Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikävä, joka ei hellitä: Isä asuu kahdentuhannen kilometrin päässä

Kansainvälisten liittojen yleistyessä yleistyvät myös kansainväliset erot. Lilia Sounelan äiti asuu Suomessa ja isä Ranskassa. Arkea jaetaan tekemällä läksyjä Skypessä.

Elämä
 
Markus Jokela HS
Lilia Sounela ja hänen isänsä Emmanuel Paolini juttelevat usein Skypessä. Tiina Sounela on onnellinen, että tyttären ja isän välit ovat läheiset välimatkasta huolimatta.
Lilia Sounela ja hänen isänsä Emmanuel Paolini juttelevat usein Skypessä. Tiina Sounela on onnellinen, että tyttären ja isän välit ovat läheiset välimatkasta huolimatta. Kuva: Markus Jokela HS

Kolme vuotta sitten kesäkuussa Tiina Sounela seisoi Pariisin Charles de Gaulle'n lentokentällä ison matkalaukkunsa kanssa. Check-in, turvatarkastus, lehtiä kioskista, lähtöportti. Pariisissa vietettyjen 15 vuoden aikana hän oli matkustanut Helsinkiin kymmeniä kertoja.

Tällä kertaa lähtö oli kuitenkin erilainen. Sounela aikoi jäädä Suomeen.

Mukana muuttaisi myös Sounelan 8-vuotias tytär Lilia. Tämä tarkoitti 2 000 kilometrin välimatkaa Lilialle ja hänen ranskalaiselle isälleen.

"Olin vitkutellut päätöksen kanssa tosi kauan. Pariisissa oli arkemme, hyvä työ ja Lilian isä. Suurkaupungin ruuhkissa kaipasin silti Suomen luontoa, äidinkieltä ja läheisiä. Lapsen saannin jälkeen kasvoi ikävä omille juurille", Sounela sanoo.

Markus Jokela HS
Sauli Jämsän tytär asuu äitinsä kanssa Skotlannissa. "Ikävä on kova, kun hän ei ole täällä."
Sauli Jämsän tytär asuu äitinsä kanssa Skotlannissa. "Ikävä on kova, kun hän ei ole täällä."

Kun suomalais-ranskalainen pariskunta erosi tyttären ollessa 2-vuotias, Sounela pohti jo silloin kotimaahansa palaamista. Se tuntui kuitenkin liian aikaiselta.

"Ajattelin, että jos olisimme muuttaneet silloin, Lilialle ja hänen isälleen ei olisi kehittynyt läheistä suhdetta", Sounela sanoo.

Lopulta hän kypsytteli ratkaisua kuusi vuotta. Sounelaa huolestutti, viihtyisikö koko ikänsä Ranskassa asunut tytär Suomessa, saisiko hän ystäviä ja pysyisivätkö välit isään läheisinä.

Kun Lilia suhtautui ajatukseen toiseen kotimaahansa muuttamisesta iloisesti ja Sounelalle tarjottiin kiinnostavaa työpaikkaa, hän teki päätöksen lähteä.

Enää piti vain puhua asiasta Lilian isälle.

"Ei hän tietenkään ollut tyytyväinen. Ei kai kukaan olisi, kun lapsi muuttaa eri maahan. Mutta hän ymmärsi asian ja oli osannut odottaa sitä."

Koska lapsi muuttaisi ulkomaille, huoltajuus piti lain mukaan sopia oikeudessa. Vanhemmat päättivät, että tytär viettäisi isänsä luona viisi viikkoa kesällä, syysloman, joka toisen joulun, hiihtoloman ja pääsiäisen. Vuodesta se tarkoittaa noin kahta ja puolta kuukautta.

Näiden lisäksi puhuttaisiin Skypessä. Joka itse asiassa pirahtaakin nyt soimaan Souneloiden asunnossa Helsingin Munkkivuoressa.

Fakta

Kansainväliset erot yleistyvät

  Vuonna 1994 noin 2 200 suomalaista meni naimisiin ulkomaalaisen kanssa.

