Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi kertaa luokalleen jäänyt professori: "Numerot eivät kerro mitään oppimiskyvystä"

Kai Hakkarainen jäi koulussa kaksi kertaa luokalleen oppimisvaikeuksien vuoksi. Nyt hän on kasvatustieteen professori, jonka mukaan koenumerot pitäisi unohtaa ja oppilaiden keskittyä auttamaan toisiaan.

Elämä
 
Kai Hakkarainen: Elämme älykkään toiminnan keskiaikaa
Kai Hakkarainen: Elämme älykkään toiminnan keskiaikaa
Kasvatustieteen professori Kai Hakkarainen uskoo, että emme vielä ymmärrä täysin yhteistyön merkitystä oppimiselle. "Jos jonkin asian oppiminen on vaikeaa, se tarkoittaa vain, että sinulla ei ole suhteita niihin, jotka tietävät, miten homma hoidetaan." Toimittaja: Essi Lehto. Kuvaus: Sirpa Räihä. Editointi: Jani Viskari.


"Hakkarainen kääntää."

Englanninopettajan katse nauliutui takarivin hiljaiseen poikaan.

14-vuotias Kai Hakkarainen tuijotti oppikirjaa, jonka teksti ei merkinnyt hänelle mitään. Ei auttanut kuin arvata, vaikka tiesi sen menevän pieleen. Joku etevämpi huikkasi etupenkistä oikeat vastaukset.

Hakkarainen oli jäänyt heikon kielitaidon vuoksi kaksi kertaa luokalleen, ja opettaja oli päättänyt, että nyt poika oppii.

"Sitä jatkui koko tunnin: Hakkarainen kääntää, muut korjaavat, Hakkarainen kääntää. Jälkeenpäin ajatellen se oli hirveän epäeettistä."

Aamuisin poika pakoili oppitunteja piiloutumalla kotitalon porraskäytävään. Kun hän kuuli äidin lähtevän, hän hiippaili takaisin sisälle lukemaan seikkailukirjoja.

"Äiti sanoi, että minulla on varmaan keskittymisvaikeuksia – mutta ei minulla ollut mitään vaikeuksia keskittyä, jos luettiin jotain romaania. Minusta sanalistojen opettelu oli vain ihan kuolettavan tylsää!"

Fakta

Näistä en luovu

Kirjojen tilaaminen
"Auttaa juoksemaan innostavan uuden tiedon perässä."

Kannustaminen
"Haluan saada opiskelijat ylittämään itsensä. Ihmiset ovat kuin jukebokseja, jotka voivat elämällään soittaa monenlaisia sävelmiä. Ne syntyvät geenien, ympäristön ja sinnikkäiden ponnistusten vuorovaikutuksessa."

Perhe
"Tärkeintä elämässä. Kuopukseni pääsi opiskelemaan kasvatustiedettä ja saattaa pian istua luennoillani. Hermostuttaa enemmän kuin normaalisti."

Englannintunnista kruununhakalaisessa luokkahuoneessa on kulunut yli 40 vuotta. Kai Hakkarainen, 59, istuu työhuoneessaan Helsingin yliopiston kasvatustieteiden laitoksella, vain kivenheiton päässä entisestä koulustaan.

Viime vuonna hänet nimitettiin kasvatustieteen professoriksi.

Hakkarainen haluaisi pyyhkiä lannistavat koulumuistot suomalaisten mielestä.

Tilalle hän iskostaisi yhden ajatuksen: jokainen meistä voi oppia paljon enemmän kuin uskomme – ja valtavan paljon enemmän kuin koulussa saadut numerot tai ylioppilaskokeen arvosanat antavat ymmärtää.

"Koulussa erilaisuutta käsitellään kategorisoimalla, vertaamalla oppilaita toisiinsa. Sen perusteella tehdään päätelmiä siitä, mikä on oppilaan oppimiskyky. On huolestuttavaa, jos siitä tulee lapsen oma käsitys mahdollisuuksistaan ja hän alkaa vältellä tilanteita, joissa voisi epäonnistua."

Numeroihin ja erityisesti ylioppilaskokeen arvosanoihin sisältyy perustavanlaatuinen ajatusvirhe, Hakkarainen sanoo.

"Viisi prosenttia voi saada laudaturin. Taustalla on ajatus kykyjen jakautumisesta kategorisesti niin, että vain pieni osa ihmisistä on lahjakkaita. Todellisuudessa älykkyys ja luovuus ovat ihmisen lajiominaisuuksia. Ne eivät kuulu vain jollekin pienelle eliitille."

Toinen ongelma on, että numeroihin perustuva koulujärjestelmä saa meidät ponnistelemaan yksin. Silloin toisten menestyksestä tulee uhka ja omasta epäonnistumisesta pelottavaa.

