Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen homofoobikko ja uskovainen puolustaa nyt vähemmistöjä

Elämä
 
Kiivaasta uskovaisesta tasa-arvon puolustajaksi
Kiivaasta uskovaisesta tasa-arvon puolustajaksi
Vesa Linja-aho on entinen änkyräuskovainen ja homofoobikko, joka puhuu nyt tasa-arvosta ja puolustaa blogissaan vähemmistöjä.

Kun Persianlahden sota alkoi, 8-vuotias Vesa Linja-aho oli varma siitä, että maailmanloppu oli käsillä. Niin hänen äitinsä opetti. Ilmestyskirjan profetioita löytyi milloin mistäkin uutisesta. Linja-ahoa pelotti ja ahdisti. Tuntui siltä, että ei kannattanut tehdä mitään, koska maailma loppuisi kuitenkin pian ja suurin osa ihmisistä menisi helvettiin.

"Äiti oli luterilainen änkyräuskovainen. Hän suomensi kirjoja, joissa puhuttiin saatanasta ja maailmanlopusta, ja me lapset saimme myös osamme näistä 'faktoista'. Voi kuvitella, mitä sellaisten asioiden kuuleminen tekee kymmenvuotiaalle nassikalle."

Isä ei uskonut, mutta ei myöskään hillinnyt äitiä. Perheessä elettiin pelossa.

Vuosien mittaan Linja-aho lakkasi uskomasta, mutta ei kertonut siitä äidille vaan piti mieluummin asian omana tietonaan. Äidin seurassa kaikki olivat varpaillaan, etteivät olisi suututtaneet tätä.

kaisa rautaheimo / hs

Enää Linja-aho ei kaihda provosointia. Päinvastoin. Blogisti ja sosiaalisen median aktiivi kirjoittaa kärkevästi ja puolustaa arvoja, joita olisi lapsuudenkodissa kavahdettu.

Linja-ahon bloggaukset käsittelevät usein tasa-arvoa, joka on entiselle konservatiiviselle homofoobikolle nyt sydämenasia. Hän kirjoittaa esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista, sukupuolten tasa-arvosta, rasismista ja siitä, millaisia mahdollisuuksia rikkailla ja köyhillä on Suomessa.

Viime aikoina hän on kirjoittanut esimerkiksi otsikoilla "Umpikaheleita kauhavalaisia?", "Koulukirjat ruokkivat höpökäsityksiä sukupuolesta" ja "Oikeusministeriö hylkäsi avioliittolainkumoamisaloitteenkumoamisaloitteen".

"Provosoin tahallani, turha sitä on kiistää. Minun on pakko. Jos Timo Soini tai Britney Spears sanovat jotain, se on heti uutinen. Vesa Linja-ahon pitää vähän provota, jotta teksti ylipäätään huomataan", hän sanoo.

Usein se huomataan. Blogia lukee kuukaudessa jopa yli 130 000 ihmistä. Linja-aho kirjoittaa blogiaan parhaimmillaan päivittäin, minkä lisäksi Twitter- ja Facebook-postauksia saattaa kertyä päivässä kymmeniä.

"Jollen ole puoleenpäivään mennessä päivittänyt mitään, ihmiset alkavat kysellä, onko jotain sattunut. Rakastan tietoa. En juurikaan sensuroi, mitä kirjoitan, aivoista menee peukaloiden kautta suora linja nettiin."

Kuka?

Vesa Linja-aho

Kuka?

Vesa Linja-aho on 33-vuotias blogisti ja autosähkötekniikan lehtori Metropoliaammattikorkeakoulussa.

Mistä tunnetaan?

Linja-aho on sosiaalisen median aktiivi, joka kirjoittaa Vesan linja -nimistä blogia Image-lehden nettisivuille.

Mistä ei tunneta?

Teki väitöskirjaa kombinatoriikasta, mutta jätti leikin kesken kun ensimmäinen kolmesta lapsesta syntyi.

Uskonnollisen kodin hankala ilmapiiri jäi taakse, kun Linja-aho muutti Jokioisilta Espooseen ja ryhtyi opiskelemaan Teknillisessä korkeakoulussa sähkötekniikkaa.

Se ainakin oli tarkoitus – oikeasti ensimmäinen vuosi meni juhliessa. Opintoviikkoja kertyi muutamia.