 Vuonna 2014 määrä oli jo 3 800.

 Tutkimusten mukaan kansainväliset liitot päättyvät eroon huomattavasti useammin kuin suomalaisten väliset liitot.

"Salut papa", Lilia Sounela tervehtii tietokoneen ruudulle ilmestyvää isäänsä Emmanuel Paolinia.

Tytär on pienestä asti puhunut isänsä kanssa ranskaa ja äitinsä kanssa suomea. Kielitaitoa ja yhteyttä toisen kotimaan kulttuuriin ylläpitää myös Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, jossa Lilia käy viidettä luokkaa. Paolini on juuri tilannut Pariisiin tyttärensä koulussa käytetyn matematiikan kirjan, jotta voi auttaa tätä läksyissä Skypen välityksellä.

"Uudet viestintäteknologiat ovat mahtavia. Yhteydenpito on arkisempaa, kun näen Lilian tekemässä läksyjään. Joskus voimme kinastellakin", Paolini sanoo.

Kun Lilia oli pienempi, puhuminen oli välillä työlästä. Isä yritti kysellä kuulumisia, mutta tytär vastaili lyhyesti: hyvää kuuluu ja en muista, mitä olen tehnyt.

"Enää ei ole sitä ongelmaa vaan puheesta ei meinaa tulla loppua", Tiina Sounela sanoo.

Skypen lisäksi kolmikolla on Ma Famille -niminen Whatsapp-ryhmä, jossa vaihdetaan kuulumisia ja kuvia. Noin kahden kuukauden välein Lilia lentää Pariisiin.

Sounelaa on helpottanut tieto siitä, että tytär on alusta asti lähtenyt reissuun innoissaan. Välillä lentoseuraksi lähtevät kaverit, joiden isät asuvat myös Ranskassa.

"Olen onnellinen, että kun Lilia menee Pariisiin, hän solahtaa luontevasti toisen perheensä arkeen, eikä kyseessä ole mikään virallinen Ranskan-vierailu. Se on merkki läheisyydestä. Tilanteemme ei ole ideaali, mutta olosuhteet huomioiden olemme onnistuneet hyvin."

Markus Jokela HS
Kun Saara Goldhorn lapsena palasi Sveitsistä, hän maanitteli äitiään Nana Arposta hankkimaan herkkuruokiaan. "Vitsiksemme on muodostunut heittoni, että olen sun lapsi ja olen tullut kotiin", Goldhorn sanoo.
Kun Saara Goldhorn lapsena palasi Sveitsistä, hän maanitteli äitiään Nana Arposta hankkimaan herkkuruokiaan. "Vitsiksemme on muodostunut heittoni, että olen sun lapsi ja olen tullut kotiin", Goldhorn sanoo.

Tosiasia on, että lapsen kannalta olisi parasta, jos vanhemmat asuisivat samassa maassa. Tätä mieltä on eroasiantuntija Marianna Stolbow.

"Kun toinen vanhemmista on kaukana, lapsi kantaa jatkuvasti kovaa ikävää. Mutta se on yksi eron hinta ja otettava maksettavaksi", Stolbow sanoo.

Hän tietää asian omasta kokemuksesta. Stolbowin lapsi on matkustanut vanhempien eron jälkeen Suomen ja Italian, Ruotsin ja Italian ja välillä myös Japanin ja Italian väliä, kun Stolbow asui Tokiossa.

Stolbowin mielestä kansainvälinen vanhemmuus kysyy kaksinkertaista taitoa: välimatka perheenjäsenten välillä on pidempi, samoin kuin aika erossa.

Lentokentän lähtöportilla seisominen on kova paikka sekä lapselle että vanhemmille.

"Vanhempi ei saisi antaa tilaa omille peloilleen vaan hänen pitää tsempata jännittynyttä lasta ja kertoa, kuinka paljon häntä odotetaan toisessa päässä. En koskaan sanonut lapselleni, että aika erossa menee nopeasti. Halusin, että hän tuntee olevansa kotona myös isänsä luona."

Miten tällainen sitten onnistuu?

