Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Nisäkäsäidin" vaistot on saatava kuriin

Elämä
 
Helsingin Sanomat

Riihimäkeläisen Veera Kannoston uusperheeseen kuuluvat aviomies ja yhteinen 2-vuotias poika. Joka toinen viikko kodissa asuvat myös Kannoston 12- ja 14-vuotiaat tyttäret ja miehen 14- ja 18-vuotiaat tyttäret.

Kaikki tytöt asuvat vuoroviikoin toisen vanhempansa luona.

"Neljä liki samanikäistä teinityttöä! Tämän hankalammaksi ei uusperhe mene."

Kannosto sanoo, että hänen pitää skarpata koko ajan, jotta "paketti pysyy kasassa".

"Nisäkäsäidin vaistot sanovat, että omat poikaset pitää asettaa etusijalle. Järkipuoli käskee takaamaan, että annan kaikille lapsille yhtä lailla lämpöä ja tasapuolisen kasvuympäristön."

Toisaalta hän ei halua astua "bonustyttäriensä" biologisen äidin tontille. Hän kutsuu miehen tyttäriä bonustytöiksi ja itseään heidän bonusäidikseen.

"Kun ostan sukkia biologisille lapsille, mietin, pitääkö ja saanko ostaa niitä myös bonuslapsille. En voi mennä kotiin ja vain antaa sukat omille lapsille. Tällaisia asioita uusperheessä pitää miettiä."

Uusperhekuvio syntyi viisi vuotta sitten. Aluksi hänen oli vaikea komentaa puolison esikoista.

"Hän käveli vaatekaapilleni ja otti sieltä sukat itselleen. Silmäni pullistuivat päästä, mutten halunnut suuttua ja olla paha äitipuoli. En silti pitänyt siitä, että ylitseni käveltiin."

Nyt välit vanhemman bonustytön kanssa ovat lämpimät.

"Olen hänelle luottoaikuinen, jonka kanssa hän voi puhua tärkeistä asioista."

Kaikki tytöt ovat persoonina erilaisia, ja heitä pitää kohdella tasa-arvoisesti mutta eri lailla, hän kuvaa.

"Omani huutavat kovaan ääneen, mitä haluavat. Nuorempi bonustytär sanoo ensin viisi kertaa 'en tiedä' ja vasta kuudennella kerran kertoo, mitä mieltä on."

Kaikki tytöt ovat tarkkoja siitä, että kukin saa saman kuin muut. Kannosto kertoo, että hänen omat tyttönsä vaativat heti selityksen sille, miksi joku joutuu tekemään tuon ja miksi tälle ei sanota samasta kuin toiselle.

"Kysyin heiltä juuri, kohtelenko lapsia tasapuolisesti. Omat tyttöni sanoivat, että raivoat meille enemmän, mutta muuten kaikki ovat tasa-arvoisia."

Uusperheen alkutaipaleella Kannosto antoi miehen tyttärelle kerran vanhan hupparinsa. Jälkeenpäin tytär kertoi omalle äidilleen, että vaate on kirpparilta. Nuorempi oikaisi, että eikun sait sen Veeralta. Kannosto havahtui siihen, miten hankala kahden kodin kuvio on lapsille.

"Monet uusperheen lapset kokevat, että he eivät voi kertoa vanhemmalleen, mitä ovat tehneet toisessa kodissa. Heillä on huono omatunto, jos toisen vanhemman kanssa on ollut kivaa."

Kannosto kertoo lukeneensa tutkimuksesta, jonka mukaan uusperheiden lapsilla voi olla muita lapsia enemmän mielenterveyden ongelmia.

Niitä voi syntyä, jos lapsia kasvaa ympäristössä, jossa aikuisten välillä on jännitteitä. Hän näkee työssään erityisopettajana, miten aikuisten kireät välit vaikuttavat lapsiin. Siksi Kannosto tapaa puolisonssa kanssa lasten toisia vanhempia.

"Pidämme lasten vuoksi välit kunnossa. He näkevät, että olemme tekemisissä keskenämme."

Hänellä on myös salainen ase, jolla hän voitelee perheen lasten välejä. Se on kuopus Iivari, 2. Poika on sukua kaikille perheessä. "Tytöt rakastavat ja vihaavat häntä tasapuolisesti", Kannosto sanoo ja naurahtaa.

"Perheemme haasteet ja moninaisuus ovat meille hieno juttu ja voimavara. Ne sitovat meidät yhdeksi paketiksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!