"Kun luokittelemme oppilaita, kuvittelemme, että kaikki älykkyys ja luovuus on yksilössä, vaikka pitäisi ajatella, että ne ovat yhteisön ominaisuuksia. Sellainen ajatus saa inspiroitumaan toisten onnistumisista: että hitsi, tuo teki noin, minäkin voisin kokeilla!"

Surkea kielipää ei ehkä ollut ainut syy, miksi Kai Hakkaraisesta tuli englanninopettajan silmätikku.

Öisin äiti herätti lapsensa liimaamaan Vietnamin sotaa vastustavia julisteita bussipysäkkeihin. Päivisin Hakkarainen johti koulun oppilaskuntaa ja kampanjoi päästäkseen kouluneuvostoon. Vasemmistonuoren into ärsytti oikeistolaista opettajaa.

Aktivismi teki kuitenkin sen, mihin opettajat eivät pystyneet.

"Lainasin äidin kirjoituskonetta ja ryhdyin kirjoittamaan ajatuksiani oppilaskunnan lehteen. Sitten näytin tekstejä kavereille ja kysyin, miltä kuulostaa. Jos he eivät ymmärtäneet, kirjoitin uudelleen."

Joskus samasta tekstistä piti tehdä kuusikin versiota ennen kuin viesti meni perille.

"Kun juttu ilmestyi lehdessä, minua kehuttiin, että sinähän osasit ilmaista asian hyvin. Silloin tajusin, että muiden avulla voin onnistua aina vain paremmin ja paremmin."

Lukio-opinnoista Hakkarainen ei silti rohjennut haaveilla. Hän meni Vallilan ammattikoulun sorvarilinjalle ja päätyi töihin Nokian kaapelitehtaan prototyyppiosastolle. Neljän vuoden ajan hän valmisti jyrsimellä akryylistä ja metallista osia sähköteollisuuden tarpeisiin.

Hakkarainen viihtyi työssä, mutta tiedonjano vaivasi. Hän päätti kokeilla aikuislukiota.

Yhtäkkiä edessä aukeni aivan uudenlainen maailma.

"Siellä oli ihania kieltenopettajia, jotka eivät koskaan kysyneet minulta jos eivät olleet varmoja, että osaan vastata."

Todistukseen alkoi ilmestyä ysejä ja kymppejä, mutta todellinen koitos oli vielä edessä. Ylioppilaskokeissa piti kirjoittaa ruotsiksi ja englanniksi kokonainen essee, mutta Hakkarainen ei vieläkään osannut kirjoittaa lausettakaan vieraalla kielellä.

"Kirjoitin kymmenen esseetä, ja englantia opiskeleva kaverini tarkisti ne. Sitten opettelin esseet ulkoa. Lauseita yhdistelemällä annoin ylioppilaskokeessa sellaisen kuvan, että osaisin tuottaa vieraskielistä tekstiä."

23-vuotiaana Hakkarainen pääsi ylioppilaaksi. Hän kirjoitti kolme laudaturia sekä A:n ja B:n, ruotsista ja englannista.

Kuka?

Kai Hakkarainen

Kuka?

Kai Hakkarainen, 59, on Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori. Perheeseen kuuluuvat vaimo, käsityötieteen professori Pirita Seitamaa-Hakkarainen, ja kolme lasta.

Mistä tunnetaan?

Tutkivan oppimisen asiantuntija. On tehnyt työtovereineen useita tutkivaan oppimiseen liittyviä interventiotutkimuksia yhteistyössä koulujen ja opettajien kanssa. Ylioppilastutkintolautakunnan jäsen.

Mistä ei tunneta?

"Minusta olisi ehkä tullut kokki, jos ravintola-alalle olisi aikoinaan otettu pitkätukkia töihin. Vanhemmat olivat paljon poissa, joten suurperheen toiseksi vanhimpana opettelin laittamaan ruokaa 11-vuotiaana. Nyt teen innokkaasti muun muassa sushia, joskus suurillekin seurueille."

Hakkarainen onnistui monesta syystä: hän löysi intohimonsa, uskalsi asettaa itselleen haasteita ja sai apua muilta.

"Muistan hyvin sen eron, kuinka keskikoulussa yritin hatarasti haravoida jostakin ajatuksia, jotka panisin paperille, kun taas ylioppilaskirjoituksissa meinasi nahka lähteä käsistä, kun kirjoitettavaa oli niin paljon."

Kolmekymppisenä Hakkarainen kirjoitti jo kokonaisen väitöskirjan englanniksi. Ei se helppoa ollut: piti muuttaa Torontoon ja kirjoittaa tuhat sivua ennen kuin kieli alkoi sujua.

"Jos harjoittelu on pitkäaikaista ja tarkoituksellista, ihmisen kyvyt voivat kehittyä ilman mitään etukäteen määriteltävää ylärajaa. Se voi vaatia 10 000 tuntia harjoittelua, mutta sen jälkeen asioista tulee osa mielen rakenteita."