Stolbowin mielestä vanhemman on tärkeintä käsitellä ensin eron tuoma tunnemylläkkä.

"Aikuisen tehtävä on tukea toisen vanhemman vanhemmuutta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hyväksyy toisen erilaisen kasvatustavan ja arvostaa ulkomailla asuvan ex-puolison kulttuuria. Se, että arvostelee lapsen kuullen toisen vanhemman kotimaan tapoja, loukkaa lasta. Kyse on myös hänen identiteetistään."

Stolbowin mukaan lähivanhemman piikittelyn takana on usein pelko siitä, että lapsi viihtyy sittenkin paremmin toisessa kotimaassaan.

"Totuus on, että lapsi voi muuttaa sinne opiskelemaan tai löytää sieltä puolison. Se pitää hyväksyä, sillä kukaan ei omista lapsiaan."

Koska molemmat vanhemmat haluavat osansa lapsen arjesta, Stolbowin mukaan ex-pariskunnat takertuvat liian usein vääntämään mittatikun kanssa siitä, kuinka monta viikkoa, joulua ja juhannusta kumpikin viettää lapsen kanssa. Hyödyllisempää olisi miettiä, miten rakentaa tiivis suhde lapseen välimatkasta huolimatta.

"Ei lapsi muista päiviä tai viikkoja, vaan sen, miten aikaa on vietetty, kun ollaan yhdessä. Pitää olla oikeasti kiinnostunut lapsen asioista."

Vaikeinta on ratkaista, kuinka yhteys säilyy myös silloin, kun vanhempi ja lapsi ovat tuhansien kilometrien päässä toisistaan. Stolbowin mukaan on tärkeää, että yhteydenpito on jatkuvaa – silloinkin, kun tuntuu, ettei ole mitään sanottavaa tai puhelimeen vastaa kiukutteleva ja turhautunut teini.

"Vanhemmuudesta ei saa luovuttaa, vaikka lapsi on vain puhelimen päässä."

Pitää vain sanoa, että rakastaa ja on ikävä, sanoo Sauli Jämsä.

"Ja on sitä välillä itkeä tihutettukin. Lähdön hetket lentokentällä ovat vaikeimpia."

Jämsä asuu Helsingissä ja hänen 16-vuotias tyttärensä Skotlannissa. Näin on ollut jo kymmenen vuoden ajan. Tytär syntyi Suomessa, mutta kun tämä oli 5-vuotias, perhe päätti muuttaa äidin kotimaahan Skotlantiin. "Äiti ja tytär lähtivät edeltä, ja minun piti mennä perässä, kun löydän työtä", Jämsä kertoo.

Töitä ei kuitenkaan löytynyt ja avioliittokin alkoi rakoilla. Jämsä päätti, ettei lähdekään.

Siitä alkoivat vaikeat vuodet. Riitaa tyttären huoltajuudesta käytiin oikeudessa asti. Päätöksen mukaan tytär matkustaisi neljästi vuodessa Suomeen isänsä kustannuksella.

"Jälkikäteen ajateltuna kiistely huoltajuudesta liittyi eroriitaan", Jämsä sanoo.

Vuosien ajan Jämsä ajoi lentokentälle neljästi vuodessa, näytti henkilöpaperit saattajana toimineelle virkailijalle ja sai vastineeksi iloisesti isäänsä halaavan tytön.

Nykyisin ikävää pitää sietää pidempään, välillä puolikin vuotta. Jämsän jäätyä työttömäksi hänellä ei ole ollut varaa matkoihin yhtä usein kuin ennen.

Skypessä Jämsä on kuitenkin tavannut tyttären poikaystävän ja kuullut, kuinka lauluharrastus sujuu.

Jämsän mielestä hänellä on läheinen suhde tyttäreensä. Se on silti erilainen kuin jos tytär asuisi lähempänä.

"Luonani hän on lomalla eikä arkirutiinien äärellä. Ehkä tytär on vähän vieraskorea, kun on aina niin tyytyväinen ja kiltti."

