Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteinen ateria tekee ihmisistä avuliaampia

Myös simpansseilla ruuan jakaminen on ele, joka edistää sosiaalisia siteitä ja yhteistyötä muidenkin kuin sukulaisten välillä, tutkijat tietävät.

Elämä
 
Anna Tommola
Anni Koponen
Kuva: Anni Koponen

1. Yhteinen brunssi tai illallinen lujittaa ystävyyttä. Kutsumalla tuoreempiakin tuttavuuksia syömään voit myös saada uusia ystäviä. Kansainvälinen tutkijaryhmä on havainnut, että myös simpansseilla ruuan jakaminen on ele, joka edistää sosiaalisia siteitä ja yhteistyötä muidenkin kuin sukulaisten välillä. Läheisyyshormoni oksitosiinin määrä kasvaa sekä ruuan antajalla että vastaanottajalla.

2. Yhdessä syöminen saattaa tehdä ihmisestä avuliaamman ja hyväntahtoisemman. Tänä vuonna julkaistun belgialaistutkimuksen mukaan opiskelijat, jotka olivat kasvuvuosinaan tottuneet jakamaan aterioita, olivat keskimäärin valmiimpia auttamaan ystäviään, neuvomaan tuntemattomia, tarjoamaan paikkansa liikennevälineessä tai tekemään vapaaehtoistyötä.

Reilua jakamisen kulttuuria tuki nimenomaan ruokailutapa, jossa kaikki ottavat yhteisesti tarjolla olevista ruokalajeista osansa. Vaikutus ei siis ole sama, jos kukin tilaa oman pizzan.

3. Porukalla syödessä seurustelu on yhtä tärkeää kuin ruoka, joten suu ei voi olla koko ajan täynnä. Ja kun syö hitaasti, tulee tutkitusti paremmin kylläiseksi ilman ähkyä. Toisaalta ystävien seura saattaa myös hajottaa keskittymistä television tavoin, kuten eräässä Glasgow'n yliopiston tutkimuksessa kävi. Silloin tuleekin ehkä huomaamattaan syöneeksi yli tarpeen.

4. Lapset syövät terveellisemmin perheissä, joissa on tapana kokoontua usein yhteiselle aterialle. Heillä on myös muita harvemmin masennusta, syömishäiriöitä ja ylipainoa, kertoo Rutgersin yliopiston laaja tutkimusyhteenveto vuodelta 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!