.

4. Pieni määrä stressiä voi tehostaa suoriutumista, mutta jatkuva sisäinen hälytystila uhkaa suhteellisuudentajua. Stressi tekee pienistä haasteista ylitsepääsemättömiä ja vaikeuttaa tärkeiden asioiden erottamista epäolennaisista. Kun kehon rentouttaa, ajatuskin kirkastuu.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!