Lopulta ei ole merkitystä, puhutaanko alakoululaisista vai tohtoriopiskelijoista, Hakkarainen sanoo. Samat ominaisuudet ratkaisevat menestymisen.

"Usein kyse on temperamentista: parhaiten pärjäävät ovat vähän härkäpäisiä. He eivät anna periksi ja ovat rohkeita, tarttuvat haasteisiin. He syttyvät jollekin asialle ja ovat valmiita jakamaan tietoa muiden kanssa."

Nyt Hakkarainen aloittelee tutkimusta, jossa selvitetään, miten koulusta voisi tehdä innostavamman kaikenlaisille oppilaille.

"Se edellyttää, ettei opiskella opettajien johdolla oppikirjoissa olevaa tietoa vaan annetaan todellisia haasteita."

Sellainen haaste voisi olla vaikkapa robotti, jonka oppilaat suunnittelisivat asiantuntijan johdolla. Sitten he valmistaisivat sen osat 3d-printterillä, ompelisivat robotille vaatteet ja panisivat sen esiintymään nukketeatterissa. Hakkarainen on innostunut niin sanotusta maker-kulttuurista, jonka keskiössä ovat vaativat projektit, jotka tähtäävät käsinkosketeltavaan lopputulokseen.

Arvostelu voisi perustua tiettyihin kriteereihin, jotka oppilaan pitäisi saavuttaa – mutta niihin voisi aivan hyvin yltää vaikka suurin osa luokan oppilaista. Robotti olisi hyödyllisempi taidonnäyte kuin yksikään numero todistuksessa, Hakkarainen uskoo.

"Kun lapset valmistuvat koulusta, heillä voisi olla kokonainen portfolio keksintöjä."

Samalla nuoret oppisivat yhteistyön merkityksen. Hakkarainen nimittäin uskoo vakaasti, että ryhmässä moninaisuus voittaa kyvykkyyden. "Kaikkien ei tarvitse olla kirjanoppineita, ja silti he voivat olla merkityksellisiä yhteisön jäseniä."

Hän antaa esimerkin.

"Tehdään kaksi ryhmää: toiseen pannaan akateemisesti lahjakkaimmat kuuden ällän ylioppilaat ja toiseen ryhmään ihmiset, joilla on keskenään erilaista mutta merkityksellistä kokemusta. Jos näille ryhmille annetaan tarpeeksi luova tehtävä, moninainen ryhmä voittaa, sillä se kykenee tuottamaan ongelmaan uudenlaisia ratkaisuja. "

Entinen takapulpetin poika pitää nyt kirjoittamista suurimpana intohimonaan – sekä englanniksi että suomeksi.

"Puheestanikin on tullut vähän kuin tekstiä. Se vahvuus on myös heikkous: nykyisin asioiden esittäminen yleistajuisesti vaatii ponnistelua."

Joskus intohimo menee vähän yli. Kun Hakkaraisen vaimo halusi pari vuotta sitten lähteä miehensä kanssa mustikkaan, Hakkarainen otti mukaan tieteellisen artikkelin, asettui selälleen polulle ja ryhtyi lukemaan. Vaimo sai noukkia marjat yksin.

"Nyt minulla on sellainen kampanja, että haluaisin oppia normaaliksi ihmiseksi. Että elämässä olisi enemmän mukavaa, rauhallista yhdessäoloa", Hakkarainen sanoo ja nauraa.

Opettelu on hyvässä vauhdissa.

"Tänä kesänä keräsimme yhdessä mustikoita varmaan kaksikymmentä litraa."

Arka paikka: Kai Hakkarainen on professori, joka jäi kahdesti luokalleen
Arka paikka: Kai Hakkarainen on professori, joka jäi kahdesti luokalleen
Kai Hakkarainen jäi koulussa kaksi kertaa luokalleen oppimisvaikeuksien vuoksi. Nyt hän on kasvatustieteen professori, jonka mukaan tärkeintä oppimisessa on sosiaalinen tunnustus. ”Numerot eivät kerro mitään oppimiskyvystä”, hän sanoo. HSTV:n Arka paikka –ohjelman juontaa toimittaja ja terapeutti Anja Snellman.

Sirpa Räihä HS
Kasvatustieteen professori Kai Hakkaraisen mukaan on ongelma, että numeroihin perustuva koulujärjestelmä saa meidät ponnistelemaan yksin. Silloin toisten menestyksestä tulee uhka ja omasta epäonnistumisesta pelottavaa.
Kasvatustieteen professori Kai Hakkaraisen mukaan on ongelma, että numeroihin perustuva koulujärjestelmä saa meidät ponnistelemaan yksin. Silloin toisten menestyksestä tulee uhka ja omasta epäonnistumisesta pelottavaa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!