Miltä kahden maan välissä sukkulointi sitten tuntuu lapsesta?

Sen tietää 23-vuotias Saara Goldhorn. Hän on matkustanut Suomen ja Sveitsin väliä 2-vuotiaasta saakka.

"On mieletön rikkaus, että minulla on kaksi kotimaata ja kaksi perhettä. Mutta se on myös raskasta. Vähän kuin sydämeni olisi särjetty lapsena ja kuljetettu kahteen maahan. Suomessa minulla on alituinen kaipaus Sveitsiin ja Sveitsissä taas Suomeen. Se on ihan eri asia kuin jos vanhemmat olisivat eronneet Suomessa", Goldhorn sanoo.

Koska Goldhornin vanhemmat erosivat hänen ollessa pikkulapsi, oli vanhempien vastuulla pitää huolta, että yhteys säilyy. Goldhornin äiti Nana Arponen lensi tyttärensä kanssa Sveitsiin ja asui hotellissa kaksi viikkoa, kun tytär tapasi isäänsä. Suomessa lastenkirjat ja piirretyt hankittiin saksaksi, jotta Goldhorn oppisi isänsä äidinkielen.

Lankapuhelinten aikaan puhelut olivat kalliita, ja välillä Arponen huomasi, että tytär oli unohtanut luurin lattialle ja alkanut leikkiä barbeilla kesken puhelun.

Ollessaan Sveitsissä Goldhorn soitteli välillä itkuisia puheluita Suomeen, kun ikävä äidin luo kasvoi monen viikon erossa liian suureksi. Näistä ajoista Goldhorn itse ei muista mitään.

"Minulle tämä ratkaisu on aina ollut normaali. Lähden mielelläni Sveitsiin, mutta tulen myös mielelläni takaisin."

Nykyään isä ja tytär tapaavat parin vuoden välein. Tämä johtuu siitä, että lomillaan Goldhorn haluaa nykyään nähdä muutakin maailmaa kuin Sveitsiä.

"Meillä on isän kanssa hyvät välit riippumatta siitä, kuinka usein tapaamme tai puhumme."

Vain yksi asia kaihertaa. Vaikka Goldhorn puhuu sujuvasti viittä kieltä, myös isänsä äidinkieliä saksaa ja italiaa, hänestä tuntuu, etteivät ne aina riitä ilmaisemaan tunteita niin hyvin kuin suomi.

"Suomi on tunnekieleni ja rakkauden ilmaiseminen saksaksi on vaikeampaa, vaikka sitä juuri tarvitsisin, kun en voi osoittaa välittämistä teoin ja halauksin."

Kahden maan erossa on paljon hyvääkin, sanoo eroasiantuntija Marianna Stolbow.

Hänen mukaansa on väärin ajatella, että ainoa onnellinen ero on sellainen, jossa vanhemmat asuvat lähekkäin ja lapsi vaihtaa kotia joka toinen viikko.

"Voi olla ihan terveellistä, ettei kaikesta tarvitse neuvotella koko ajan."

Toinen hyvä puoli on, että ulkomailla asuvan etävanhemman luona vietetään usein pidempiä jaksoja kuin kotimaassa. Se voi olla omiaan syventämään lapsen ja vanhemman suhdetta.

Parhaassa tapauksessa eronneiden vanhempien välit pysyvät niin hyvinä, että välillä lapsi voi viettää aikaa molempien vanhempiensa kanssa yhtä aikaa.

Näin teki Lilia Sounelan perhe, kun he viime vuonna kokoontuivat juhlimaan Lilian 10-vuotissyntymäpäivää Pariisiin. Mukana olivat äiti, isä, Pariisissa asuvat sisarukset, äitipuoli, täti ja isovanhemmat.

"Se oli ihanaa. Vihdoin koko perhe oli koolla. Olin niin onnellinen, että aloin itkeä", Lilia muistelee.

"Taisit alkaa itkeä, kun avasit paketin, jossa oli vihdoin älypuhelin", Tiina Sounela tarkentaa.

"Joo, itkin siksikin!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!