"Olisin varmaan saanut ahdistusdiagnoosin, jos olisin käynyt lääkärissä. Teki mieli vain maata kotona tai lähteä juhlimaan. Sain kuitenkin diagnoosin vasta myöhemmin: sekamuotoinen ahdistus- ja masennustila."

Armeijan jälkeen ajatus opintojen jatkamisesta tuntui melkein mahdottomalta. Ahdistuksen keskellä mieleen muistuivat kodin opetukset. Auttaisiko kristinusko ahdistuksessa?

"Hain lohtua äidin huuhaajutuista ja se auttoi. Kristinusko toi ryhtiä, ja ajattelin, että kun näiden oppien mukaan elää, kaikki menee hienosti ja onnellisesti. Järkeilin, että jos Raamattu olisi mielikuvitusta, se ei olisi voinut selvitä kahtatuhatta vuotta, vaan se olisi todistettu vääräksi heti kirjoitushetkellä."

Otaniemestä löytyi paljon samanhenkisiä ihmisiä. Linja-aho ryhtyi kristillisdemokraattien ehdokkaaksi ensin yliopiston edustajistovaaleissa ja sen jälkeen kuntavaaleissa. Hän liittyi Leppävaaran helluntaiseurakuntaan ja kristittyjen opiskelijoiden Ristin kilta -yhdistykseen.

"Insinöörimäinen ajattelu sovellettuna kristinuskoon tuottaa änkyräkristittyjä, mutta ihmisissä ei ollut mitään vikaa. Tai no, näin jälkikäteen ajatellen tietenkin heidän aatteensa, mutta he olivat mukavia ihmisiä."

Ateistikavereista oli kova huoli.

"Pohdin, miten voisin auttaa heitä. Mietin mielessäni, että tuo ei pelastu, tuokaan ei pelastu, eikä tuokaan."

Kun Linja-aho oli 23-vuotias, hänen isänsä kuoli.

"Arvelin, että hän joutui helvettiin. Se masensi kovasti."

Masennus on nyt hellittänyt, mutta Linja-aho on kirjoittanut blogissaan avoimesti mielenterveysongelmistaan. Hän toivoo, että se auttaa jotakuta samanlaisten aiheiden kanssa kamppailevaa.

"Jos on nuori tyyppi, joka hakee ensimmäistä työpaikkaa, ei ehkä kannata kirjoittaa niistä. Itse olen etuoikeutetussa asemassa, kun voin kirjoittaa."

Tämä kuvaa Linja-ahon toimintaa laajemminkin. Hän on hyvätuloinen, perheellinen suomalaismies vakituisessa työsuhteessa, joten hän kokee velvollisuudekseen puolustaa niitä, joilla ei mene yhtä hyvin.

Poiminta

Näistä en luovu

Kännykkä

"Tykkään olla jatkuvasti tavoitettavissa. Kännykällä kirjoitetuista päivityksistä tulee napakoita."

Tablettitietokone

"Kun annan tämän lapsille, he pysyvät puuhassa ja saan itse räplätä kännykkää rauhassa."

Kannettava tietokone

"Läppäri on oikeiden töiden tekoon ja Wikipedian editointiin."

Uskossa eläminen vaatii itsepetosta, koska vasta-argumentteihin ei uskalla tutustua, Linja-aho sanoo.

"Pelkäsin käydä vapaa-ajattelijoiden sivuilla. Riski oli suuri: entä jos siellä onkin vakuuttavia tekstejä ja menetän uskoni? Silloin rämähdän helvetin laavajärveen ikuisiksi ajoiksi."

Usko kaatui lopulta siihen, että Linja-aho alkoi soveltaa uskontoon samoja ajatusmalleja kuin kaikkeen muuhunkin.

Hän oli jo uskovaisena kritisoinut esimerkiksi homeopatiaa.

"Tarkastelin ensimmäistä kertaa kristinuskoa kriittisesti: mikä todistaa sen puolesta ja mitkä asiat sitä vastaan."

Linja-aho ehti olla uskossa kymmenen vuotta.

"Samanikäiset kaverit ovat filosofiassa ja argumentaatiossa kymmenen vuotta minua edellä, koska uskonnollinen ajattelu ei ole jarruttanut heidän älyllistä kehitystään. Homo- ja transfobisia sekä rasistisia kommenttejani löytyy netistä yhä, eikä sille voi mitään. Jos saisin esittää yhden toivomuksen, se olisi kristillisdemokraattien putoaminen eduskunnasta tulevissa vaaleissa."

