Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistatko vielä, kun Facebookissa oli muutakin kuin tuskaa ja ahdinkoa?

Ilmastonmuutosta ei pysäytä se, että minä makaan kuuma läppäri sylissäni ahdistuneena sohvalla, kirjoittaa Paula Noronen.

Elämä
 
Paula Noronen
Kirjoittaja on Torstain kolumnisti.

Ensimmäisessä oikeassa työpaikassani oli henkilökunnan sisäinen intranet. Sieltä näki lounaslistat ja sen, vetikö alakerran jumppasalissa aerobiciä tällä viikolla Sanna vai Hanna.

Keskustelupalstalla ruodittiin työpaikkaa koskevia asioita. Nimimerkki "Aamu pilalla" tiedusteli, lisätäänkö henkilöstöruokalassa suola puuroon keittovaiheessa vai jääkö sen annostelu syöjän vastuulle.

Sitten tuli Facebook. Oli tajuntaa laajentavaa päästä heittämään ystäviään lampaalla, antamaan itselleen hippinimiä ja puremaan vanhaa luokkakaveria vampyyrina. Ensimmäinen oma statuspäivitykseni ikinä oli: "Lukee Hesaria ja sitten fetasalaatin tekoon".

Millaista viattomuuden aikaa se olikaan. Nykyään Facebook-tuttuni eivät enää tökkää minua vaan jakavat kuvia rantavedessä makaavista hukkuneista taaperoista.

Puuroa kauhovat samanikäiset omat lapseni ihmettelevät, mitä puhelimestani katselen ja vastaan tekohymyillen, että "uutisia vaan".

Johtavat poliitikotkin ovat alkaneet somettaa. He tuomitsevat ääriliikkeiden tekoja suoraan seuraajilleen, mutta jostain syystä twiitti-sormenheristely tuntuu vähän valjulta ja helpolta. "Sipilä twiittas, että ei oo kivaa tämmöinen väkivalta. Hei jätkät, nyt bensa ja pullot pois!"

On ahdistavaa aloittaa jokainen päivä huonoilla uutisilla ja nukahtaa pää täynnä tuskaa ja ahdinkoa.

Mutta sitten some näytti taas valoisan puolensa. Eteeni sattui Esko Valtaojan jäähyväisluento Turun yliopistolla ja tartuin siihen kuin viimeiseen oljenkorteen. Luennon pääviesti oli, että maailma ei olekaan loppumassa, kaikesta selvitään ja maailmassa moni asia, kuten sairauksien hoito ja naisten asema, on kaikesta huolimatta menossa parempaan suuntaan.Ja että media ja poliitikot lietsovat pelkoa, sillä se myy ja koukuttaa.

Sosiaalisessa mediassa pitää tietysti puhua myös vakavista asioista. Vastapainoksi suosittelen kuitenkin Eskon luennon katsomista. Ilmastonmuutosta ei pysäytä se, että minä makaan kuuma läppäri sylissäni ahdistuneena sohvalla, mutta verkossa vastaantulevia asioita voi suhteuttaa ja suodattaa olematta yhtään välinpitämättömämpi kuin ennen.

Nyt jaksan toimia ja kantaa lasten vanhat lelut vastaanottokeskukseen. Koska Esko.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!