Tasa-arvokysymykset ovat autosähkötekniikan lehtorina työskentelevän Linja-ahon ajatuksissa päivittäin.

Hänen sähkötekniikan opiskelijoistaan TKK:lla on ollut naisia vain 10–20 prosenttia, Metropolia-ammattikorkeakoulussa noin yksi 30:sta.

"Ei ole kiva kuulla naisopiskelijalta, että hän on harkinnut alan vaihtoa, koska joutuu kuuntelemaan törkyläppää ja kokee perustellusti, että urakehitysmahdollisuudet eivät ole niin hyvät kuin naisvaltaisemmalla alalla. Sekä TKK:lla että Metropoliassa opiskelijani ovat harkinneet alan vaihtoa seksismin takia. Työharjoittelussa asiakkaat eivät halua kertoa naiselle, mikä autossa on vikana, vaan vaativat saada puhua miehelle. Työhaastattelussa kysytään, että kestäthän sitten törkyläppää, kun meillä on ollut sellainen 'rento' meininki täällä työpaikalla."

Tieteellistä maailmankuvaa nykyään vaalivan Linja-ahon kaikkea kirjoittamista yhdistää kärkevä käsittelytapa.

"Se, että ei koe olevansa mies eikä nainen, ei ole oma valinta. Se, että päättää suhtautua turvapaikanhakijoihin kusipäisesti, on oma valinta. Jälkimmäisiä saa ja pitää pilkata."

Linja-aholle tuleva palaute on valtaosin myönteistä. Hän on siitä hiukan yllättynyt, koska tietää, että yleensä tällaisia aiheita käsittelevät kirjoittajat saavat paljon vihapostia.

"Luultavasti se johtuu sukupuolestani ja siitä, ettei kukaan hommaforumilainen aktivisti ole ainakaan vielä kirjoittanut minusta törkyä, joka usuttaisi lauman kimppuuni. Ehkä asiaan liittyy se, että olen perheellinen mies stereotyyppisen maskuliinisessa ammatissa, siis jollain tavoin mieshierarkian huipulla."

Silloin tällöin tasa-arvoisen avioliiton vastustajat tai Linja-ahon hampaisiin joutuneet, sähköyliherkille kalliita humpuukivälineitä kauppaavat ottavat yhteyttä Linja-ahoon ja tämän työnantajaan, Metropolia-ammattikorkeakouluun.

"He toivovat, että koulu suitsisi minua tai saisin potkut", Linja-aho arvelee.

"Työnantaja yrittikin vähän hillitä minua. Hän ehdotti, että en kiroilisi otsikoissa. Se oli ihan järkevä pyyntö, olin muutaman viikon kiroilematta. Heidän mukaansa nettovaikutukseni on kuitenkin positiivinen, eikä työpaikka tietenkään edes halua määrätä siitä, mitä teen vapaa-ajallani."

Uskovaisista Linja-aholla ei ole pahaa sanottavaa. Hän on yhä väleissä entisten uskontovereidensa kanssa.

"Siellä syntyneistä kontakteista on ollut työelämässä enemmän hyötyä kuin vaikkapa Sähköinsinöörikillassa syntyneistä. Työmoraali on ollut kova ja he ovat usein ylenneet johtotehtäviin."

Linja-aho sanoo, että uskon loppuminen ei ole hajottanut perhettä.

"Perhe uskoo Raamattuun kirjaimellisesti, mutta emme keskustele esimerkiksi homojen oikeuksista."

Lapsille Linja-aho kertoo oman vakaumuksensa, perhe omansa.

"Minä kerron, että perkele on mielikuvitusolento ja pöljät pelkäävät perkeleitä. Perhe kertoo, mitä itse uskoo. Ihan hyvä, että lapset tietävät, että maailmassa asioista ajatellaan monella eri tavalla."

Arka paikka: Entinen homofoobikko ja uskovainen puolustaa nyt vähemmistöjä
Arka paikka: Entinen homofoobikko ja uskovainen puolustaa nyt vähemmistöjä
Vesa Linja-aho on blogisti ja sosiaalisen median aktiivi, joka kirjoittaa kärkevästi ja puolustaa arvoja, joita olisi aiemmin kavahtanut. HSTV:n Arka paikka ohjelmaa juontaa toimittaja ja terapeutti Anja Snellman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!